Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Lagen om brandfarlig och explosiv vara (SFS 2010:1011) innefattar hantering, överföring och import av brandfarlig och explosiva varor samt sådana förberedande åtgärder som behövs med hänsyn till brand- och explosionsrisken samt konsekvenserna av en brand eller en explosion.
Lagens syfte är att hindra, förebygga och begränsa de olyckor och skador på liv, hälsa, miljö eller egendom som kan uppkomma genom brand eller explosion som orsakas av brandfarliga eller explosiva varor.
Föreskriften om tillstånd till hantering av brandfarliga gaser och vätskor (MSBFS 2013:3) beskriver när tillstånd behövs för att använda brandfarliga gaser och vätskor i verksamheten.
För transport av brandfarlig och explosiv vara gäller andra krav enligt lagen (2006:263) respektive förordningen (2006:311) om transport av farligt gods. Regelverken delas upp beroende av vilket transportslag som ska användas:
Läs mer om hantering och förvaring av brandfarliga och explosiva produkter genom att klicka på dessa länkar:
Många produkter är farliga på grund av sina fysikaliska egenskaper. De kan vara brandfarliga, explosiva eller oxiderande.
Varje år brännskadas barn och vuxna och egendom blir förstörd på grund av bränder som startat genom felaktig eller olämplig hantering av brandfarliga vätskor.
Exempel på brandfarliga vätskor är bränslen som bensin, diesel och lampoljor, eller lösningsmedel som aceton, terpentin och lacknafta.
Det som avgör om en vara är brandfarlig är dess flampunkt. Ett ämnes flampunkt är den lägsta temperatur vid vilken vätskan avger så pass mycket brännbar ånga eller gas att dessa, blandade i luft, kan ta eld eller explodera.
Brandfarliga vätskor har en flampunkt som är lägre än 100˚C. Uppgifter om flampunkten ska stå i produktens säkerhetsdatablad. Alla brandfarliga produkter ska vara uppmärkta med en särskild farosymbol som visar att den är brandfarlig.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sammanställt en förteckning över de vanligaste brandfarliga gaserna och vätskorna. Förteckningen finns i form av en databas där du kan söka efter brandfarliga gaser och vätskor. Du kan söka på:
Genom att klicka på länken ”Förteckningar inom området brandfarliga gaser och vätskor” kommer du till MSB:s hemsida där du kan söka.
Förvara brandfarliga och explosiva produkter säkert. Läs mer om hantering och förvaring av brandfarliga och explosiva produkter genom att klicka på länken Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Alkoholdrycker som omfattas av alkohollagen (1994:1738) är inte brandfarliga vätskor annat än vid tillverkning.
En bensinstation är en anläggning där drivmedel distribueras från cistern till bränsletankar i motorfordon. Även fordonsgas kan förekomma.
Kraven som ställs på en bensinstation beror på vilken typ av station det är och hur riskbilden på platsen ser ut.
Läs mer om bensinstationer genom att klicka här.
Framför allt under vinterhalvåret hanterar många butiker brandfarlig vätska, inte minst på grund av säsongens ökade användning av spolarvätska. Ofta hanteras vätskorna felaktigt. Det finns ett omfattande regelverk kring hur brandfarliga vätskor ska hanteras.
• Mängden brandfarlig vätska som får förvaras i butiken är begränsad.
• Avståndet från lättantändligt material (exempelvis papper, kläder och kartong) till vätskan måste vara minst sex (6) meter.
• Avståndet från utrymningsväg till större mängd än 100 liter vätska måste vara minst tolv (12) meter.
• Aerosoler (sprayflaskor) får inte förvaras i direkt anslutning till vätskorna.
• Tillstånd måste sökas hos räddningstjänsten om mängden vätska vid något tillfälle överstiger 100 liter.
Om vätskorna förvaras i brandisolerande skåp eller i brandavskilt rum, tillåts större mängder. Samtidigt får avståndet till utrymningsväg och lättantändligt material minskas.
Brandfarliga vätskor ska placeras så att de är lätta att nå utan risk för att de faller ner. Plastförpackningar som inte förvaras i brandisolerande skåp eller brandavskilt rum och som är större än 5 liter, får endast säljas ”över disk” eller utomhus.
Spolarvätska som är förpackad i mjukplast bör undvikas eftersom sådana behållare lätt kan spricka. Om de ändå finns i sortimentet bör de placeras långt ner, så nära golv- eller marknivå som möjligt.
