Aktuella utställningar

Alla människor! – Om rättigheter och lika värde

Visas 12 februari  21 maj 2017
Texten "Motsatsen till kärlek är inte hat, det är likgiltighet" står utskrivet på ett ark papper som en del av en installation.Alla människor! – Om rättigheter och lika värde handlar om de mänskliga rättigheterna, hur de kom till, vad de innebär och hur de påverkar våra liv idag. Utställningen ger också möjlighet att fundera över och formulera vad vi själva kan göra för alla människors lika värde. I Alla människor! kan du bland annat jobba med kollage, lyssna på ett ljuddrama, se en kort film om de mänskliga rättigheterna och låta den unika citatmaskinen göra ett pappersarmband med ditt favoritcitat.

Utställningsrummet är framtaget av Forum för levande historia i samarbete med Riksutställningar och Unga radioteatern.


Lars Kleen – Gunnar Smoliansky

Visas 26 februari  23 april 2017

abstrakt skulptur fotograferad i svart-vitt. Gunnar Smoliansky har porträtterat Lars Kleens konstverk sedan fyrtio år tillbaka. Vartendaste ett. Det är ett unikt samarbete mellan två konstnärer, och en unik skatt i svenskt konstliv.

I denna utställning presenteras en samling av Lars Kleens modeller och förstudier till hans projekt, tillsammans med Gunnar Smolianskys fotografier av Kleens konstruktioner/skulpturer. Med i utställningen finns också Britta Kleens ritningar till konstverket Rep, som nu finns på MAX IV i Lund.

Gunnar Smoliansky är en av sveriges mest betydelsefulla fotografer. Han representerar idag ett alldeles unikt konstnärskap, om än med kopplingar och referenser till fotografihistorien. 

Lars Kleen är född i Stockholm år 1941 och studerade först måleri vid Konstakademierna i Köpenhamn och Krakow. Sedan slutet av 1960-talet har han hållit till i ett gammalt linoljekokeri i Nacka och framför allt ägnat sig åt ett tre­dimensionellt byggande.

Konstruktionerna och miljöerna återges i närgångna och ”förklarande” detaljer eller med distans, där verken står i symbios med väl valda, mycket speciella rum. I verkstaden och i utställningar på museer och konsthallar, men också i hamnmagasin, i tunnelbanan, på teaterscener och i övergivna industrilokaler. Materialen, hantverket, ljuset, färgerna och skuggorna – hela intrycket transformerat till ett nytt uttryck. Från tre råa dimensioner till två svartvita.


Höckertska donationen

Visas 12 mars – 23 april 2017

Målning av en dam med kort svårt hår som sitter i fåtölj hållandes en blommaDirektör Oscar Höckert med fru Augusta donerade 1952 en samling med konst till Landskrona museum. Ett urval av de donerade verken visas nu i denna utställning. Konsten i denna samling är företrädesvis från 1920, 30 och 40 talen och motiven är landskap, porträtt, miljöer och stilleben.

I samlingen finns verk av konstnärer som Isaac Grünewald, Per Gummesson, Prins Eugen, Alfred Hedlund, Agda Holst och Svante Bergh.


Sensual Knowledge

Visas 19 mars – 28 maj 2017

Abtrakt målning med blå former mot en vit-grå bakgrundEn utställning med Hannaleena Heiska, Rauha Mäkilä, Maiju Salmenkivi, Camilla Vuorenmaa, Frida Hultcrantz, Heidi Lampenius. Curator: Mika Hannula.

Landskrona museum presenterar med glädje och spänning för första gången en utställning med sex samtida konstnärer från Finland.

Sensual Knowledge återförenar en grupp Helsingfors-baserade målare som studerade tillsammans vid Academy of Fine Arts i Helsingfors. Konstnärerna har sedan studietiden varit i kontakt med varandra, men har innan denna utställning aldrig arbetat eller ställt ut tillsammans. Curatorn för utställningen, Mika Hannula, var under konstnärernas studietid rektor på akademin. 

Denna utställning fungerar som en plattform för ett återbesök i det förflutna hos var och en av konstnärerna. De återkopplar sina tidigare erfarenheter med de möjligheter och utmaningar som finns i grupputställningen just här och just nu. Utställningens titel, Sensual Knowledge, handlar om berättelser och processer. Genom att ställa ut tillsammans har konstnärerna möjligheten att bearbeta känslor och berätta historier. Detta gör de via måleriet, som i sin tur förmedlar känslor - abstrakta och figurativa, rumsliga och diskursiva.

Välkommen på vernissage och invigning söndagen den 19 mars kl 14-16. Konstnärer och curator deltar i invigningen.

In English >

Utställningen i framtagen med stöd från MTAB och Helsinki Contemporary. Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakt  
Kontakt

Besöksadress
Slottsgatan, 261 31 Landskrona
Ingång från Kasernplan.
Museet har även ingång från gatuplan, som leder direkt till hiss. 

Fri entré.

Ordinarie öppettider
Tisdag till söndag: kl. 12.00-17.00
Torsdag: kl. 12.00-20.00
Måndag: stängt

Museets entré

0418-47 31 20

Evenemang på museet  
Evenemang på museet