Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Människor ska må bra i Landskrona. Om något i omgivningen kan tänkas påverka din hälsa negativt, kan du, som kommuninvånare i Landskrona, få hjälp från stadens miljöförvaltning. På E-serviceportalen (alla tjänster och blanketter) kan du ladda ned blanketter för att kunna göra en anmälan.
Miljöförvaltningen agerar utifrån miljöbalken, dvs Sveriges miljölagstiftning och de olägenheter och hälsorisker vi kan hjälpa dig med ska omfattas av reglerna i miljöbalken. Hot mot människors hälsa kan innebära många olika saker, till exempel:
Om du upplever problem i din omgivning kan du kontakta våra inspektörer. Om det faller inom miljöbalkens hälsoskyddsregler så kan vi genom vår tillsyn hjälpa dig. Tillsynen kan riktas till både företag, offentliga verksamheter och privatpersoner, så länge den olägenhet som uppstår faller under miljöbalkens regler.
För några av de olägenheter som vi listar här ovanför har vi extra information om på andra delar av hemsidan:
Läs också våra odlingsrekommendationer längre ner på den här sidan.
Miljöförvaltningen bedriver aktiv tillsyn på en lång rad verksamheter där människors hälsa kan påverkas på ett negativt sätt om verksamheten inte bedrivs på ett korrekt sätt.
Vår tillsyn på de här verksamheterna omfattar bara vissa delar. Medicinska aspekter ligger till exempel inte under miljöbalken och hanteras inte av miljöförvaltningen. På våra sidor som riktar sig till de verksamheter som omfattas av hälsoskyddstillsyn finns information om vad vi tillsynar och vad som normalt sett ska uppfyllas för att människors hälsa inte ska riskeras.
Miljönämnden rekommenderar att man inte odlar bladgrönsaker för konsumtion i området söder om Löpargatan – Ringvägen – Österleden – fram till E6 i Landskrona.
Miljöförvaltningens fleråriga undersökningar visar att bladgrönsaker som grönkål och plocksallat kan innehålla blyhalter över ett gränsvärde som är bestämt av Livsmedelsverket. Detta kan även gälla andra bladgrönsaker. Rotfrukter, frukt och bär kan fritt odlas då blyhalterna är under gränsvärdet.
Oavsett var man har sin odling bör man alltid skölja grönsaker och frukt m.m. noggrant med vatten innan de äts, då en stor del av föroreningarna kan sköljs bort.
Radon är näst efter tobaksrökning den vanligaste orsaken till lungcancer. Ju längre tid du tillbringar i radonhus och ju högre halter du utsätter dig för, desto större är risken. För rökare är risken särskilt stor. Tyvärr är radon inget du kan se eller känna lukten av. Därför måste du göra en mätning för att veta vilka radonvärden du har hemma hos dig.
Länk till radonrapporten för Landskrona (5 Mb)
Radon är en gas som kan komma från både mark, byggnadsmaterial och hushållsvatten. Landskrona har generellt inga höga halter av radon i mark men däremot kan radon förekomma i byggnadsmaterialen husen är byggda av. Blågrå lättbetong som är baserat på alunskiffer, kan avge stora mängder radon och orsaka radonhalter på upp till 1000 Bq/m3. Hur höga halterna blir beror dels på kvalitén på alunskiffern som ingår, dels på hur stor del av väggarna i huset som består av blågrå lättbetong. I bostäder och allmänna lokaler är riktvärdet 200 Bq/kubikmeter enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd FoHMFS 2014:16. Överstigs 200 Bq/kubikmeter anses det vara en olägenhet för människors hälsa.
Om du misstänker att ditt hus är byggt av blågrålättbetong kan du höra av dig till miljöförvaltningen för eventuell mätning av radon. Miljöförvaltningen kan ha uppgifter om radonmätningar som gjorts tidigare i ditt hus/bostadsrätt eller det hus du tänker köpa.
Det gjordes en undersökning av markradon i Landskrona 1993-04-20, Översiktlig Radonriskkartering Landskrona kommun.
Vid undersökningen klassades marken enligt intervallen: lågriskmark 0-10 kBq/m3, normalriskmark 10-50 kBq/m3 och högriskmark >50 kBq/m3. Landskrona klassades till lågrisk- och normalriskområde för markradon. Generellt kan man säga att Landskrona tätort utgörs av normalriskområde för markradon, norra Landskrona klassas som ett lågriskområde och södra Landskrona klassas som ett normalriskområde. Gipsön däremot klassas som ett högriskområde.
