Storm

I södra Sverige inträffar stormar oftast under höst och vinter när varm luft från söder möter kall luft från norr.

Fallande träd, lösa föremål och översvämningar

Vid storm kan skada ske av exempelvis fallande träd, takplattor som lossnar eller lösa föremål som tagit fart i vinden. Träd kan knäckas eller ryckas upp med rötterna och i sin tur slita sönder elledningar, vilket kan orsaka långvariga elavbrott. De som bor vid kusten löper dessutom större risk att råka ut för översvämningar som följd av stormen. 

Hur får jag information om vad som hänt?

Vid en storm ska du lyssna på Sveriges Radio P4 för att få information om vad som har inträffat. Om du inte har tillgång till elektricitet kan det vara bra att ha tillgång till en batteridriven radio, solcellsradio, bilradio eller vevradio. Om du har internet, titta på landskrona.se och krisinformation.se samt följ Landskrona stad på Facebook för att få veta mer. För att följa väderutvecklingen hittar du information på smhi.se

Det går även att ringa 113 13 om det är en större olycka eller kris som har inträffat.

Kom ihåg att det alltid är bra att prata med din omgivning! Kanske kan ni hjälpa varandra? Ta kontakt med dina grannar.

Vart ska jag göra om det blir storm?

När det är stormvindar är det viktigt att man inte är utomhus i onödan då det kan flyga runt tunga föremål som kan göra skada på människor. Boende och besökare i kommunen uppmanas därför att stanna inomhus och följa information enligt ovan.

Så kan du förbereda dig för storm

  • Fäst lösa föremål utanför din bostad som kan ta fart i vinden, exempelvis trädgårdsmöbler, krukor, studsmattor och olika redskap. Dessa kan bli skadliga i hård vind och förstöra egendom.
  • Förbered dig på elavbrott och översvämning.
  • Förbered ett kit som kan vara bra att ha hemma. En checklista på detta går att skriva ut på hesafredrik.se.

Vad gör Landskrona stad?

Vi planerar för hur vi kan skydda och upprätthålla samhällsviktig verksamhet. I händelse av en storm kommer vi att arbeta för att lindra konsekvenserna och då prioriterar vi människors liv och hälsa samt samhällsviktig verksamhet.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Caroline Johansson