Tänk på att även färdigblandad spolarvätska klassas som brandfarlig.
Försäljningsarea |
Vätska klass 1 och 2a samt klass 2b och klass 3 i glasbehållare Till exempel akrylatbensin, koncentrerad spolarvätska eller färdigblandad spolarvätska, oavsett förpackningstyp |
Vätska klass 2b och 3 i plast- eller plåtbehållare Till exempel lampoljan, fotogen eller avfettningsmedel i plast- eller plåtförpackning |
---|---|---|
Upp till 200 m2 |
Max 100 liter |
Max 1000 liter |
Större än 200 m2 |
Max 500 liter |
Max 2000 liter |
Större än 1000 m2 |
Max 500 liter |
Max 4000 liter |
Om vätskorna istället förvaras i brandavskilt rum eller i godkända brandisolerande skåp får den förvarade mängden vara sammanlagt 10 000 liter. Förvaringen av ännu större mängder kräver särskild utredning.
Läs mer om vad som gäller vid förvaring av spolarvätska och aerosoler genom att klicka här.
Många produkter är farliga på grund av sina fysikaliska egenskaper. De kan vara brandfarliga, explosiva eller oxiderande.
Varje år brännskadas barn och vuxna och egendom blir förstörd på grund av bränder som startat genom felaktig eller olämplig hantering av explosiva produkter.
Gas och gasolflaskor är exempel på produkter som kan explodera om de utsätts för värme.
Gaser eller gasblandningar som kan antändas i luft vid en temperatur av 20˚C räknas som brandfarliga. Uppgifter om antändningstemperatur ska stå i produktens säkerhetsdatablad. Alla brandfarliga produkter ska vara märkta med en farosymbol som visar att den är brandfarlig.
Gasflaskor ska dessutom vara märkta med farosymbol som visar att de kan explodera om de utsätts för värme.
Läs mer genom att klicka på länkarna:
Förteckningar inom området brandfarliga gaser och vätskor
Informationsmaterial om brandfarliga varor
Tidigare räckte det i vissa fall att en anmälan gjordes vid tillfällig hantering av brandfarlig vara. Nu har reglerna ändrats, vilket innebär att fler verksamheter omfattas av tillståndsplikten.
Läs mer reglerna genom att klicka på länken:
Nya föreskrifter om tillstånd till hantering av brandfarliga gaser och vätskor
Kringresande matvagnar, som under en kort tidsperiod hanterar maximalt sextio (60) liter gasol åt gången, behöver däremot inte söka något tillstånd.
Samma sak gäller ifall man använder ett öppet tält vid matlagning. Om du däremot använder ett större tält med separat serveringsdel, behövs särskilt tillstånd.
Med anledning av detta är det viktigt att kunderna inte får lov att gå in i tältet.
Begreppet ”kort tidsperiod” betyder till exempel i anslutning till en karneval.
Hanteringen av brandfarliga produkter ska dock anmälas till arrangören.
Det är viktigt att tänka på att förvara brandfarliga och explosiva produkter på ett säkert sätt.
Läs mer om hantering och förvaring av brandfarliga och explosiva produkter hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Sprayburkar är exempel på produkter som är brandfarliga och som kan explodera om de utsätts för värme.
Enligt föreskriften MSBFS 2013:3, om tillstånd till hantering av brandfarliga gaser och vätskor, är hantering av mer än hundra (100) liter aerosoler, till exempel hår-, insekts-, ugns-, doft- eller bromsspray och andra tryckbehållare/sprayburkar i publik verksamhet, till exempel en butik, tillståndspliktig.
Detta innebär att om du har mer än 100 liter i din butik behöver du söka tillstånd för detta i din kommun.
Läs mer om detta genom att klicka på dokumentet Spolarvätska och aerosoler.pdf
Förvara brandfarliga och explosiva produkter säkert. Läs mer om hantering och förvaring av brandfarliga och explosiva produkter hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Du kan också klicka på länken Informationsmaterial om Brandfarliga varor för att läsa mer om vad som gäller.
Explosiva ämnen och blandningar är fasta eller flytande ämnen eller blandningar som i sig själva genom kemisk reaktion kan alstra gaser med sådan temperatur och sådant tryck, samt med sådan hastighet att de kan skada omgivningen. Pyrotekniska satser räknas som explosiva ämnen eller blandningar även om de inte alstrar gas.
