Aktuella utställningar

Jean Hermanson och Dublins barn – det första och sista arbetet.

Visas 14 oktober 2016 – 26 februari 2017

Svart vit bild av en ung pojke som klättrat upp en i vägskylt. Han tittar direkt in i kameran. Efter fotografen Jean Hermansons bortgång 2012 förvärvade Landskrona museum och Landskrona Foto Hermansons samlade livsverk. Nu visas utställningen Jean Hermanson och Dublins barn – det första och sista arbetet på Landskrona museum.

I slutet av 60-talet reser Jean Hermanson till Dublin. Hans plan är att med kameran som redskap följa i James Joyces fotspår. Men istället för att återskapa Leopold Blooms dygnsvandring väljer han att rikta kameran åt barnens håll. Barnen blir Hermanssons ledsagare in i gatans värld av både mörker och lek, och hans dokumentation av deras liv formar sig till ett omfattande och rikt arbete med en stark känsla för deras upplevelser.

Fotografierna från Dublin var Hermansons första stora fotografiska arbete. Men det skulle dröja nästan femtio år innan han mot slutet att sitt liv började sortera i det innehållsrika materialet. I utställningen visas även denna kreativa process; kontaktkartorna presenteras jämsides med Jean Hermansons bilder av den irländska huvudstaden.

Fotografen och filmaren Nils Petter Löfstedt som under flera år arbetat tillsammans med Jean Hermanson är med i produktionen av utställningen. Han arbetar nu med en film om Jean Hermanson som kommer att visas på Sveriges Television under 2017.

"Stadens skönhet och medkänsla"
Läs Jonas Ellerströms recension av utställningen i Sydsvenskan/HD. 


Alla människor! – Om rättigheter och lika värde

Visas 12 februari  21 maj 2017
Texten "Motsatsen till kärlek är inte hat, det är likgiltighet" står utskrivet på ett ark papper som en del av en installation.Alla människor! – Om rättigheter och lika värde handlar om de mänskliga rättigheterna, hur de kom till, vad de innebär och hur de påverkar våra liv idag. Utställningen ger också möjlighet att fundera över och formulera vad vi själva kan göra för alla människors lika värde. I Alla människor! kan du bland annat jobba med kollage, lyssna på ett ljuddrama, se en kort film om de mänskliga rättigheterna och låta den unika citatmaskinen göra ett pappersarmband med ditt favoritcitat.

Utställningsrummet är framtaget av Forum för levande historia i samarbete med Riksutställningar och Unga radioteatern.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakt  
Kontakt

Besöksadress
Slottsgatan, 261 31 Landskrona
Ingång från Kasernplan.
Museet har även ingång från gatuplan, som leder direkt till hiss. 

Fri entré.

Ordinarie öppettider
Tisdag till söndag: kl. 12.00-17.00
Torsdag: kl. 12.00-20.00
Måndag: stängt

Museets entré

0418-47 31 20

Evenemang på museet  
Evenemang på museet