Pumpor på bordet

Rothoffs museikoloni


En kort promenad från Landskrona museum ligger Rothoffs kolonimuseum - det enda i sitt slag. 

Kolonistugan är öppen kl. 12-16 dagligen under perioden 1 maj - 15 september. Trädgården är öppen för besök under dygnets ljusa timmar året om. Välkommen att slå dig ner i bersån, beundra växterna och smaka på smultronen.

I Sveriges kolonitätaste stad Landskrona, finns landets enda kolonimuseum. Den lilla stugan med tillhörande kolonilott ligger i det centralt belägna koloniområdet runt det gamla Citadellet. Kolonimuseet går under namnet Rothoffs koloni och här bedrivs en populär verksamhet i Landskrona museums regi.


Familjen Rothoff köpte kolonin på tidigt 1900-tal, eftersom man behövde ett ställe att odla potatis. Den lilla gröna stugan byggdes redan 1903 och bestod från början av endast ett enda rum, 2 x 2,5 m. Stugan fungerar idag som utställningslokal -  möblerad som på 1900-talets början och med en liten utställning om koloniområdets historia. I trädgården bedriver museet ekologisk museiverksamhet. Trädgården odlas ekologiskt, med perennrabatter och rosor på framsidan och köksland med grönsaker och kryddväxter på baksidan. Landskrona Biodlarförening har hand om den originella bikupan med snickarglädje och den goda kolonihonungen säljs i museets butik.

Rothoffs koloni är till glädje för alla. Välkommen att slå dig ner med kaffekorgen i bersån, titta på växterna och smaka på smultronen. Trädgården fungerar både som en inspirationsplats för dig som är trädgårdsintresserade och som en stilla oas för dig som bara vill njuta en stund i en vacker miljö.

Världens odlingslotter
Det tog lite tid men nu är äntligen häftet till förra årets utställning klar med utvärderingar av det vi odlade och de recept som användes (och några till)  från de workshops som hölls på museet. Nu är det dags att påbörja årets utställning som kommer att bli "Den skånska haven", en djupdykning i den skånska allmogens trädgårdar under perioden 1800-1930. 

Läs och ladda hem häftet här (PDF) >>>

 /Martin Bofeldt, trädgårdsmästare på Rohoffs kolonimuseum. Mars 2016

Kontakta Landskrona museum

Museets entré:
0418-473120

Bokningar av grupper:
Carita Hermansson 0418-47 31 23
mån 8-16, tis 8-12, ons 8-12, tor 8-12

Minnesbanken:
0418-47 31 25

Synpunkter
Vad tycker du om museet? Skicka gärna in dina synpunkter till oss. 

Kontakta Rothoffska museikolonin

Martin Bofeldt
Trädgårdsmästare

Mejla Martin >>>

Facebook Rothoffs Museikoloni