Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Det övergripande målet för den svenska tobakspolitiken är att motverka tobaksbrukets medicinska skadeverkningar. Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att det finns tydliga samband mellan riskbruk av alkohol, cannabisanvändning, tobaksbruk och riskabla spelvanor
Idag är tobak den enskilt största orsaken till sjukdomar och förtidig död. Ungdomar är en viktig målgrupp när det gäller tobaksprevention då det är just i ungdomsåren som de flesta börjar röka och snusa. Som i allt förebyggande arbete är det viktigt att man arbetar på flera olika nivåer samtidigt för att färre personer ska börja använda tobak.
Sambandet mellan föräldrars och barns framtida rökning är starkt. Röker båda föräldrarna är risken stor att barnet också börjar röka. Sambandet är starkast hos flickor och om det är mamman som röker. Att som förälder fundera över sina egna val är viktigt, och om man väljer att sluta finns hjälp att få genom exempelvis sluta-röka-linjen .
I tobak finns ämnet nikotin som är ett centralstimulerande medel och väldigt beroendeframkallande. Nikotin är ett gift som finns i tobaksplantan och egentligen som ett eget skydd mot skadeinsekter. Rent nikotin är så giftigt att det är helt förbjudet att hantera. Nikotin kan tas upp i kroppen på olika sätt, det vanliga är att man röker cigaretter eller att man snusar. När man röker tobak når nikotinet hjärnan inom 10-20 sekunder. När man snusar tar det längre tid för nikotinet att nå hjärnan, men personer som snusar har ofta en mycket högre dos nikotin i blodet under en längre tid än den som röker cigaretter.
Nikotin kan ge ökad hjärtfrekvens, högre blodtryck och ökad ämnesomsättning. Konditionen försämras. I hjärnan gör nikotinet så att man känner en belöning, man kan få minskad aptit, känna sig piggare, men minne och inlärning påverkas också. När nikotinet når hjärnan aktiveras de så kallade nikotinreceptorerna och signalsubstansen dopamin utsöndras i hjärnan. Det är därför man känner en belöning när man röker - hjärnan överaktiveras. Att röka innebär att man drar in rök i lungorna och med detta drar man in många olika skadliga ämnen direkt in i lungorna. Ju längre tid en person röker, desto större risk att drabbas av en sjukdom som i värsta fall leder till döden.
Även snus påverkar kroppen negativt. Sambanden mellan cancer och snus är inte lika kraftiga som mellan cancer och rökning. Men det finns studier som har visat på en högre risk för cancer i munnen och bukspottkörteln, det finns också en högre risk för hjärtinfarkt, stroke och skador på tandköttet.
2018 års nationella undersökning från CAN gällande skolungdomars tobaksvanor beskrivs på följande sätt:
Drogfokus är en nationell konferens om alkohol, narkotika, dopning och tobak samt angränsande problematik. Konferensen återkommer vartannat år och samlar beslutsfattare, strateger, utredare, samordnare, forskare och praktiker. Länk till Drogfokus
Sveriges största konferens inom tobaksområdet. Här kan du se inspelade föreläsningar och föreläsarnas powerpoint presentationer. Detta konferens anordnas var tredje år. Länk till Luft
Tobak är en drog som är giftigt, som gör den som använder det påverkad och som man kan bli beroende av. På denna sidan kan du läsa olika sorters fakta om tobak och ladda ner UMO:s fimpa app. Länk till UMO
ANDT-koordinator
0418 - 47 32 02
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Catarina Persson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.