Försäljning av fyrverkerier
Fyrverkerier kan ge svåra skador på både människor och byggnader om de antänds och brinner okontrollerat, används felaktigt eller ovarsamt.
Därför är det viktigt att fyrverkerierna skyddas så att de inte antänds ifall det börjar brinna, eller någon annan olycka inträffar, i närheten. Därför finns det krav på brandskydd.
Att hantera fyrverkerier innebär vissa risker. Riskerna finns inte bara när de avfyras, utan även när de förvaras eller säljs. Det är därför viktigt att du som ska sälja fyrverkerier har god kännedom om vad du behöver göra för att förebygga de risker som kan uppstå.
Om du vill sälja fyrverkerier måste du ha tillstånd. Det är räddningstjänsten som ansvarar för tillståndsprövningen. I ansökan ska följande uppgifter uppges:
• Kontaktuppgifter till den som söker tillståndet.
• Anmälan och uppgifter om utsedd föreståndare för hanteringen.
• Intyg om genomgången utbildning.
• Beskrivning av verksamheten.
• Uppgifter om vad som ska hanteras och vilka mängder som totalt under ett och samma tillfälle kommer förvaras.
• Förrådet och försäljningsplatsens läge (bifoga skiss över lokalen).
• Uppgifter om förrådets konstruktion.
OBS! Tänk på att ansöka i god tid innan du vill starta försäljningen.
Du hittar ansökningsblanketten genom att klicka här.
Det är innehavaren av tillståndet som ansvarar för att försäljningen sker enligt gällande regler. Om inte reglerna och/eller villkoren i tillståndet följs, kan räddningstjänsten återkalla tillståndet. Det finns också straffbestämmelser kopplat till reglerna som innebär att du under vissa omständigheter kan dömas till böter eller fängelse.
Läs mer om vad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skriver om fyrverkeriförsäljning genom att klicka på dokumentet Försäljning av fyrverkerier.pdf
Förvara brandfarliga och explosiva produkter säkert. Läs mer om hantering och förvaring av brandfarliga och explosiva produkter hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Du hittar mer bra information genom att klicka på Informationsmaterial om brandfarliga varor
Enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor (2010:1011) krävs tillstånd för hantering av större mängder av brandfarlig och explosiv vara. Krav på vilka mängder som är tillståndspliktig beror på vilken verksamhet som bedrivs. I tabellen nedan kan du se de tillståndspliktiga mängderna.
Typ av verksamhet där varorna hanteras |
Mängd hanterad och förvarad brandfarlig vara, Volym (liter)
|
|||
---|---|---|---|---|
Brandfarliga gaser |
Extremt brandfarliga eller brandfarliga aerosoler |
Brandfarliga vätskor med flampunkt högst 60˚C |
Brandfarliga vätskor med flampunkt högre än 60˚C upp till och med 100˚C
|
|
Yrkesmässig publik verksamhet
|
Inomhus 2 Utomhus 60 |
100 |
100 |
10 000 |
Yrkesmässig icke publik verksamhet inomhus
|
250 |
500 |
500 |
10 000 |
Yrkesmässig icke publik verksamhet utomhus
|
1 000 |
3 000 |
3 000 |
50 000 |
Icke yrkesmässig hantering
|
Gasol 60 Andra gaser 10 |
100 |
100 |
10 000 |
Även om mängden vara inte är så pass stor att det krävs tillstånd för den, så ska samma försiktighetsåtgärder och de gällande bestämmelserna för brandfarlig och explosiv vara följas.
Vid tillståndspliktig hantering av brandfarliga och explosiva varor ska verksamhetsutövaren utreda hur hög risken är att olyckor och skador kan uppstå genom brand och explosion.
Syftet är dels att begränsa riskerna som förekommer inom verksamheten, dels begränsa riskerna för hur verksamheten kan påverka sin omgivning eller omvänt. Hur utredningen ska göras beror bland annat på hur verksamheten ser ut och hur komplex den är.
För många typer av verksamheter har erfarenheter från tidigare utredningar och erfarenheter sammanställts i branschpraxis, i exempelvis handböcker. Om verksamhetsutövaren använder sig av branschpraxis kan ytterligare utredningsbehov oftast begränsas.
Den som bedriver tillståndspliktig verksamhet ska utse en eller flera föreståndare för verksamheten. En föreståndares uppgift är att verka för att verksamheten bedrivs enligt de villkor, aktsamhetskrav och övriga gällande regler som är inskrivna i tillståndet.
