Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Alla verksamheter ska bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete, SBA. I räddningsverkets allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete, SRVFS 2004:3, står det att det är skäligt att detta arbete görs och även att det dokumenteras.
Rådet har sin bakgrund i lagen om skydd mot olyckor. Enligt bestämmelserna i 2 kap 2§ i denna lag bör dokumentationen av brandskyddet vara tillräckligt för att säkerställa underhåll och att skäliga brandskyddsåtgärder, både tekniska och organisatoriska, vidtas.
Av de allmänna råden framgår också att det i varje verksamhet bör finnas en brandskyddsansvarig, som har särskilt ansvar för brandskydd och dokumentation.
Det bör också göras dokumentation som tydligt beskriver vem av fastighetsägaren och den som bedriver verksamheten, som ansvarar för vad när det gäller brandskyddet. Det är bra om ansvarsfrågan regleras i ett avtal.
Att bedriva ett gott systematiskt brandskyddsarbete är detsamma som att säga att man har ordning och reda i sitt brandskydd. Finns det redan någon form av lednings- eller kvalitetsledningssystem i verksamheten passar SBA utmärkt att integrera i det systemet.
Oavsett vilken byggnad eller anläggning som verksamheten bedrivs i, så behövs alltså ett systematiskt brandskydd.
Vad innebär ”systematiskt brandskyddsarbete”? Jo, det betyder precis detta: att du måste arbeta systematiskt med ditt brandskydd. Ordning och reda i brandskyddet.
För att lyckas med ditt systematiska brandskyddsarbete krävs vissa grundläggande funktioner och aktiviteter.
Du behöver ett dokument, en policy, som beskriver hur du ska arbeta med brandskyddet. Brandskyddspolicyn bör knytas ihop med kvalitets- och arbetsmiljöpolicyn.
Alla i verksamheten ska känna till vad som gäller i det systematiska brandskyddsarbetet och policyn bör vara officiellt antagen av företagsledningen.
Förutom själva policyn behöver du dokumentera instruktioner och handlingsplaner där dina visioner och mål är nedbrutna i aktiviteter - ”detta ska vi göra, så här ska vi göra det och så här ofta ska vi göra det”.
En brandskyddsansvarig ska utses. Den som är brandskyddsansvarig ska övervaka att brandskyddsarbetet bedrivs enligt de rutiner och policys som finns.
Han eller hon som är brandskyddsansvarig är kontaktperson gentemot räddningstjänsten, bör kunna fatta beslut på egen hand om brandskyddet och ha en egen budget för uppdraget.
I en liten verksamhet kan det räcka med att en enda person, brandskyddsansvarig, ansvarar för hela brandskyddsorganisationen.
För en större verksamhet blir det desto viktigare att organisationen kompletteras med ytterligare funktioner, fler personer som har ansvar för brandskyddet.
Finns verksamheten utspridd i flera byggnader eller på olika våningsplan kan det finnas behov av flera brandskyddsombud. I en linjeorganisation kan det vara naturligt att ansvaret för brandskyddsarbetet följer organisationen.
Är ägare och innehavare inte samma juridiska person är det viktigt att ni tillsammans kommer överens om en ansvarsfördelning där det klart och tydligt framgår vem som ansvarar för vad, till exempel:
Kan ansvaret fördelas på samtliga punkter i det systematiska brandskyddsarbetet är mycket vunnet. En bra dialog mellan ägare och innehavare är en förutsättning för ett fungerande brandskyddsarbete.
För att kunna veta vilket skydd man behöver, måste man först känna till vilka risker som finns i verksamheten. Nivån av risk är olika hög beroende på vilken typ av verksamhet som bedrivs. I en skola kan till exempel risken för anlagd brand, kombinerad med många människor som vistas i lokalerna, vara den största. I en industri kan hanteringen av brandfarlig gas medföra hög risk.
Efter att du har identifierat vilka risker som finns för just din verksamhet, kan du jobba aktivt för att förebygga olyckor och hantera dem då de uppstår.
Det är oerhört viktigt att alla anställda känner till hur det systematiska brandskyddet ser ut. I viss grad behöver även besökare till verksamheten känna till brandskyddet.
Därför är det grundläggande att du som ägare eller innehavare utbildar den personal som har en uppgift i brandskyddsorganisationen. Men, även resten av personalen behöver ha utbildning i vilka risker som finns, så de kan agera korrekt ifall ett nödläge uppstår.
Utbildning är alltså nödvändigt - men också att få omsätta sina kunskaper i praktiken i form av övningar, då och då.
Genom regelbundna övningar ser du att dina rutiner fungerar, eller att det finns brister i rutinerna som du då behöver åtgärda.
All brandteknisk utrustning ska regelbundet kontrolleras så att du vet att den fungerar. Som fastighetsägare ansvarar du för att alla fasta installationer, som brandventilation/röklucka, brandavskiljande väggar, inomhusbrandposter och annat, kontrolleras.
Du som bedriver verksamhet i fastigheten ansvarar för det organisatoriska brandskyddet. Finns det ett hyreskontrakt kan ägare och innehavare komma överens om vad som gäller.
Vid kontroll av brandskyddet ska följande framgå tydligt i dokumentationen:
För varje skarp händelse har det skett minst tio allvarliga tillbud, och för varje allvarligt tillbud minst tio tillbud. Om samtliga tillbud och allvarliga tillbud rapporteras och dokumenteras, så kan man åtgärda de brister som annars leder till skarpa händelser.
Ett system för att rapportera incidenter, där man regelbundet tar upp och analyserar tillbud som inträffat, är en viktig del i ett systematiskt brandskyddsarbete.
Ofta finns redan i företaget ett tillbudsrapporteringssystem som då bara behöver kompletteras med händelse brand.
För att systematisera arbetet och nå ut med informationen till alla anställda är det oftast nödvändigt att dokumentera det systematiska arbetet. I vissa fall blir det en full pärm med instruktioner, policys och så vidare. I andra fall blir det bara några A4-sidor.
I det lilla företaget och i hemmet räcker det kanske med att det systematiska brandskyddsarbetet är känt av alla. Då krävs ingen skriftlig dokumentation.
En bra början är att företagets brandskyddsansvarig, skyddsombud eller annan går en utbildning som marknaden erbjuder. Kontakta räddningstjänsten för information, vi har en hel del olika utbildningar beroende på vad du behöver. Klicka här för kontaktinformation.
Anlagda bränder är ett samhällsproblem och kostar flera miljarder kronor varje år. De innebär också en stor risk att människor kommer till skada eller omkommer.
Genom samarbete, uppmärksamhet och förebyggande kan vi arbeta för att minska risken för anlagda bränder. Enligt statistiken så startar bränderna för det mesta i trapphus, korridorer, på toaletter och inte minst på byggnadens utsida. De startas ofta i skräp som ligger i dessa områden.
Ett enkelt sätt att förebygga anlagda bränder är att hålla rent från skräp på platser där många människor rör sig.
Läs mer i foldern ”Minska risken för anlagda bränder” från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.
Växel: 0418-47 07 00
Email:
raddningstjansten@landskrona.se
Yttre befäl: 0418-47 07 26
Styrkeledare: 0418-47 07 27
Pågående insatser hänvisas till RC-Syd (Räddningscentral Syd)
Ring 046-540 51 12
Vi uppdaterar vår Facebook & Instagram i mån av tid.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av André Tajti
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.