Information kring corona (covid-19)


Lättläst sida

Landskrona stad följer aktivt händelseutvecklingen kring det nya coronaviruset (covid-19). Kommunens fokus är att skydda de äldre och andra som tillhör riskgrupperna samt att säkerställa samhällskritisk verksamhet.

Risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som mycket hög. Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom att undvika sociala kontakter för att inte smitta andra. 

Landskrona stad gör förebyggande och förberedande åtgärder i arbetet med coronaviruset. Kommunen utgår från ansvariga myndigheters bedömningar och rekommendationer. Landskrona stad är beredd att förstärka insatserna om det bedöms nödvändigt.

Avstå från sociala kontakter om du är sjuk

Folkhälsomyndigheten bedömer just nu risken för en allmän smittspridning i Sverige som mycket hög. Man uppmanar alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

Läget innebär att det är viktigt att var och en med symtom, även milda begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning. Man ska stanna hemma så länge man har symtom och två dagar efter tillfrisknande.

Generella råd för att undvika att sprida smitta

Här är några generella tips på saker du kan göra själv för att undvika att smittor sprids:

  • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.
  • Stanna hemma och vila om du har feber eller känner dig sjuk. Man ska stanna hemma så länge man har symtom och två dagar efter tillfrisknande.
  • Hosta eller nys i armvecket.
  • Använd pappersnäsdukar för engångsbruk om du behöver snyta dig. 
  • Håll gärna ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand. Det gäller särskilt om du behöver nysa eller hosta.

När ska du söka vård?

De flesta som smittas av covid-19 får milda symtom och kan stanna hemma för att ta hand om sig själva som vid en förkylning eller influensa.

Om du har mycket svårt att andas, ring 112.

Självskattning för covid-19 kan ge svar på om du behöver vård eller om du kan ta hand om dig själv hemma. I slutet av testet får du råd som anpassas efter dina svar.

Använd inte självskattningen om det gäller barn. Om du har barn som du misstänker smittats av covid-19, ring din vårdcentral eller 1177 för vägledning.

Har du inga symtom - men har andra frågor om covid-19?

Patientsekretess

På grund av patientsekretessen kan Landskrona stad inte kommunicera kring enskilda sjukdomsfall. Sekretessen innebär att man inte får berätta om en patient, för någon annan än den som deltar i vården av just denna patient.

Läs mer

Information in other languages

You can find information in English and frequently asked questions about covid-19 on The Public Health Agency of Sweden’s website or krisinformation.se, the official web site for emergency information from Swedish authorities.

Folkhälsomyndigheten has information in other languages.

Sveriges Radio has news about the coronavirus in different languages 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Hanne Skak Jensen