Landskrona konsthall

 Foto: Landskrona konsthall

Om konsthallen

Planritning över Landskrona konsthall >>>

Landskrona konsthall byggdes 1963 till Landskrona stads 550 års jubileum, som en utställningshall för industridesign. Hallen är ritad av Sten Samuelsson och Fritz Jaenecke.

Landskrona konsthall är en av Skånes vackraste konsthallar. Med stora fönsterväggar och konkret formspråk smälter byggnaden in i den omgivande parken samtidigt som den har en distinkt form. Konsthallens sydvästra vägg pryds av en skulptural glasvägg av Erik Höglund.
I konsthallens atriumgård finns en japansk trädgård skapad av Ulla Mohlin 1989.

Inrymt i konsthallen finns ett café med inredning intaktfrån 1963.
Caféverksamheten drivs av föreningen CaféKonsthallen genom ett samarbete mellan Folkuniversitetet, Individuell Människohjälp och volontärer. Café Konsthallen serverarkaffe/te, prisvärda hembakade kakor och mindre smörgåsar som i så storutsträckning som möjligt är ekologiska och fairtrade. 

I parken runt Konsthallen finns Kaptensgårdens Skulpturpark invigd 1998 och med verk av 20 konstnärer.

Landskrona Konsthall visar under perioden feb/mars - november konstutställningar i huvudsak i egen regi, men även i samarbete med bland annat lokala konstföreningar. Konsthallen är möjlig att hyra för utställningsverksamhet av konstföreningar och konstnärssammanslutningar. Verksamheten drivs av Landskrona fritids- och kulturförvaltning.

Japansk trädgård
– i en atriumgård, mitt i konsthallen, finns en japansk utställningsträdgård skapad av trädgårdsarkitekt Ulla Mohlin 1989 i samband med en minnesutställning över Nobu Uta Hilding. Trädgården är donerad av Fredrikorna i Landskrona och anlagd av Löddeköpinge plantskola och Svalöf Weibulls AB.

Café, verkstad och filmsal
Inrymt i konsthallen finns ett café med inredningen kvar fråninvigningen 1963. Caféet drivs av föreningen CaféKonsthallen genom ett samarbete mellan Folkuniversitetet, Individuell Människohjälp och volontärer som varje utställningsdag bjuder på hembakade kakoroch nylagat kaffe till ett mycket förmånligt pris. Verkstadslokal för olikapedagogiska verksamheter finns inrymt i hallen. Här kan barn, ungdomar ochvuxna vid olika tillfällen t.ex. prova på olika konstnärliga tekniker. Filmsalkan ordnas tillfälligt i en del av konsthallen.

Fritids- och Kulturförvaltningen
är ansvariga för utställningsverksamheten i konsthallen. Fritids- och Kulturförvaltningen gör utställningar i egen regi, i samarbete med kommunens konstföreningar och externa aktörer. 
Konsthallen innehåller utställningshall, verkstad och ett café som 1963 kallades Sherrybar. Byggnaden är handikappanpassad.

Fakta om utställningsrummet
- Ytterväggar runt utställningsrummet är av glas. Ytan på rummet är 530 m2 , 3 fasta väggar i rummet, takhöjd 2.90 m . Golv i svart skiffer. Taket består av hängande plattor med underliggande regelverk. Det är möjligt att hänga lätta föremål i taket.
Skärmsystem för ytterligare väggar finns ca 40 st 2,5 m höga 1,2 m breda.

Klicka här för att ladda ner en planritning över konsthallen

Kontakta Landskrona konsthall

Konsthallens entré:
0418 - 47 31 15
Obs! Konsthallen är öppen för besök under utställningsperiod.

Bokning av grupper:
Carita Hermansson 0418 - 47 31 23
mån  8-16, tis 8-12, ons 8-15, tor 8-12 
  

Synpunkter
Vad tycker du om konsthallen? Skicka gärna in dina synpunkter till oss. 

Externa länkar