Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
II dagens samhälle ses avfall inte bara som sopor utan även som en resurs som kan tas tillvara. Genom att sortera och samla in avfall, kan man återanvända produkter eller återvinna materialet. Råvarorna kan sedan användas för att skapa nya produkter vilket minskar användningen av naturens tillgångar.
För att återvinningsprocessen ska kunna fungera, krävs det att avfallet sorteras rätt. Så är dock inte alltid fallet. Kommunerna Landskrona och Svalöv äger tillsammans bolaget LSR – Landskrona och Svalövs renhållningsbolag. Det är LSR som har hand om avfallshämtning i staden och som sköter återvinningscentralen på Stuverigatan 25. Det finns också en mottagningsstation på Ven. På LSRs hemsida hittar du mer information om återvinning och avfallshantering. Där hittar du också information om hur du anmäler ägarbyte eller byter typ av abonnemang med mera.
Du kan också läsa mer om vad som gäller kring avfall i kommunen och vilka långsiktiga planer som finns för avfall i Landskrona stads avfallsplan. Landskrona stads renhållningsordning finns här. Dokumentet gäller för perioden 2021-2025 . Sortering och hantering av avfall För att underlätta återanvändningen och återvinningen av det avfall som uppstår gäller det att man sorterar det. Hur man ska sortera sitt avfall på återvinningscentralen finns att läsa om på LSRs hemsida under ”Sortering från A till Ö”. Det finns dessutom ett antal återvinningsstationer runt om i kommunen (gröna containrar). Dessa sköts av FTI (Förpackningsinsamlingen AB) och på deras hemsida kan man hitta närmaste återvinningsstation på en karta. Observera - på FTI:s återvinningsstationer får man bara lämna och sortera olika typer av förpackningar och tidningar. Har man större avfall ska man lämna detta på återvinningscentralen på Stuverigatan 25 i Landskrona eller på mottagningsstationen på Ven. Öppettider och adresser till återvinningscentraler kan du hitta på LSRs hemsida.
För att underlätta återanvändningen och återvinningen av det avfall som uppstår gäller det att man sorterar det. Hur man ska sortera sitt avfall på återvinningscentralen finns att läsa om på LSRs hemsida under ”Sortering från A till Ö”.
Det finns dessutom ett antal återvinningsstationer runt om i kommunen (gröna containrar). Dessa sköts av FTI (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen AB) och på deras hemsida kan man hitta närmaste återvinningsstation på en karta. Obervera - på FTI:s återvinningsstationer får man bara lämna och sortera olika typer av förpackningar.
Har man större avfall ska man lämna detta på någon av kommunens två återvinningscentraler, som finns i centrala Landskrona och på Ven. Öppettider och adresser till återvinningscentraler kan går att hitta på LSRs hemsida.
Avfall som är farligt för människor och/eller miljön benämns ur avfallshanteringssynpunkt som farligt avfall. Vad som klassas som farligt avfall finns angivet i avfallsförordningen, men det finns också flera guider som gör det enklare. Vi rekommenderar den som finns på sopor.nu.
På LSRs hemsida kan du läsa om var i kommunen man kan lämna det som klassas som farligt avfall.
Trädgårdsavfall bör tas om hand genom kompostering. På så sätt kan näringen i avfallet återföras som jordförbättringsmedel och beroendet av mineralgödsel kan minskas. Att elda upp löv och annat trädgårdsavfall är ett slöseri med resurser och kan bidra till ökade luftföroreningar i tätorterna.
Inom planlagt område är det enligt Landskrona stads renhållningsordning förbjudet att elda löv, kvistar och annat trädgårdsavfall. För övriga områden gäller följande: Torrt trädgårdsavfall som inte kan utnyttjas för kompostering får eldas, men bara om det kan göras riskfritt och utan att olägenhet uppstår. Grövre vedartat trädgårdsavfall får inte eldas i s.k. öppen förbränning. Man måste också ta hänsyn till föreskrifter eller förbud mot eldning, och till brandriskvarningar från Räddningstjänsten.
Det är enligt Landskrona stads kommunala föreskrifter förbjudet att bränna halm eller stubb på åkermark. Alla andra typer av avfall är helt förbjudet att elda enligt miljöbalken. Till avfall räknas t.ex. rester från behandlat byggnadsvirke, såsom impregnerade och målade bräder, spånplattor, förpackningar. Självklart får man heller inte använda olja, spillolja, bensin eller dylikt för att sätta fyr eller elda med.
Valborgsmässofirande kräver polistillstånd och att miljöförvaltningen och räddningstjänsten informeras. Läs mer om eldning utomhus och om valborgsfirande på Räddningstjänstens sidor.
För information om vedeldning, läs mer på sidan om boendemiljö.
Ju torrare och renare soptunna desto färre flugor! Matavfallet ska vara så torrt som möjligt. Låt avfallet rinna av ordentligt innan det läggs i påsen, tex kaffesump kan torka en stund innan det läggs i påsen. Torrskala gärna grönsaker och frukt direkt ner i påsen så att det inte blöts ner i vasken.
Det kan vara bra att slänga med några extra servetter, hushållspapper eller riven äggkartong för att suga upp fukten. Några tidningssidor i bottnen på påsen fungerar också. Överfyll inte påsen, utan byt den ofta och vik ihop och stäng den ordentligt så att flugor inte kan ta sig in och lägga ägg bland matresterna. Lägga ner påsen försiktig i kärlet så att den inte öppnas när den landar.
För den som ändå möts av fluglarver och flugor i soptunnan är ett tips att droppa lite ättika på kanten och i botten av kärlet. Det kan också hjälpa att ställa soptunnan i skuggan. Flugor trivs inte i basiska miljöer så genom att strö bakpulver i sopkärlen hålls flugorna borta. Ättika håller också flugor borta och ger tunnan en fräschare doft.
Om kärlet blivit smutsigt kan man beställa en tvätt av kärlet från LSR, om man inte vill tvätta av det själv.
Om du har illaluktande avfall som räk- eller kräftskal kan du skölja det i kallt vatten. När vattnet runnit av kan skalen svepas in i tidningspapper innan det läggs i den bruna påsen. Skaldjur- och fiskrens kan annars frysas in och slängas i tunnan på tömningsdagen, tex om det är flera dagar kvar till tömning.
Senast uppdaterad av Rainer Weich
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.