Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Det brinner i nästan 20 hem varje dygn i Sverige, varav de flesta inträffar nattetid. Denna siffra vill vi minska - och då behöver vi din hjälp!
Genom att öka din medvetenhet om vilka risker som finns samt hur du kan förebygga dessa kan vi få ner antal bränder. Om du dessutom har ett gott brandskydd om olyckan skulle vara framme är det ännu bättre.
Här får du tips på flera olika typer av brandskydd som är bra att ha hemma.
En brandvarnare finns främst till för att väcka och varna dig när din utrymningsväg i hemmet är på väg att fyllas med rök. Därför kräver lagen att det ska finnas minst en (1) brandvarnare i varje bostad. Äger du din bostad är det du själv som ska se till att det finns brandvarnare. Är du hyresgäst, är det din fastighetsägare/hyresvärd som ska ordna med brandvarnare.
Vi på räddningstjänsten rekommenderar att du har en brandvarnare i varje rum, förutom i kök och badrum. Brandvarnarna får gärna vara seriekopplade. Då varnar alla samtidigt, ifall någon av dem känner av rök. Det är också bra ifall de är kopplade till ett vägguttag. Då går de på ström, vilket sparar batteriet.
En brandvarnare är en mycket billig livförsäkring, men bara om den fungerar. Därför bör du kontrollera brandvarnaren regelbundet. Gärna en gång i månaden, men minst ett par gånger per år.
Det är lätt att kolla om brandvarnaren funkar. Om den börjar pipa när du trycker på knappen så fungerar den. Men om den inte låter när du trycker, är det något som är fel. Antingen är det batteriet som är slut, eller är det brandvarnaren som inte funkar längre. Byt batteriet - eller hela brandvarnaren - och sätt på plats igen.
Läs mer om var det är lämpligast att sätta upp brandvarnare och andra detaljer, genom att klicka här
Man delar in bränder i tre olika kategorier efter vad det är för material som brinner. Det finns olika brandsläckare som är bäst anpassade till de olika bränderna. De tre kategorierna är:
A: Fibrös brand - till exempel papper, tyg, glöd, trä och liknande.
B: Vätskebrand - exempelvis oljor, bensin, diesel och liknande.
C: Gasbrand - till exempel gasol, argon och liknande.
Vi rekommenderar att man har minst en 6-kilos pulversläckare hemma, eftersom pulversläckare är så kallade ABC-släckare. ABC-släckare täcker in det mesta som kan brinna hemma, eller i husbilen, bilen och båten.
Läs mer om olika brandsläckare och hur du använder dem, genom att klicka här.
En brandfilt är bra att ha hemma, som ett komplement till en handbrandsläckare. Brandfilten fungerar fint för att till exempel dämpa en mindre brand eller släcka brinnande kläder eller ifall det börjar brinna i en kastrull.
En brandfilt består av ett eller två lager glasfiberduk och ett tätskiktslager. Filten släpper igenom minimalt av brännbara gaser. Brandfilten bör vara minst 120 X 180 cm stor för att kunna användas ifall det brinner i kläderna på en människa.
Läs mer om hur du använder en brandfilt genom att klicka här
Gå aldrig ifrån köket om spisen är igång!
Det är lätt att glömma att spisen är på ifall telefonen ringer, någon knackar på dörren eller uppmärksamheten blir störd på annat sätt. De är också därför de allra flesta bränder i flerfamiljshus startar där - på spisen.
Spisvakten är ett bra hjälpmedel för att förebygga bränder på spisen. Denna automatiska övervakningsfunktion av köksspisen består dels av en timerenhet, dels ett övervakningsskydd i form av rökdetektor, överhettningsskydd eller rörelsedetektor.
Timern stänger automatiskt av spisen efter en bestämd tid, även om du glömt bort att den är på. Skulle det börja brinna reagerar rökdetektorn eller överhettningsskyddet, vilket gör att strömmen till spisen stängs av.
Läs mer om hur en spisvakt fungerar genom att klicka här
Senast uppdaterad av André Tajti
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.