Information till företag med anledning av covid-19

Verksamhetsutövare behöver vidta åtgärder för att förhindra spridningen av covid-19. Här presenterar vi information från Folkhälsomyndigheten om gällande regler samt förslag på åtgärder. Landskrona stad följer utvecklingen noga och gör allt vi kan för att underlätta. I samarbete med olika aktörer erbjuds olika former av stöd som presenteras nedan.

Regler för butiker, sportanläggningar mm 

Sedan januari 2021 finns nya regler för butiker, gym- och sportanläggningar, badhus och dylika verksamheter för att förhindra spridningen av covid-19.

Maxantal för antal personer i lokaler
Beräkna det maximala antalet kunder som får vistas i verksamhetens lokaler inomhus samtidigt. Maxantalet räknas utifrån den fria yta i lokalen, dvs man räknar bort hyllor, klädställningar mm. Den fria golvytan ska vara dimensionerad så man inte överstiger en person per 10 kvadratmeter. Dessutom ska man kunna hålla två meters distans till varandra.

Maxantalet och hur beräkningen enligt har gjorts ska dokumenteras och tydligt anslås i lokalen och du ska säkerställa så att maxantalet inte överskrids.

Information till kunder
Du ska informera kunder och besökare om hur smittspridning kan
undvikas samt erbjuda möjlighet att tvätta händerna
med tvål och vatten eller erbjuda handdesinfektion.

Krav på dokumentation och uppföljning
Du ska skriftligt dokumentera de övriga smittskyddsåtgärder som verksamheten har vidtagit samt följa upp de vidtagna smittskyddsåtgärderna. Vidare ska du hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.

Åtgärderna ska göras för varje avgränsat utrymme i verksamhetslokaler inomhus där människor uppehåller sig.

Läs mer


Regler för restauranger och krogar

För att undvika smittspridning av covid-19 gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, nattklubbar och andra verksamheter som serverar mat eller dryck till allmänheten.

Reglerna innebär att du har skyldighet att se till att det inte skapas trängsel i något sammanhang i eller utanför lokalen. Tänk på följande:

Armlängds avstånd
Dina gäster ska kunna hålla lite mer än armlängds avstånd till varandra och ta sig till och från sin plats utan att behöva trängas. Detta gäller både inne på restaurangen och på uteserveringen.

Bordsservering
Dina gäster ska i första hand äta och dricka sittandes vid ett bord och du ska servera dina gäster vid bordet. Gäster kan sitta på en stol vid en bardisk och du kan få ta emot beställningar och räcka över mat vid en disk – om det inte blir trängsel. Det ska dessutom finnas möjlighet att hålla avstånd till varandra vid bordet.

Bufféer
Du får servera buffé, men du måste se till att dina gäster kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel. Gäster som hämtar mat måste också kunna stå minst en meter från närmast sittande gäster.

Hämtmat
Du måste se till att det inte uppstår trängsel i kön för avhämtning och betalning av hämtmat, detta gäller både inne i lokalerna och utanför dörren. Gäster som hämtar mat måste också kunna stå minst en meter från närmast sittande gäster.

Sällskap vid samma bord
Ett sällskap får inte vara större än fyra personer och det ska finnas möjlighet för dem att sitta med avstånd till varandra.

Totalt antal gäster
Du får ta emot fler än 50 gäster om du har tillräckligt stor lokal eller uteservering, men du måste se till att det inte uppstår trängsel och det finns möjlighet för dina gäster att hålla avstånd mellan varandra.

Läs mer om vad som räknas som serveringsställe på Polisens webbplats.

Öppettider
Alkoholservering tillåten fram till klockan 20.00. Restaurangen ska vara utrymd senast klockan 20.30. Från och med den 1 mars gäller denna stängningstid samtliga serveringsställen, även de som inte serverar alkohol. Restriktionerna ska gälla tills vidare. Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Rutiner för minskad smittspridning
Du som ansvarar för verksamheten ska enligt Folkhälsomyndigheten också ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt. Hos Folkhälsomyndigheten finns mer information.

Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda de verksamheter som inte uppfyller kraven.

 

Vad gäller kring förbudet om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar?

Regeringen har fattat beslut om att begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

På Polisens hemsida kan du läsa om de aktuella reglerna.

Som allmänna sammankomster räknas bland annat demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teater- och biografföreställningar samt konserter.Som offentliga tillställningar räknas bland annat idrottsevenemang, danstillställningar, marknader och mässor.

 

Välkommen att kontakta oss om du har frågor

Miljöförvaltningen
Tfn: 0418-47 06 00
E-post: miljo@landskrona.se

Tillväxt och kommunikation
Tfn: 0418-47 08 90 eller 0709-47 04 16
E-post:naringsliv@landskrona.se

 

Övrig viktig information för företag

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Annika Rundblad