LANDSKRONA TRÄDGÅRDSGILLE 19-21 augusti

Årets gröna fest i Landskrona sker den 20-22 augusti.

Ladda ner pressbild >>>

När det ännu är lite kvar av sommaren spricker Landskrona ut i en fest för det gröna. Med flotta flottar, skördefest och öppna trädgårdar, med gröna samtal, picknickkonserter och mycket mer. Skriv in 19-21 augusti i kalendern. Då är det dags för Landskrona Trädgårdsgille!

Trädgårdsgillets stolthet är de unika flytande trädgårdarna. De flytande trädgårdarna har vi ännu inte sett någon annanstans. De ligger så fint uppradade i vallgraven som omgärdar Citadellet. Det är företag och föreningar med trädgård som tema som smyckar flottarna och hoppas på att få vandringspriset för den Flottaste flotten som publiken röstar fram.

 På lördagen dukas det upp med en stor Trädgårdsmarknad men utställare från hela Skåne. Plantskolor, odlare och produkter som passar till trädgården samsas under träden i parken vid Konsthallen. Under dagen passar vi på att plocka upp en del av den samlade kunskapen som finns hos utställare till intressanta samtal som trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson håller på scenen vid konsthallen.

En nyhet för i år är tävlingen Bästa buketten. Få utlopp för din kreativitet och gör en bukett från din egen trädgård och ställ ut vid Konsthallen. En jury utser bästa buketten.

Ett skördegille dukas upp med goda gröna rätter lagade med stor omsorg av Hotell och restaurangelever tillsammans med kocken Peter J Skogström. De har tidigare under veckan skördat grönsaker som odlats ekologiskt i museikolonin Rothoffska kolonin som är belägen i det vackra koloniområdet vid Citadellet.

Under söndagen blir det åter öppna privata trädgårdar runt om i kommunen.

Två nyheter för året är cykeltur och fotosafari.

Cykeltur. Vi slår ett slag för cykeln som transportmedel genom en guidad cykeltur tillsammans med Cykelfrämjandet till några av de öppna trädgårdarna på söndagen. Dessutom blir det en guidad blomstervandring för att titta på några av stadens uppskattade planteringar.

Fotosafari. Inger Palmstierna, känd trädgårdsjournalist och fotograf, guidar intresserade i hur man tar de bästa blomsterbilderna med hjälp av parkens vackra rabatter. Vid Konsthallen blir det lekplats för de små och storbroderi med anledning av museets stora sommarutställning om broderi. Poesibåten ligger i vallgraven för den som vill smaka på trädgårdscitat med våra roende bibliotekarier och vill man få tips om hur man kan planera sin trädgård vänder man sig till tältet med trädgårdskonsultation.

Trädgårdsgillet inleds och avslutas med musik och picknick i den gröna oasen vid Konsthallen. Landskrona är väl värt ett besök alltså - hela helgen!

Trädgårdsgillet arrangeras av Landskrona stad i samarbete med Landskrona Trädgårdssällskap och trädgårdsföretag.

Program med preliminära hålltider. Mer tillkommer.
Program

Fredag den 19 augusti
Invigning av Trädgårdsgillet med picknickkonsert vid Konsthallen. Romsk musik med Patrycja med band. 19.00

Lördag den 20 augusti
I parken vid Konsthallen.
Trädgårdsmarknad vid Konsthallen. 10.00–16.00.
Landskrona Trädgårdssällskap arrangerar. 
Gröna samtal med Gunnel Carlson kl 11, 12, 13, 14, 15 - Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson samtalar med utställare och trädgårdsprofiler om det gröna omkring oss.
Skördegille kl 14.00 - Smaka på grönt! Förköp av matbiljett (à 40 kr) finns i Konsthallens entré under sommaren samt vid skördegillet.
Bästa buketten - Gör en bukett från din trädgård. En jury utser bästa buketten.

Söndag den 21 augusti
Öppna trädgårdar runt om i Landskrona kl 10-14
Guidad cykeltur till några öppna trädgårdar tillsammans med Cykelfrämjandet. Medtag egen cykel och fikakorg. Kl 10-14
Blomstervandring i stan. Sten Christensen och Magnus Landtblom, Parkenheten, guidar längs Blomsterlinjen. Samling vid Konsthallens entré. Kl 11.00
Fotosafari.Trädgårdsjournalisten Inger Palmstierna ger dig tips när du fotograferar blommor. Medtag egen kamera. Samling vid Konsthallens entré. Kl 13-14
Trädgårdskonsultation. Trädgårdsexperter ger tips och inspiration till din trädgård. Kl 12-15
Grön lekplats med skottkärror för de minsta.
Storbroderi för alla i samband med broderiutställningen på museet.
Ta en poetisk tur med trädgårdscitat i vallgraven med roende bibliotekarie. Kl 12-15
Gör din egen fröpåse i Rothoffska kolonin 12.30-14.30 
Avslutande Picknickkonsert och prisutdelning i tävlingen Flottaste Flotten. 15.00

Hemsida för Trädgårdsgillet: www.tradgardsgillet.skane.com

Rothoffska kolonin, landets första museikoloni, har öppet och utställning hela sommaren.

Frågor kring arrangemanget, kontakta mig.
Med vänliga hälsningar,
FRITIDS OCH KULTURFÖRVALTNINGEN
Emeli Zeilon
Telefon 0418 – 47 31 21
Kultursekretare, samordnare Trädgårdsgillet
landskrona.se2011-05-05 15:11