Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Här nedan presenteras större naturvårdsprojekt som har genomförts eller som är pågående.
Med stöd av Lokala Naturvårdssatsningen, LONA, har miljöförvaltningen i Landskrona stad producerat en videofilm om Landskronas finaste naturområden. Informationen i videon finns också tillgänglig i det här dokumentet.
Filmen är ca 14 minuter lång och kan beställas kostnadsfritt som DVD eller ses på youtube. Kontakta miljöförvaltningen om du vill ha den på DVD.
Den grönfläckiga paddan har varit ganska vanlig i kommunen, men försvann i praktiken under 1990-talet. Från 1995 har det genomförts flera projekt för att få tillbaka paddan i kommunen.
Den grönfläckiga paddan har haft sina starkaste fästen på Ven, Gråen och söder om staden. Arten har minskat kraftigt och har i praktiken försvunnit. Sedan 1995 har kontinuerliga inplanteringsförsök gjorts på Ven, Gråen, Hildesborg och Sundvik. Flera olika metoder har provats. Till att börja med sattes småpaddor som växt upp i odlingar ut, sen har yngel och äggsträngar flyttats till lämpliga lokaler. Resultatet har varit varierande. Om våren kan man numera åter njuta av den grönfläckiga paddans sköna sång i Hildesborg.
Landskrona stad har fått LONA-pengar från länsstyrelsen. LONA står för LOkala NAturvårdssatsningen, där statliga pengar går till kommunala naturvårdsprojekt. Projketet går ut på att försöka sprida den fina floran till fler platser i kommunen.
En stor del av Landskronas ättehögar sköts genom årlig slåtter. Några av högarna har fortfarande en mycket rik flora. Under 1900-talet har högarnas fina flora degenererat påtagligt. Studier av nestorn Arvid Nilsson, David Reuterskiöld och Erik Norell har visat på en succesiv utarmning av arter. Påverkan av gödning och bekämpningsmedel och ohävd antas ligga bakom förändringarna i floran. Men det finns några högar och några andra få områden med en högklassig flora. Dessa är dock bara att betrakta som isolerade plättar i helåkersbygden.
Tanken med projektet är att ta tillvara på den potential som finns i det avslagna höet från de artrikaste högarna och sprida dem till platser med en potential för att den fina floran ska kunna etablera sig. Om det lyckas ökar också potentialen för floran att sprida sig och hålla sig kvar i kommunen.
Projektet ska pågå 2014 - 2016. Beskrivning av projektet finns här.
Denna publikation berättar om olika aktiviteter i skogsmiljö med barn i olika åldrar. Målgrupperna är elever i för- och grundskola. Det passar dock även för familjeutflykter. Mycket nöje i Saxtorpsskogen.
Miljöförvaltningen
Stadshuset, Drottninggatan 7
miljo@landskrona.se
0418-47 06 00
Kontaktpersoner, fullständig lista
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Rainer Weich
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.