Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Landskrona stad följer aktivt händelseutvecklingen kring coronaviruset (covid-19). Kommunens fokus är att skydda äldre och andra som tillhör riskgrupperna, samt att säkerställa samhällskritisk verksamhet. Landskrona stad utgår från ansvariga myndigheters bedömningar och rekommendationer.
I menyn ovan hittar du information för de som till hör en riskgrupp samt vad som gäller för skolor, näringslivet och föreningar.
Du som åker buss eller tåg mellan klockan 7–9 samt 16–18 på vardagar rekommenderas att använda munskydd eftersom det kan vara svårt att undvika trängsel ombord. Detta gäller dig som är i gymnasieåldern och äldre.
Läs mer på folkhalsomyndigheten.se
Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett informationsblad på flera språk som förklarar hur man använder munskydd på rätt sätt. Läs infobladet på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Det är viktigt att du kastar munskyddet i hushållssoporna och knyter påsen ordentligt. Övrigt hushållsavfall från hem där det finns (eller kanske finns) covidsmitta gör du som vanligt med.
Riksdagen har tagit beslut om den nya så kallade pandemilagen som började gälla den 10 januari. Folkhälsomyndigheten har därför beslutat föreskrifter som ansluter till pandemilagen.
Verksamheter som exempelvis gym och butiker är bland annat skyldiga att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, samt se till att antalet inte överskrids. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande.
Dessutom måste verksamheterna tydligt ange vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Detta har tidigare varit en rekommendation som många har följt, men nu blir det skarpa regler som kan tillsynas.
Mer information hos folkhalsomyndigheten.se
Från och med 10 januari gäller också att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare inte får hållas inom Sverige. Det finns två undantag från denna regel. Polisen är den myndighet man ska ansöka om tillstånd hos för att få anordna en allmän sammankomst. På polisens webbplats finns också vanliga frågor och svar. Läs mer hos polisen.se
På Folkhälsomyndighetens webbplats finns svar på de vanligaste frågorna kring covid-19 och testning.
På Folkhälsomyndighetens webbplats finns mer information om vad som gäller för dig som är i en riskgrupp.
Om du har symtom som kan vara covid-19 kan du beställa ett självtest. Beställ testet genom att logga in i e-tjänsterna på 1177.se med en e-legitimation.
I Region Skånes kommunrapport kan du se hur många personer som genom virusprovtagning konstaterats med covid-19 den senaste vecka i Skånes kommuner i förhållande till antalet invånare i kommunen. Rapporten uppdateras varje vecka.
En samlad lägesbild för Skåne och alla andra regioner finns på krisinformation.se. På Folkhälsomyndighetens hemsida finns även aktuella allmänna lokala råd.
SKR:s projekt Uppdrag psykisk hälsa har samlat information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19. Här finns råd och länkar anpassade för olika målgrupper och behov. Exempelvis finns stödlinjer att ringa till för barn, unga och äldre.
Stödlista: Psykisk hälsa i kristid
Flera aktörer erbjuder stöd i Landskrona:
Är du orolig för din ekonomi kan du kontakta budget- och skuldrådgivning i Landskrona stad. Det kostar inget att träffa en budget- och skuldrådgivare och de har tystnadsplikt.
På grund av patientsekretessen kan Landskrona stad inte kommunicera kring enskilda sjukdomsfall. Sekretessen innebär att man inte får berätta om en patient, för någon annan än den som deltar i vården av just denna patient.
Vid större händelser finns risk att ryktesspridning uppstår. Tänk på att ha källkritiskt förhållningssätt när du tar del av information. Frågorna Vad? När? Var? Hur? Vem? Varför? fungerar som ett källkritiskt filter. Och kontrollera alltid information från flera källor.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Nina Persson Kerr
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.