Fasta utställningar

Landskrona museum presenterar idag åtta olika basutställningar som bland annat berättar om historien kring Landskrona stad och om de människor som levt här.

Carl Fredrik Reuterswärd Non-Violence

Skulptur av en revolver med knuten pipaSkulpturen Non-Violence, en revolver med tillknuten pipa, tillkom 1980 med anledning av mordet på John Lennon. Den har sedan satts upp som en fredssymbol på ett stort antal platser, bl.a. vid FN-byggnaden i New York.

Utställningen visar målningar, teckningar och skulpturer – alla på temat Non – Violence. Hela samlingen innehåller många varianter på revolver med knut men även andra motiv såsom "9/11" attentatet mot tvillingtornen och motiv från diktaturen i Chile. En del verk har aldrig visats för allmänheten tidigare.

Landskrona museum har mottagit en donation på mer än 200 av Carl Fredrik Reuterswärds verk och ett urval av dessa visas i utställningen.


Trädgårdslandet


Illustration av en skottkärra med plantor, en fågel och en spade. I Trädgårdslandet kan du klättra i komposten, krypa i kaninernas labyrint, plocka morötter eller sjunga en sång med snigeln. Vila under stjärnorna i nattens koja, klappa igelkotten och snurra med skatorna vid spegelsjön. 
Ta på trädgårdskläder och lek tillsammans! Allt det trädgårdsroliga väntar på dig!

Trädgårdslandet är en permanent lekutställning för barn 0-5 år och deras familjer. Utställningen är producerad av Landskrona museum tillsammans med scenograf Annika Thore och Form och Funktion. Praktisk information till besökare >

Lyssna på Trädgårdslandets låt!  


En arbetets stad

Bild tagen inne i utställningen "En arbetets stad" på Landskrona museum

”Landskrona är en arbetets stad. Väldiga skorstenar resa sig i vädret och spy ut en svart rök över staden, som därigenom får det sanna fabriksutseendet”. Så beskrevs Landskrona år 1901. Under 1900-talet var staden en utpräglad industristad och i utställningen visas delar av företag och produkter som tillverkats och tillverkas – socker, flygplan, kläder, fröer, stridsvagnar, dörröppnare mm. Utställningen speglar också de anställda och visar genom en mängd fotografier på arbetsförhållanden.


Landskrona 1413 - stad i ny tid

Bild från utställningen "Landskrona 1413 - stad i ny tid" på Landskrona museum

Just den 20 mars 1413 fick Landskrona sina första stadsprivilegier. Erik av Pommern var kung över Sverige, Danmark och Norge och ville ha en handelsstad som inte styrdes av Hansan. Han fann att platsen för Landskrona med sin naturliga djuphamn lämpade sig för detta. Staden passade in i hans tankar om att kontrollera Öresund och så småningom införa en Öresundstull.

Med hjälp av en spännande scenografi, arkeologiska fynd, kartor, musik, en animerad film med mera, berättas i utställningen om hur Landskrona växte fram och hur livet under 1400-talet kan ha tett sig i staden.

Lyssna på musik från utställningen, skriven av Jesper Nordin
Se Anders Hellmans animerade film "Historien om Maria"


Människor som vi

Bild tagen inne i utställningen "människor som vi" på Landskrona museum

En upplevelse utöver det vanliga. Med hjälp av ett avancerat ljus- och ljudprogram leds besökaren in i stenåldersmänniskans värld. Unika fynd – spetsade träkäppar, yxskaft med inristningar, ett specialiserat verktyg för avancerad flintslagning - sätter fart på fantasin.

Utställningen berättar om mänskligt liv för 8000 år sedan. Poetens dikter ger röst åt stenålderns människor.


Nya staden

Bild tagen inne i utställningen "nya staden" på Landskrona museum

Lera, vatten, pumpar, hårt arbete och stora drömmar präglade Landskrona under senare delen av 1700-talet. En ny stad byggdes på mark erövrad från havet. Landskrona skulle bli en befäst stad med raka gator och kanaler omgivet av två fästningar. Följ de spännande och storslagna planerna att anlägga en helt ny stad. Utställningen fortsätter ut i den befintliga 1700-talsstaden.


Systrarna och deras brudkistor

Fotografi på färgglada textilier från utställningen "Systrarna och deras brudkistor"

Systrarna Andersson växte upp på en gård utanför Asmundtorp kring sekelskiftet 1900. De vävde, sydde och broderade allt till det framtida hemmet. Brudkistorna fylldes.

Tiden gick och fyra av systrarna gifte sig aldrig. Allt blev liggande i kistorna. Tack vare en gåva från barnbarn kan Landskrona museum visa upp en stor del av de sex systrarnas textila skatt. Samlingen visar vad som brukade finnas i en brudkista vid denna tid. Unikt är att många av textilierna aldrig har använts och därför aldrig slitits och tvättats. Färgerna är lika lysande som när de en gång lades ner i kistorna.

Här visas randiga bolstrar, handdukar med monogram, broderade dukar, spetsar, gardiner, filtar och förkläden i långa rader. Allt tillverkat av systrarna själva.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakt  
Kontakt

Besöksadress
Slottsgatan, 261 31 Landskrona
Ingång från Kasernplan.
Museet har även ingång från gatuplan, som leder direkt till hiss. 

Fri entré.

Ordinarie öppettider
Tisdag till söndag: kl. 12.00-17.00
Torsdag: kl. 12.00-20.00
Måndag: stängt

Museets entré

0418-47 31 20

Evenemang på museet  
Evenemang på museet