Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Förändringar av fastighetsindelningen genomförs vid en lantmäteriförrättning, till exempel genom avstyckning eller fastighetsreglering. Det är också möjligt att bilda rättigheter eller bestämma oklara fastighetsgränser genom en lantmäteriförrättning. Vidare kan en gemensamhetsanläggning bildas för att bygga och sköta om en gemensam väg, garage, grönytor med mera. De lagar som tillämpas vid en lantmäteriförrättning är bland annat fastighetsbildningslagen, anläggningslagen och ledningsrättslagen.
Vid en lantmäteriförrättning prövas lämpligheten för de berörda fastigheterna. Åtgärden ska överensstämma med de planer och bestämmelser som gäller för fastigheten. Vidare ska fastigheten vara lämplig för sitt ändamål, ha lämplig storlek, utformning och ha tillgång till in- och utfartsväg. Ska en fastighet bildas för ny bebyggelse utanför detaljplan underlättar det om det finns ett positivt förhandsbesked om nybyggnad. Arbetsgången i alla ärenden är omfattande även om alla delar inte syns utåt. Här finns information om de moment som ingår i en lantmäteriförrättning.
Nedan följer exempel på olika lantmäteriförrättningar:
Mark överförs från en befintlig fastighet till en annan befintlig fastighet genom fastighetsreglering. Ingen lagfartsansökan behövs eftersom äganderätten automatiskt övergår till mottagande fastighets ägare. Ansökan ska innehålla uppgifter om berörda fastigheter, areal som överförs, ersättning för marken, tidpunkt för betalning, datum och underskrifter från fastighetsägarna samt en kartskiss. Vid överlåtelse av del av fastighet ska ansökan lämnas in senast sex månader från överlåtelsedagen. Genom fastighetsreglering kan även till exempel servitut bildas eller andelar i samfälligheter överföras.
Avstyckning innebär att ett område skiljs av från en fastighet för att bilda en egen ny fastighet.
Om ett köp kräver att fastigheten avstyckas ska ansökan om avstyckning ske inom sex månader från den tidpunkt då köpehandlingen upprättades. Om köparen ensam ansöker om förrättningen så ska en giltig köpehandling skickas med ansökan.
Den nya fastigheten kan i vissa fall göras inteckningsfri i samband med avstyckningen.
Den som har köpt en avstyckad fastighet måste söka lagfart på fastigheten hos fastighetsinskrivning på Lantmäteriet.
Vid klyvning delas en fastighet som ägs av flera personer upp så att varje delägare får en egen ny fastighet. Den ursprungliga fastigheten utplånas. Delägarna behöver intesöka lagfart då äganderätten automatiskt övergår till respektive delägare.
Vid en sammanläggning läggs två eller flera fastigheter med samma ägare samman till en ny fastighet. De ursprungliga fastigheterna utplånas. Lagfart behöver inte sökas för den nybildade fastigheten.
Servitut är en rätt för en fastighet att nyttja en annan fastighet i visst avseende, till exempel rätt att använda en väg eller ta vatten i en brunn på den andra fastigheten. Den här typen av rättighet är obegränsad i tiden och är knuten till fastigheterna och är därmed oberoende av vem som äger fastigheterna.
Servitut som är bildade genom en lantmäteriförrättning kallas för officialservitut och kan endast bildas för ändamål som krävs för att en fastighet ska bli lämplig. Servitut kan även ändras eller upphävas genom en lantmäteriförrättning. Officialservitut redovisas i fastighetsregistret, i både karta och register, men fastighetsregistret är ofullständigt när det gäller servitut skapade före 1972.
Servitut kan även bildas genom avtal mellan fastighetsägare. För att avtalet ska vara tryggat även om fastigheterna byter ägare skrivs avtalet vanligtvis in i fastighetsregistret. Avtalsservitut redovisas inte i registerkartan. Mer information om inskrivning av avtalsservitut finns på Lantmäteriets hemsida.
Ledningsrätt ger en ägare av allmännyttiga ledningar rätt att dra fram, använda och underhålla gas-, tele- eller vatten- och avloppsledningar över annans fastighet. Rättigheten bildas i en ledningsrättsförrättning enligt ledningsrättslagen och redovisas i fastighetsregistret och registerkartan. Ledningsrätten gäller tills den ändras eller upphävs av Lantmäterimyndigheten. Det kan endast bildas ledningsrätt för ledningar som är för allmänt ändamål. Ledningar för enskilt ändamål kan istället säkras genom servitut.
Gemensanhetsanläggning bildas när flera fastigheter gemensamt behöver använda en anläggning, till exempel väg, parkering, grönytor eller vatten- och avloppsanläggning. I anläggningsförrättningen bestäms hur anläggningen gemensamt ska skötas och bekostas av de deltagande fastigheterna. Fastigheterna som deltar i anläggningen tilldelas andelstal för byggande (utförande) och skötsel (drift och underhåll) av anläggningen. Detta skrivs sedan in i fastighetsregistret. Gemensamhetsanläggningen kan förvaltas genom delägarförvaltning eller föreningsförvaltning.
Delägarförvaltning fungerar bäst vid enklare anläggningar med ett fåtal ägare. När beslut om anläggningen ska tas måste alla delägare vara överens.
Vid föreningsförvaltning bildas en samfällighetsförening för att sköta gemensamhetsanläggningen. När en samfällighetsförening bildas utses en styrelse och stadgar antas för föreningen. Beslut om anläggningen tas på föreningsstämman som hålls en gång om året. En samfällighetsförening är en juridisk person som har ett organisationsnummer. Uppgifter om samfällighetsföreningar finns i samfällighetsföreningsregistret som förs av Lantmäteriet. Föreningen ansvarar bland annat för att förändringar i styrelsens sammansättning och förändringar i stadgarna anmäls till samfällighetsföreningsregistret.
På Lantmäteriets hemsida finns mer information om samfällighetsföreningar.
Utredning och beslut om var en gräns mellan olika fastigheter går eller om vilken omfattning ett servitut har sker genom en fastighetsbestämning. Du kan läsa mer om fastighetsbestämning och fastighetsgränser här.
Genom äganderättsutredning kan en oklar äganderätt till en fastighet utredas och leda till lagfart för berörd markägare.
Sedan januari 2004 kan fastigheter avgränsas både i höjd- och djupled. Det innebär att våningsplan och anläggningar inom samma byggnad kan ha olika ägare. Genom en lantmäteriförrättning kan till exempel ett våningsplan med kommersiell verksamhet bilda en egen fastighet och därmed urholka en befintlig fastighet för bostadsändamål.
Åsa Cademar-Nilsson
Lantmäterichef
0418-47 35 73
asa.cademar-nilsson@landskrona.se
Erika Eek
Förrättningslantmätare
0418-47 33 88
erika.eek@landskrona.se
Viola Lindgren
Förrättningslantmätare
0418-47 35 96
viola.lindgren@landskrona.se
Carolina Gustafsson
Förrättningslantmätare
0418-47 35 63
carolina.gustafsson@landskrona.se
Med anledning av Covid-19 tar vi för tillfället inte emot besök.
Kontakta någon av förrättningslantmätarna så bokar vi gärna in ett digitalt möte eller ett telefonmöte.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Anette Drivmo
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.