Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna kring skolmaten.
Skolmaten är ofta ett dagligt samtalsämne i många hem. Som förälder får man höra mycket kring skolmaten från sina barn - kanske både positivt och negativt. Här ges några svar på vanliga frågor om skolmaten i Landskrona.
Något du undrar över och hittar inte svar på här? Kontakta oss så svarar vi gärna på din fråga.
- Maten som serveras är alltid näringsrik och tillagas från grunden. Varje dag serveras tre rätter i våra skolrestauranger:
Det finns också alltid hembakat bröd och stor salladsbuffé. Menyerna utvecklas efter säsong, elevernas önskemål och med inspiration av olika teman.
Till de små barnen på förskolorna serveras ett alternativ och det ska vara så varierat som möjligt utifrån kött, fisk, fågel och vegetariskt.
- Vi lagar så mycket som möjligt från grunden och köper inget halvfabrikat. Vi vill att vår mat ska vara hemlagad. Vi lagar allt själv, gör egna biffar, panerar fisk och nattsteker köttgrytor. Dock köper vi fortfarande färdiga köttbullar eftersom rätten med sås och potatis är väldigt uppskattad och det är en utmaning att rulla så många köttbullar.
- Vi får ofta höra att vi bara serverar vuxenmat. Men vad är det? Vi får sällan definierat av barnen vad det är när vi ställer frågan. Vi har ofta barnens vanliga önskemål på menyn, det innebär med variation eftersom alla barn tycker olika.
Vi vet att barn inte uppskattar röror, därför serverar vi varierat. Till exempel på salladsbordet finns det mest ”rena” produkter så att barnen kan mixa sin sallad själv. Men vi har även röror för de som gillar det, till exempel sallad med vinegrette, pastasallad eller hummus.
- Den frågan får vi ofta. Nej, vi har ingen pulvermos. Det är enkelt för oss att koka potatis och göra mos i våra stora grytor som rymmer 200-300 liter.
- När man ätit sin portion får man självklart fylla på om man orkar.
En portion är beräknad utifrån tredje delar;
och till det serveras dryck och bröd.
När det är till exempel köttbullar vill en del barn bara ta bara köttbullar och inget mer. Med en begränsning i första portionen vill vi uppmuntra barnen att äta annat också och inte bara köttbullar. Just köttbullar är begränsad till 8 stycken i första portionen.
- Det kan bero på många saker varför ett barn inte blir mätt och det är viktigt att ta reda på. Vi behöver alla äta för att orka med en hel dag. Lika väl som vi frågar vad de lärt sig eller vilken pedagogisk inlärning de gjort i skolan eller på förskolan under dagen så är maten viktig.
För att orka hela dagen behöver vi äta alla mål under dagen. Om man hoppar över något mål så påverkar det nästa mål man ska äta, antingen att man helt enkelt inte har matlust längre eller att man äter sig proppmätt och då orkar man inte äta nästa mål.
Några frågor som kan vara till hjälp är:
- har barnet börjat dagen med en ordentlig frukost?
- till lunchen, lägger barnet upp en hel portion eller är det bara en potatis och en liten sked gryta? Tar den grönsaker och bröd? Det finns att välja på så man kan inte bara säga att det inte är gott.
- Äter barnet frukt? En frukt under förmiddagen eller eftermiddagen hjälper till att hålla balansen inför nästa mål.
Det mellanmål som serverar är en liten påfyllnad utifrån att man ätit sina mål under dagen. Påfyllnaden av mellanmålet är för att man sedan ska äta middag på kvällen. Prata med ditt barn och se hur det äter under dagen.
- Nej, vår risgrynsgröt som serveras vid julavslutningen är alltid hemlagad.
- Vårt matsvinn vägs dagligen, både den mat som blir över från serveringen och den mat som kastats i köket under tillagningen. Mat som är kvar i köket försöker vi servera dagen efter eller skapa en annan rätt av. Till exempel kan överblivna morötter användas i bröd som bakas dagen efter.
Sedan sommaren 2018 skickar Västervångskolans kök restavfall från frukt och grönsaker till Karlslunds djurpark. Detta är ett väldigt bra och uppskattat sätt att ta tillvara på vårt restavfall.
Störst matsvinn har vi de dagar då det serveras populära rätter som spaghetti och köttfärsås, köttbullar med potatis och sås eller zucchiniplättar. Då brukar barnen lägga upp större portioner eller ta fler portioner som de sedan inte orkar äta upp.
För att få eleverna att minska maten de slänger från sin tallrik ordnas ibland interna tävlingar. T ex i en skolrestaurang där både gymnasieelever och grundskoleelever äter, ordnas ibland en tävling om vem av dessa som slänger minst.
Liselott Francke
liselott.francke@landskrona.se
Kjell-Mikael Lindvall
kjell.lindvall@landskrona.se
Liselott Francke
liselott.francke@landskrona.se
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Louise Jönsson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.