Vid byggande i normalriskområde rekommenderas att byggnader utförs radonskyddade. Detta innebär bland annat att genomföringar i husgrunden utförs som täta för att förhindra inläckage av radongas från mark. I normalriskområden kan det även finnas enstaka små områden av högriskradonmark. Därför rekommenderas platsspecifik mätning om man vill vara helt säker på vilken radonhalt som gäller för den aktuella platsen.
Infoblad om radonRadonets väg in i byggnaden
|
Den som inte röker har rätt till rökfria miljöer. Tobaksrök är giftigt och bidrar till en mängd hälsorelaterade problem. Rökning ökar till exempel risken för lungcancer, hjärt- kärlsjukdomar och lungsjukdomen KOL. I tobakslagen står det på vilka platser som rökning är förbjuden. Syftet med lagen är att minska rökningen men också för att skapa rökfria miljöer samt att hindra eller fördröja att barn och ungdomar börjar röka. I Sverige är det förbjudet att röka på förskolor, skolor, sjukhus, restauranger och i andra lokaler som är öppna för allmänheten.
Det är förbjudet att röka i lokaler som är avsedda för barnomsorg och skolverksamhet, samt på skolgårdar och på motsvarande områden vid förskolor och fritidshem. Rökrutor får inte finnas.
Alla restauranger och andra serveringsställen ska vara rökfria, utom när servering sker utomhus. Vad som ska tolkas som "utomhus" beskrivs inte i detalj i lagen, utan får avgöras från fall till fall.
Det går att inrätta speciella rökrum, men man får inte ta med vare sig mat eller dryck in i rökrummet. En förutsättning för det är att röken inte påverkar de utrymmen som ska vara rökfria.
Rökförbud gäller i alla utrymmen inom hälso-, sjuk- och tandvård som används eller passeras av patienter. Ett undantag är lokaler för samtalsterapi, där det kan finnas skäl för att tillåta rökning.
Hotell, motell och pensionat ska kunna erbjuda rökfria rum. Rökförbud ska även gälla i foajéer, trappor, hissar med mera. Man kan dock avsätta särskilda rum där rökning får ske.
Rökning är förbjuden i lokaler som är öppna för alla, som exempelvis butiker, banklokaler, serviceinrättningar och biografer. Man får inte heller röka i inrikes kollektivtrafik, eller i väntsalar, biljetthallar och andra lokaler som är avsedda att användas av resande. Man kan dock inrätta särskilda rökutrymmen, både i till exempel väntsalar och på tåg. Ansvaret för att rökförbudet följs har den som äger eller driver verksamhet i lokalen. Om du störs av rökning i en lokal eller på en plats som ska vara rökfri ska du ta upp det med innehavaren. Om det inte blir någon bättring kan du vända dig till miljöförvaltningen.
Miljöförvaltningen ska utföra tillsyn för att kontrollera att rökförbud följs, på bland annat ”inbyggda uteserveringar” och skolor.
Läs mer genom att söka på rökfria miljöer på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Nu när vinterkylan är på gång börjar många elda i sina kaminer och spisar för att få lite extra värme. Det många inte tänker på är dock att vedeldning gör att hälsofarlig rök kan spridas i bostadsområden. Hur stora utsläppen blir beror mycket på sättet man eldar. Det händer att vi på miljöförvaltningen får en del klagomål från personer som upplever olägenhet från vedeldning där de bor. Ett sätt att mildra problemen är att elda på ett miljövänligt sätt och därför hoppas vi att råden får bred spridning hos alla i kommunen som eldar.
När ved brinner bildas sotpartiklar och kolväten som är hälsofarliga att andas in. Dessa föroreningar kan i värsta fall leta sig in i lungor och blodkärl och orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, luftvägsrelaterade sjukdomar och cancer. Det är framförallt i tätbebyggda områden där många eldar som vedeldning orsakar dålig luftkvalitet.
För att minska utsläppen från vedeldning sprider vi nya råd för vedeldning riktade till hushåll. Råden har tagits fram av Naturvårdsverket och Energimyndigheten och landets samtliga kommuner har erbjudits att sprida råden.
Råden utgår från senaste rönen från förbränningsforskare, sotare och kamintillverkare och kommuniceras ut via en enkel broschyr som nu skickas ut till många vedeldande hushåll runtom i landet samt en via en film och en webbsida.
Viktiga saker att tänka på är att ha lagom torr ved, god lufttillförsel och ser till att stapla brasan luftigt. Och en sak många inte vet om är att bäst förbränning och minst föroreningar blir det om man tänder brasan i toppen.
Läs mer om råden och se film på: www.naturvardsverket.se/vedeldning
Senast uppdaterad av Rainer Weich
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.