Om skolan

Albanoskolan

Albanoskolan är en f-6 skola med 256 elever fördelade i 7 mentorsgrupper. Vi sätter barnet i centrum och ger våra elever stora möjligheter till kunskap, rörelse, trygghet och glädje. Skolan ligger i den västra delen av centrum och vi har nära till havet, museet och grönområden. Vårt arbete på skolan ska bidra till att eleverna utvecklar en god självkänsla och tillit till sin egen förmåga, att i en trygg och trivsam lärmiljö skapa lust till fortsatt lärande. 

Albanoskolans historia


Till höstterminens början i augusti 1894 välkomnades de första eleverna till Norra skolan, belägen i kvarteret Albano, därav namnet det bär idag. Den nya skolan hade då bara två våningar, oputsade grå tegelväggar och vanligt sadeltak.

1914 ritade Frans Ekelund om skolan med en extra takvåning som avslutades i båda ändar en bred, bruten gavel. Mittdelen har valmat tak med tre breda takkupor. De två karaktäristiska borggårdstornen avslutas med välvande lökkupoler. Ekelund ritade också vakmästarbostaden och en gymnastikbyggnad  som även den hade lökkupol på det valmande taket. 

Mellan den 5 maj och 20 december 1945 användes skolan som sanatorium för vård av kvinnliga flyktingar med lungtuberkulos. Totalt vårdades 800 patienter från 14 olika nationer här.

1965 fick skolan sitt nuvarande namn: Albanoskolan. Samma år infördes nio-årig grundskola och Albanoskolan blir nu låg- och mellanstadieskola. Namnet har skolan fått efter kvarteret Albano. 1978 byggdes en ny gymnastikbyggnad  och 1986 ändrade man skolans yttre genom att murgrönan försvann och hela skolan målades gul.

1993 integreras förskola och fritidshem med skolan och vårt nuvarande fritidshem börjar sin verksamhet på Albanoskolan. 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Albanoskolan