Energispartips

Här presenteras ett antal energispartips som kan minska energiförbrukningen i hemmet och därmed även sänka energikostnaderna. Ni kan spara åtskilliga kronor genom att ändra era vanor och utföra några mindre ändringar i hemmet, utan att för den delen sänka standarden eller er komfort. Även miljön mår bra av energibesparingar.

Väremkameran visar energiförluster

 En värmekamera kan visa hur väl en byggnad är isolerad.

 • Tilläggsisolering på vinden från 20 cm till 40 cm är en lönsam energibesparingsåtgärd i ett hus och betalar sig på 3-5 år. Tänk dock på att inte isolera ända ut till takbalkarna utan lämna gärna en glipa på 3-5 cm för ventilationens skull.

 • Byte av det inre glaset på tvåglasfönster till energiglas spar cirka 2000 kWh per år i ett hus med 20 kvadratmeter fönsteryta och ökar samtidigt komforten med mindre kallras.

 • Genom att rengöra och dammsuga baksidan av dina vitvaror (kyl och frys) kan du minska energiförbrukning på dessa med upp till 25 %.

 • Normal temperatur i ett kylskåp bör vara 4-5 grader och i en frys -18 grader. Varje grads sänkning utifrån dessa temperaturer ger en ökad energiförbrukning med 3-5 % per sänkt grad.

 • Lågenergilampor så som LED-lampor kostar mer men varar upp till 10-20 gånger längre än motsvarande annan lampa, drar mindre energi och är bättre på att ge ljus istället för att ge mest värme.

 • Välj vitvaror efter energiklassningsmärkningen så kan du spara många kronor under vitvarans livslängd i mindre energiförbrukning.

 • Innan du gör större förändringar av ditt energisystem är det bäst att göra enkla och billiga åtgärder först, som att täta fönster- och dörrlister. När detta är gjort kanske du inte behöver lika stort energisystem och du har sparat enkla pengar.

 • Tänk på att många moderna hemelektronikapparater idag ställs på stand-by om man trycker av dem på en fjärrkontroll och därmed fortsätter de dra lite energi. För att helt stänga av dem så kan du sätta kontakterna i ett grenuttag med en off-knapp som du trycker på när du t.ex. går hemifrån eller går och lägger dig.

 

 •  Har du mindre än 80 % av rekommenderat tryck i dina däck på bilen ökar bränsleförbrukningen med mellan 3-5 % och däcken slits mellan 30-50 % mer och minskar därför däckens livslängd kraftigt. Därför är det rekommenderat att kontrollera däcktrycket minst varje gång man byter mellan sommar- och vinterdäck.
 •  När du vädrar under vinterhalvåret, öpnar dina fönster helt och vädra snabbt och
        effektivt. Om du vädrar under längre tid, stäng av elementen.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Publicerat den av Rainer Weich

Senast ändrad