Du kan enkelt göra en anmälan om föreståndare för brandfarlig vara via våra e-tjänster. klicka här för att komma dit.
För att ett nytt tillstånd ska hinna bli färdigt innan det gamla går ut, måste ny ansökan skickas till kommunen senast tre (3) månader före utgången av tillståndet. Om den som har tillstånd ansöker om nytt eller ändrat tillstånd får hantering ske enligt det tidigare tillståndet till dess räddningstjänsten har prövat frågan, om räddningstjänsten medger det.
Ska verksamheten få en ny verksamhetsutövare? Då är det viktigt att detta byte anmälts i förväg till räddningstjänsten. Om så görs får verksamheten fortsätta bedrivas enligt det tidigare tillståndet. Det är dock viktigt att komma ihåg att en ansökan om nytt tillstånd, för den nye verksamhetsutövaren, också lämnas in senast tre månader efter bytet.
Det är den juridiska person som har den faktiska och juridiska kontrollen över verksamheten som ska söka tillståndet.
Ansvaret ligger på den som söker tillstånd att visa att man har faktisk och juridisk kontroll. Vem som äger fastigheter, produkter eller teknisk utrustning påverkar inte vem som ska tillståndet.
Juridisk kontroll innebär att ha den rättsliga möjligheten att direkt bestämma och besluta över hanteringen. En tillståndshavare kan inte avsäga sig det ansvaret genom något avtal. Däremot kan man självfallet få uppgifter utförda genom att köpa en tjänst.
I ansökan ska följande uppgifter uppges:
• Sökandes kontaktuppgifter.
• Fastigheten där hanteringen ska ske.
• Föreståndaren för hanteringen och dess kontaktuppgifter. Vid ansökan om explosiv vara ska även personnummer anges.
• Beskrivning av verksamheten
• Vilka ämnen som ska hanteras, dess egenskaper, mängderna, hur det ska förvaras hanteras.
Till ansökan ska följande dokument bifogas:
• Dokument som styrker föreståndarens kompetens och lämplighet. Det kan till exempel vara meritförteckning eller utbildningsbevis.
• Klassningsplan.
• Skiss över den byggnad/område där hanteringen ska ske.
Ett tillstånd är tidsbegränsat. Tillståndstiden varierar beroende på vilket ämne som hanteras och i vilken omfattning. Räddningstjänsten skriver utöver tillståndstiden även in andra villkor som ska uppfyllas i tillståndsbeviset.
När ett tillståndsärende om explosiva varor inleds underrättar räddningstjänsten polismyndigheten. För att polismyndigheten ska kunna yttra sig om den sökandes lämplighet behöver ansökan innehålla personuppgifter för den/de som ska vara tillståndshavare och föreståndare.
Här finns dokumentet som du behöver för att ansöka om hantering av explosiv vara. Ansökan explosiv vara.pdf
Via våra e-tjänster kan du enkelt ansöka om tillstånd för brandfarlig vara.
Det är räddningstjänsten som handlägger och utfärdar tillstånd för hantering av brandfarlig och explosiv vara. När en ansökan inkommer kan det i vissa fall behövas yttrande från andra myndigheter vilket innebär att handläggningstiden kan uppgå till tre (3) månader. Tänk därför på att ansöka i god tid från det att verksamheten ska startas, tillståndet behöver ändras eller om tillståndstiden är på väg att löpa ut.
Om du vill läsa mer om tillståndsprövningen kan du klicka här.
Räddningstjänsten tar ut en avgift vid tillståndsprövning. Hur stor avgiften är beslutas av räddningsnämnden i Landskrona stad. Avgiften baseras på en timtaxa som indexregleras årligen.
Avgiften beräknas på handläggningstiden som varierar utifrån vad som söks tillstånd för. Det spelar också roll om det är ett nytt tillstånd eller ett befintligt som ska förändras eller förlängas.
Du kan läsa mer om debitering av tillstånd och tillståndstider om du klickar här.
Förvara brandfarliga och explosiva produkter säkert.
Läs mer om hantering och förvaring av brandfarliga och explosiva produkter hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
Växel: 0418-47 07 00
Email:
raddningstjansten@landskrona.se
Yttre befäl: 0418-47 07 26
Styrkeledare: 0418-47 07 27
Pågående insatser hänvisas till RC-Syd (Räddningscentral Syd)
Ring 046-540 51 12
Vi uppdaterar vår Facebook & Instagram i mån av tid.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av André Tajti
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.