20 mars fyller Landskrona 600 år

Den 20 mars invigdes jubileet!

Ett festligt jubileum

2013 firar vi att det är 600 år sedan Erik av Pommern utfärdades det första privilegiebrevet för Landskrona.

Det var den 20 mars 1413 som Landskrona fick sina stadsprivilegier. 600 år senare firar vi nu vår vackra stad!

Hur firar man att en stad fyller 600 år?

Planeringen av jubileet har pågått under en lång tid. Förberedelserna började redan 2009 när man bland annat tittade på ekonomiska förutsättningar, vilka målsättningar man villa ha för jubileet och hur det skulle genomföras.

Logotypen för jubileumsåret fastställdes tidigt. Symbolen har färgen röd som förknippas med att Landskrona en gång har varit under ett danskt styre, gult som står för Skåne och blått för havet.

Havet är ett viktigt tema i jubileumsfirandet som reflekteras genom att  olika evenemang kommer att genomföras vid havet, exempelvis skulle inte Ostindiefararen Götheborg kunna lägga till i Landskrona om det inte vore för Öresund, Idrottsfestivalen kommer att ha aktiviteter vid havet, traditionella firanden som Valborg kommer som vanligt att utspela sig vid havet, om än med en extra jubileumsprägel, med mera. Dessutom syns temat tydligt i Borstahusen där pumphusets museums utställning Under ytan huserar, som också kommer att innehålla en föreläsningsserie om havet under året.

Med jubileet ska även kunskap om Landskrona och all den historik och fina arkitektur som vi har förmedlas på olika sätt. Bland annat har museet sju olika jubileumsutställningar detta år med olika teman som berör Landskrona, dess historia och dess framtid. Först ut var Ofredens skugga.

Man kan lätt bli ”hemmablind” och inte se de gamla vackra byggnaderna eller uppskatta den fina miljön som vi har runt omkring oss och under 2013 kommer detta och många fler av Landskronas alla positiva sidor att uppmärksammas. Bland annat arbetar stadsbyggnadskontoret med att ta fram en arkitekturguide som kommer att lanseras under året, musiklivet ska visas under många tillfällen, inte minst på jubileumskarnevalen, kolonistaden lyfts, föreningslivet visar upp sina verksamheter och bjuder in landskronaborna till deltagande och mycket mer. Detta blir det inte minst möjlighet till under bland annat jubeldagen den 25 maj.

Man började även tidigt informera företag om att bidra med egna idéer och olika visioner till jubileet och de har idag utvecklats till aktiviteter som man kan hitta i jubileumskalendariet, exempelvis LandskronaGalan som i år utökas med näringslivspriser, en stor företagarmässa den 24 – 26 maj, samarrangemang som Stå-Upp för Landskrona den 16 maj med mera. Dessutom är det massor av företag som är med och sponsrar jubileet och hjälper oss så det blir verklighet.

Med hjälp av föreningsliv, landskronabor, eldsjälar och företag så växte jubileumsårets aktiviteter sakta fram. ”Vi gör det tillsammans!” är ett utryck som summerar detta händelserika år mycket bra!

Varmt välkommen, du är bjuden på fest!

Till kalendern för 600-årsjubileet

Nyårsresumé över jubileumsåret

Fyrverkeri

Nyårsresumé över jubileumsåret

På nyårsafton 2013 visades en film på Rådhusets fasad med en nio minuter lång resumé över jubileumsåret. Den kan du nu se på Landskrona stads YouTube via länken nedan. Senare i år kommer en mer omfattande film från 600-årsjubileet.

Jubileumsavtryck

Jubileumsloggan

Jubileumsavtryck

Jubileumsscenen, Walk of Fame, Jubileumslingan och Jubileumsvisan. Det är bara några av de avtryck som 600-årsfirandet har att bjuda på. Klicka här för att läsa mer om dessa och andra minnesmärken som året efterlämnar.

Jubileet på YouTube

YouTube

Jubileet på YouTube

Under det mest intensiva firandet av jubileet lades det regelbundet upp en ny film på YouTube från firandet. Serien döptes till 6 kolon 00. Så oavsett om du var på plats i Landskrona eller ej kan du ta del av mycket av det som hände!