Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Det är plan- och bygglagen som är grunden för hur och var du får bygga. Men var du bor har också stor betydelse. För många områden finns en detaljplan som styr, men det finns områden som inte är detaljplanelagda. Där gäller särskilda regler.
Det finns områden på landsbygden som inte har en detaljplan, men där bebyggelsen ändå är tät. I plan- och bygglagen kallar man den typen av områden för sammanhållen bebyggelse.
Begreppet sammanhållen bebyggelse syftar till att visa på områden där det är viktigt att bevaka rättmätiga granneintressen i en i princip oreglerad situation.
Boverkets definition
Sammanhållen bebyggelse är i PBL definierad som bebyggelse på tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt av en väg, gata eller parkmark. Boverket anser, att för att det ska vara sammanhållen bebyggelse krävs det minst två tomter, som gränsar till varandra eller skiljs åt av en väg, gata eller parkmark, och att det på vardera tomten ska finnas minst tre byggnadsverk varav minst en byggnad. (jfr prop. 2009/10:170 sid 142 f.)
Ta gärna kontakt med stadsarkitektavdelningen för bedömning om just ditt hus ligger utanför sammanhållen bebyggelse.
En detaljplan bestämmer vad personer, företag och myndigheter får eller inte får göra inom ett visst markområde. Det kan vara ett par kvarter eller några fastigheter. En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument.
Detaljplanen styr bland annat:
I vårt planarkiv hittar du alla Landskronas gällande detaljplaner.
En del områden saknar detaljplan, och ingår inte i det som räknas som sammanhållen bebyggelse. Det är ofta områden utan tät bebyggelse. Där är bestämmelserna inte lika reglerade som för områden där detaljplaner finns.
Senast uppdaterad av Anette Drivmo
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.