Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Bor du i villa eller radhus? Se då till att skorstenen är sotad. De allra flesta bränder i villor och radhus uppstår i eldstaden.
En välskött skorsten har fler fördelar än så. Bränsleförbrukningen minskar och de miljöfarliga utsläppen blir också mindre.
Hur ofta just din skorsten behöver sotas, avgörs av hur mycket du eldar i den - och vad du väljer för bränsle. Du kan läsa mer om vilka tidsintervall som gäller genom att klicka på rubriken ”Sotningsfrister” nedan.
I Landskrona finns ett avtal med sotningsfirman SIMAB. Du kan självklart välja en annan firma eller att sota själv. Om du väljer en annan sotningsfirma eller att göra det själv så måste du skicka in en särskild blankett som du hittar genom att klicka här. Vill du sota själv krävs kunskap om viktiga delar i sotningen. Läs mer om det genom att klicka på rubriken ”Egensotning och brandskyddskontroll” nedan. Via våra e-tjänster kan du även nå blanketten där den finns som ett formulär du enkelt fyller i digitalt. Du hittar våra e-tjänster genom att klicka här.
Vill du installera en eldstad eller kamin i din bostad så behöver du göra en anmälan till stadsbyggnadsförvaltningen. När du får ett startbesked från stadsbyggnadsförvaltningen kan du påbörja installationen av kaminen. Innan du får använda den behöver en skorstensfejare göra en installationsbesiktning. Läs mer om anmälan genom att klicka här.
När du köper ett hus som redan har en eldstad eller kamin, bör du kontakta SIMAB för att kontrollera ifall anläggningen är avställd eller har någon form av anmärkning som inte säljaren upplyst dig om.
Kontaktuppgifter till SIMAB hittar du genom att klicka här.
Vill du lära dig mer om brandsäkerhet kring eldstäder finns det bra information hos Brandskyddsföreningen här
I enlighet med Lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) får kommunen ge tillstånd till en fastighetsägare att utföra sotning på den egna fastigheten. Den sökande måste uppfylla vissa krav innan tillståndet beviljas:
* Nödvändiga kunskaper om sotning och brandskydd samt den kännedom som behövs om eldstad, rökkanal och så vidare, för att kunna utföra rengöring.
* Kunskap om förbränningsteknik och hur denna påverkar energiåtgången.
* Kunskap om var eventuellt oljesot ska deponeras.
* Medvetenhet om de rengöringsfrister som gäller för objektet som ska rengöras och det ansvar som följer med ett medgivande. Läs om frister i genom att klicka på MSBFS 2014:6.
Den som ansöker om att sota själv ska även ha:
* Fysiska förutsättningar - man ska kunna beträda tak - för att kunna genomföra rengöring samt kunskap om Boverkets byggregler, BFS2014:3 kap 8:24 om takskyddsanordningar och tillträdesleder. Den sökande ska ta ansvar för att arbetet utförs på ett säkert sätt. I det fall sotningen utförs av någon annan än fastighetsägaren själv, ska detta anges i ansökan.
* De redskap som behövs för att kunna genomföra rengöring (lina, lod, viska och annat).
* Underlag för att dokumentera rengöringstillfällena. Om kommunen kräver det, ska den sökande kunna redovisa underlaget.
Dessutom ska räddningstjänsten bedöma vilka brandrisker som finns på den inre eller yttre miljön på den aktuella fastigheten.
Du hittar blanketten för egensotning på vår e-service portal eller genom att klicka här.
Har du frågor eller funderingar kring att sota själv får du gärna ringa till oss eller skicka e-post.
Telefon: 0418-47 07 16
Tillsynstelefonen är öppen klockan 08.30 - 15.00, måndag till fredag.
Du som föredrar att låta en annan firma än SIMAB sota din skorsten, behöver lämna in en särskild blankett. Det är viktigt att du på blanketten namnger den som ska utföra sotningen.
Du hittar blanketten genom att klicka här.
Undrar du något om att ha en alternativ sotningsfirma så hör gärna av dig till oss.
Telefon 0418-47 07 00 (växel)
Det är MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som ger råd vad gäller tidsintervall för sotning samt vilka tidsfrister som gäller för brandskyddskontroll.
Detta gäller i Landskrona Stad:
För pannor eldade med ved och fast bränsle, samt olja eller gas
Kontrollfristen för brandskyddskontroll av pannor som eldas med ved eller andra fasta bränslen, förutom pellets, är tre år. Om eldning sker med pellets i helautomatisk standardiserad anläggning, speciellt konstruerad för eldning med pellets, är kontrollfristen sex år.
För pannor som eldas med annat bränsle, till exempel olja eller gas, är kontrollfristen sex år.
