Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Djur är ett viktigt och vanligt inslag i många människors vardag. Djur som behandlas rätt ger mycket tillbaka till sin ägare och det är därför viktigt djuren ska kunna vistas bland oss och må bra. Men det finns också risk att djurens närvaro skapar problem för andra och det finns därför en del regler kring djurhållning.
Husdjur och andra djur som hålls i fångenskap ska skötas så att risk för människors hälsa inte uppstår. De ska självklart också skötas så att djuren själva inte far illa. Om det uppstår problem för människor från djurhållning så ska man vända sig till miljöförvaltningen, men frågor om djurskydd sköts av länsstyrelsen. Det finns också mycket information om djur på Jordbruksverkets hemsida.
Inom detaljplanelagt område får man inte hålla get, svin, hönsfåglar eller orm utan ett särskilt tillstånd från miljönämnden. Se mer information om det längre ner.
Vi har också samlat en del information om hundar och katter. Dels information om var du hittar hundrastgårdar med mera, men också hur du ska agera för att undvika att olägenheter uppstår.
De många gångstråken och närheten till hav och natur gör Landskrona till en hundvänlig stad, och hunden är också en trevlig kamrat för många. Det finns vissa regler gällande hundbajs och koppeltvång med mera. De begränsningar och de avsedda platserna som redovisas här regleras i de lokala ordningsföreskrifterna, som är beslutade av kommunfullmäktige.
Det finns också områden som är anpassade för att ge dig och din hund bra förutsättningar för promenader, bad eller spring och lek. Det finns både hundrastgårdar och badplatser.
Hundrastgårdar finns på följande platser:
Badplatser för hund finns på följande platser:
Hundbajs på fel plats och tillfälle betraktas kan sprida sjukdomar till andra hundar. Det drar till sig flugor och är aldrig trevligt att få under skon oavsett om man är hundägare eller inte. Hundägare uppmanas att alltid ha med sig bajspåsar och plocka upp efter hunden och slänga påsen i en soptunna eller latrinbehållare. Tänk också på att inte rasta hunden på trottoarer, gångvägar och andra platser där hundbajs kan skapa irritation.
Att inte plocka upp efter sin hund kan rubriceras som framkallande av fara för andra och därför vara straffbart. Ansvaret ligger helt och hållet på hundägarna. I dessa områden finns krav på att hundägare ska plocka upp hundbajset:
Kartor som redovisar var gränserna går finns i de lokala föreskrifterna.
Hundar ska hållas kopplade i följande parker:
Tikar ska under löptid hållas kopplade inom hela Landskrona stad, dock inte inom inhägnade områden.
När en hund inte hålls kopplad ska den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer.
Enligt lag (20017:1150) om tillsyn över hundar och katter ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt under tiden den 1 mars-20 augusti.
Runt om i kommunen finns fantastiska vandringsleder, slingor och promenader. Dessa går i natursköna områden som berikas av vilda djur. Under perioden 1 mars - 20 augusti är viltet särskilt känsligt för störningar. Tänk på att visa hänsyn och ha din hund kopplad.
Karta över koppeltvång i parker, se bilaga 6 i de lokala föreskrifterna.
Hundar får inte vistas på:
Hundar får bada på de badplatserna i Landskrona som inte är offentliga. Under badsäsongen dvs. perioden 1 maj - 31 augusti får hundar (och hästar) inte bada på följande badplatser:
Katten är ett kärt husdjur för många människor, men för vissa människor är den ett problem. En del är allergiska och en del är rädda eller tycker inte om katter. Som kattägare måste man visa hänsyn och ta ansvar för sin katt. Tyvärr så gör gärna katten sina behov i barnens sandlådor, på lekplatser och altaner vilket kan vara irriterande för omgivningen. En kattägare kan däremot inte ställas till svars för sådant, och miljöförvaltningen kan därför inte agera som tillsynsmyndighet när någon stör sig på att en katt uträttar sina behov i omgivningen. Andra exempel på sådant som inte räknas som en olägenhet är om en katt tränger sig in i andras hus, sitter på sittdynor m.m. eller orsakar skador på planteringar eller bilar eller andra egendomsskador. Allergirisken då en katt passerar tomten anses också som en ringa störning och är därmed inte en olägenhet enligt miljöbalken. Det är upp till fastighetsägare att själva välja skydd för att freda sin tomt från passerande katter, men det är självklart inte tillåtet att på något sätt skada katten.
Däremot kan olägenheter för människors hälsa uppstå om katter till exempel hålls i för stora antal i en lägenhet eller att någon på andra sätt håller katter på ett sådant sätt att det finns risk för sjukdomar, lukter eller andra störningar. I sådana fall går det bra att höra av sig till miljöförvaltningen.
Inom detaljplanelagt område får man inte hålla get, svin, hönsfåglar eller orm utan ett särskilt tillstånd från miljönämnden. Det här regleras i Landskronas kommunala föreskrifter enligt miljöbalken (PDF-dokument), som är beslutade av kommunfullmäktige 2010. Du söker tillstånd hos miljöförvaltningen med den här blanketten.
Översiktskarta över områden med detaljplaner
Tillstånd kan förenas med särskilda villkor för att djurhållningen inte ska ge upphov till olägenhet för människors hälsa. Information om hur de olika djurslagen ska hållas enligt djurskyddslagen och förseskrifter hittas på Jordbruksverkets hemsida. Fråga dina närmaste grannar så att du har deras medgivande redan i förväg. Miljöförvaltningen vill ha in dokument med grannarnas medgivande vid ansökan. Vid all djurhållning är det viktigt att det sköts på rätt sätt så att det inte blir skapar olägenheter för grannar. Storleken och placeringen på din fastighet är även en fördel för att djurhållningen inte ska behöva upplevas som störande för grannar.
Om någon klagar på djurhållningen gör vi en utredning för att se om djurhållningen kan bedömas vara en olägenhet för människors hälsa eller miljön. Om vi bedömer att det är så, kan det bli aktuellt för miljöförvaltningen att kräva åtgärder eller till och med förbjuda djurhållningen, oavsett om det är inom eller utanför detaljplanerat område. Djurskyddstillsyn är det Länsstyrelsen som har hand om. Ser du vanskötta djur är det dit du ska vända dig.
För handläggning av ansökan om djurhållning inom område med detaljplan tar vi ut en fast avgift på 3027 kr.
Senast uppdaterad av Victoria Karlstedt
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.