Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Avfall uppstår i alla verksamheter. Farligt avfall förekommer inte riktigt överallt, men nästan alla har även avfall som är farligt. Det innebär att avfallshantering innebär risker för människors hälsa och för miljön.
I dagens samhälle ses avfall inte bara som sopor utan även som en resurs som kan tas tillvara. Genom att samla in avfall kan man återanvända saker eller återvinna materialet och utifrån det skapa nya saker utan att behöva ta mer av naturens tillgångar. På detta sätt är man sparsam med jordens begränsade resurser.
I stora drag ska avfallssorteringen för företag ske på samma sätt som för privata hushåll, det vill säga att man som företag ska sortera sitt avfall för att underlätta återanvändning och återvinning av materialet. Gentemot företag ställs dock högre krav på sorteringen än det gör på privata hushåll, och detta är också ett av de områden som miljöförvaltningens tillsynar. På LSRs hemsida finns en guide till hur man sorterar rätt.
Avfall som uppstår inom näringslivet ska däremot inte lämnas genom de system för avfallssortering som är avsedda för privatpersoner. Vi rekommenderar därför att ni skaffar er ett avtal med en avfallsentreprenör som kan hämta ert avfall. Läs mer under avfallstransporter längre ner.
Verksamheter som själva hanterar och bearbetar avfall räknas som miljöfarliga. Läs mer på sidan om miljöskydd om vad som gäller för miljöfarliga verksamheter.
Regler för avfallshantering finns i miljöbalkens åttonde kapitel och i avfallsförordningen. Läs här nedanför om några klargörande om farligt avfall.
Farligt avfall är avfall vars egenskaper gör att det blir farligt antingen för människors hälsa eller för miljön om det hanteras olämpligt. Allt farligt avfall omfattas därför av särskilda regler, för att minimera riskerna. De stora kategorierna av farligt avfall är kemikalier och avfall med kemikalierester samt elavfall av olika slag. Läs mer om olika slags farligt avfall på sopor.nu.
Allt avfall ska förvaras på ett sådant sätt att risker för omgivningen inte ska kunna uppstå. Det blir särskilt viktigt när det gäller farligt avfall, som i praktiken ska hanteras på samma sätt som kemiska produkter med motsvarande riskstatus. Normalt sett ska allt farligt avfall förvaras sekundärskyddat och under tak. Sekundärskydd innebär att även om förpackningen eller behållaren går sönder, kommer inget avfall att kunna nå avlopp eller dagvatten eller på annat sätt komma ut där det kan göra skada.
Farligt avfall som uppstått i en verksamhet får inte transporteras av någon annan än den som har ett särskilt tillstånd från länsstyrelsen, eller av den som gjort en anmälan till länsstyrelsen om egen transport av sitt farliga avfall. Läs mer om transporttillstånd och anmälan på länsstyrelsens hemsida. Tänk på att det är du själv som har ansvar för att kontrollera att den som transporterar avfallet från din verksamhet har de tillstånd som krävs för att få lov att transportera andras avfall.
Alla verksamheter där det uppstår farligt avfall har en skyldighet att föra anteckningar över mängden avfall som uppkommer varje år, samt till vem avfallet lämnas för vidare hantering. De här anteckningarna ska föras i kronologisk ordning och de ska sparas i minst tre år.
Det finns också krav på anteckningar gällande andra typer av avfallshanteringar, exempelvis om du transporterar farligt avfall eller om du samlar in eller handlar med farligt avfall. Kontakta miljöförvaltningen om du är osäker på vad som gäller för dig.
Miljöförvaltningen
Stadshuset, Drottninggatan 7
miljo@landskrona.se
0418-47 06 00
Kontaktpersoner, fullständig lista
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Annika Rundblad
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.