För lokaleldstäder som öppna spisar, kaminer och kakelugnar
För lokaleldstäder som används som den huvudsakliga källan för uppvärmning av det rum där eldstaden finns, är tidsfristen för brandskyddskontroll tre år. För eldstäder som bara används i begränsad omfattning, i korta eldningscykler, samt eldas med gas, är kontrollfristen sex år.
För pelletseldade lokaleldstäder där anläggningen är helautomatisk och speciellt konstruerad för eldning med pellets är kontrollfristen tre år.
För dig som använder oljeeldad panna
Du som använder oljeeldad panna måste vara noga med servicen och underhållet på din panna, enligt de instruktioner som leverantören gett. Annars bör du prata med din sotare om att rengöra pannan oftare än vad tidsfristerna medger. Detta är extra viktigt eftersom kommunen beslutar om längre tidsfrister för sotning av oljepannor.
Om pannan ingår i en värmecentral som står under kontinuerlig övervakning av en kvalificerad driftsledare, kan sotning utföras med kontrollfristen tre år, oavsett vilket bränsleslag som används.
I övriga fall, under förutsättning att eldningen sker med fasta bränslen, kan sotning göras enligt följande:
Tre (3) gånger per år - gäller konventionella pannor.
Två (2) gånger per år - gäller pannor med keramisk inklädnad i förbränningskammaren, eller motsvarande konstruktion för effektiv förbränning av bränslet, där pannan är ansluten till ackumulatortank eller motsvarande anordning.
En (1) gång per år - avser pannor där eldning sker med träpellets eller motsvarande bränsle med liknande sotbildning och där eldningsapparaten är speciellt konstruerad för effektiv förbränning av bränslet.
Tre (3) gånger per år - gäller konventionella pannor.
Två (2) gånger per år - gäller pannor med keramisk inklädnad i förbränningskammaren eller motsvarande konstruktion för effektiv förbränning av bränslet där pannan är ansluten till ackumulatortank eller motsvarande anordning.
En (1) gång per år - avser pannor där eldning sker med träpellets eller motsvarande bränsle med liknande sotbildning och där eldningsapparaten är speciellt konstruerad för effektiv förbränning av bränslet.
Tre (3) gånger per år - gäller pannor där eldning sker med tung eldningsolja eller motsvarande bränsle med liknande sotbildning.
Två (2) år - avser pannor där eldning sker med lätt eldningsolja eller motsvarande bränsle med liknande sotbildning och pannans märkeffekt uppgår till högst 60 kilowatt.
En (1) gång per år - avser pannor där eldning sker med lätt eldningsolja eller motsvarande bränsle med liknande sotbildning och där pannans märkeffekt inte överstiger 60 kilowatt.
Om eldning sker för enskilt hushållsbehov, följer du tidsfristerna för lokaleldstäder, se nedan.
Om eldning sker i större omfattning än för enskilt hushållsbehov, ska sotning ske enligt följande:
Sex (6) gånger per år - avser eldstäder där eldning sker med fasta bränslen, tung eldningsolja eller motsvarande bränsle med liknande sotbildning.
En (1) gång per år - avser eldstäder där eldning sker med lätt eldningsolja eller motsvarande bränsle med liknande sotbildning.
Tre (3) år - avser eldstäder som eldas i mindre omfattning och som inte är den huvudsakliga källan för uppvärmning av det rum där eldstaden är uppställd eller för matlagning.
Tre (3) år - eldstaden finns i ett fritidshus.
Ett (1) år - avser eldstäder som utgör den huvudsakliga källan för uppvärmning av det rum där eldstaden är uppställd, eller för matlagning.
Sotning och rengöring av inkanaler i restaurang eller andra storkök kan ske tre gånger per år. För imkanaler i kök som endast används för uppvärmning av mat eller liknande kan sotning ske en gång per år.
När ingen eldat mellan två sotningstillfällen, får undantag från sotning ske. I sådant fall ska fastighetsägaren ta kontakt med aktuell sotare och meddela detta.
I enskilda fall kan sotning ske oftare än de föreskrivna tidsfristerna, av brandskyddsmässiga skäl.
Detta ska endast ske efter beslut från ansvarig nämnd. Vid införandet av nya föreskrifter om sotning, kan det bli att sotning sker tätare eller mer sällan under en övergångsperiod.
Landskrona stads kontaktcenter 0418 47 00 00
Email: kontaktcenter@landskrona.se
Yttre befäl: 0418-47 07 26
Styrkeledare: 0418-47 07 27
Pågående insatser hänvisas till RC-Syd (Räddningscentral Syd)
Ring 046-540 51 12
Vi uppdaterar vår Facebook & Instagram i mån av tid.
Senast uppdaterad av André Tajti
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.