Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
All mark i Sverige är indelad i fastigheter. En fastighet avgränsas genom fastighetsgränser som går mellan gränspunkter. Gränspunkterna är i de flesta fall markerade på marken med rör men även en stenmur, råstenar med mera kan utgöra en gräns.
Gränsmarkeringar kan med tiden försvinna och oklarheter kring var gränsen går kan då uppstå. I moderna lantmäteriförrättningar mäts nya gränser in, koordinatsätts och markeras med rör i marken eller på annat lämpligt sätt. Därigenom blir gränsdragningen entydig och kan rekonstrueras matematiskt. Äldre gränser kan däremot, på grund av att gränsstenar och markeringar försvunnit eller rubbats, vara svåra att med säkerhet återskapa. Det finns tre olika sätt att ta reda på var en fastighetsgräns går:
Gränsmarkeringar kan försvinna och en del gränser har aldrig markerats ut i fält. I enklare fall kan fastighetsgränsens läge tillfälligt markeras ut på marken med träkäppar, spray eller annan enklare markering, till exempel inför en nybyggnation som ska ske nära gränsen. Detta förutsätter att det inte finns någon osäkerhet om gränsens läge. En gränsutvisning är inte juridiskt bindande. Kostnaden för gränsutvisning baseras på nedlagd tid i arbetet och beställs av MBK- och GIS-avdelning på Landskrona stad.
Gränsmärken som aldrig har markerats eller har försvunnit eller förstörts vid markarbeten på fastigheten kan återställas genom en förrättning, särskild gränsutmärkning. För att detta ska kunna göras krävs att det inte finns några juridiska tveksamheter om gränsens läge. Gränsmärken som sätts ut vid en särskild gränsutmärkning dokumenteras på en förrättningskarta och ett gränsutmärkningsbeslut fattas. Därefter får utmärkningen rättskraft, det vill säga bindande verkan för framtiden.
Bestämning av oklara gränser görs genom fastighetsbestämning, som är en lantmäteriförrättning. Utifrån tidigare gränsmarkeringar och handlingar utreder och beslutar Lantmäterimyndigheten var gränsen går och markerar gränspunkterna. Beslutet blir juridiskt bindande, dvs. gäller för alla berörda fastighetsägare i framtiden.
Vid en fastighetsbestämning kan Lantmäterimyndigheten även utreda vad ett servitut eller en ledningsrätt omfattar eller en fastighets andel i en samfällighet.
Är fastighetsägarna överens om var gränsen går kan en skriftlig överenskommelse upprättas, vilket förenklar handläggningen och minskar därmed kostnaden. Dock får inte överenskommelsen strida mot fastigheternas ursprungsakter.
Åsa Cademar-Nilsson
Lantmäterichef
0418-47 35 73
asa.cademar-nilsson@landskrona.se
Erika Eek
Förrättningslantmätare
0418-47 33 88
erika.eek@landskrona.se
Viola Lindgren
Förrättningslantmätare
0418-47 35 96
viola.lindgren@landskrona.se
Carolina Gustafsson
Förrättningslantmätare
0418-47 35 63
carolina.gustafsson@landskrona.se
Med anledning av Covid-19 tar vi för tillfället inte emot besök.
Kontakta någon av förrättningslantmätarna så bokar vi gärna in ett digitalt möte eller ett telefonmöte.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Eva Wallden Persson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.