Föreningar

På denna sida samlar vi information kring råd och rekommendationer gällande covid-19 som rör er föreningar.

21 december gick regeringen och folkhälsomyndigheten ut med nya råd och rekommendationer för att begränsa den ökade smittspridningen i landet vi nu ser. 

Vi måste alla åter ta ett krafttag för att Sverige inte ska komma i ett ännu sämre läge där eventuella nedstängningar av verksamheter kan krävas. Från den 23 december avråder myndigheterna från cuper och läger och de inför en begränsning på 10 kvm per person för fritidsverksamheter. Längre ned på sidan kan ni läsa vilka begränsningar som gäller i Landskrona stads fritidsanläggningar. Maxantal gäller inte för barn födda 2002 och senare när de utför ordninarie träning, match eller tävling.

Smittskyddsåtgärder för fritidsaktiviteter

Folkhälsomyndigheten har också kommit med en rad förebyggande smittskyddsåtgärder som anordnare bör tillämpa vid genomförandet av fritidsaktiviteter. Några exempel på åtgärder är:

  • Planera för att bedriva verksamhet i grupper med begränsat antal personer exempelvis lag eller motsvarande samt att dessa inte blandas med varandra mer än vad aktiviteten kräver.
  • Begränsa antalet besökare som till exempel vårdnadshavare i så stor utsträckning som möjligt.
  • Uppmana deltagare att inte dela utrustning eller exempelvis frukt eller vattenflaska med varandra.
  • Förlägg så mycket som möjligt av aktiviteten utomhus.

Läs alla rekommenderade smittskyddsåtgärder 

Avrådan för cuper och läger

Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning, förlängs fram till och med den 31 januari 2022. Ordinarie aktiviteter med träningar, matcher och tävlingar för barn födda 2002 och senare kan fortgå.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Det här gäller från 12 januari:

Vid arrangemang inomhus på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen.

För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs även vaccinationsbevis.

Det väntas också komma en reglering om ett maxtak på 500 personer vid ett inomhusarrangemang. Mer information kommer om det skulle börja gälla.

App för att scanna vaccinationsbevis

Myndigheten DIGG har tagit fram en app som anordnare kan använda för att skanna av vaccinationsbevis. Appen finns tillgänglig för android-telefon och iPhone. På DIGG:s webbplats finns uppdaterad information om digital verifiering.

Källa: rf.se

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Louise Jönsson