Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Äldreboende är för dig som inte längre kan få dina behov av trygghet, omvårdnad och tillsyn tillgodosedda i din egen bostad. På ett äldreboende hyr du en lägenhet av omsorgsförvaltningen. I direkt närhet till din lägenhet finns gemensamhetsutrymmen som kök och allrum. Det finns möjlighet att umgås med andra boende eller personal allt efter önskemål. På ett äldreboende finns det tillgång till personal dygnet runt.
I Landskrona finns äldreboenden i både kommunal och privat regi. De privata utförarna är företag som omsorgsförvaltningen har godkänt.
Kommunal regi:
Privat regi:
Boendet vänder sig till dig som är 70 år och äldre och vill ha ett eget boende, men samtidigt kunna ha ökad möjlighet till service, såsom en trygghetsvärd och gemensamma utrymmen. Trygghetsboendet förmedlas inte av Landskrona stad. Är du intresserad av trygghetsboende ska du kontakta Landskronahem, som är de som hyr ut lägenheterna, och ställa dig i deras kö.
Om trygghetsboende på Landskronahems sida >>
Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer om hur det är att bo på ett äldreboende och hur du ansöker om plats.
Äldreboende är för dig som har behov av omvårdnad och service dygnet runt. Du får hjälp med alla de dagliga insatser du själv inte kan klara av. Personalen arbetar utifrån ett rehabiliterande synsätt – hjälpen ska vara hjälp till självhjälp.
Alla lägenheter har egna badrum och trinettkök. Du möblerar lägenheten med dina egna möbler. Boendet tillhandahåller säng. Vid inflyttning får du en kontaktperson. Du erbjuds dagligen planerade gemensamma aktiviteter. Varje vecka har du dessutom möjlighet till en timmes samvaro eller egen aktivitet med din kontaktperson. Att bo på ett äldreboende ger dig möjlighet till en meningsfull vardag och att leva ett så självständigt och bra liv som möjligt utifrån dina förutsättningar. Vi utgår från dina individuella önskemål och behov. Det finns en namngiven sjuksköterska knuten till varje äldreboende. Du får kontakt med sjuksköterskan genom personalen på ditt boende. Det finns även fysioterapeut och arbetsterapeut. Även dessa får du kontakt med genom personalen på ditt boende.
För att bo i äldreboende krävs att du har ett stort behov av omvårdnad och service som inte kan tillgodoses av hemvård i ditt ordinära boende. Handläggare gör alltid en individuell bedömning av dina behov innan beslut fattas.
Du ansöker om plats på äldreboende hos handläggare på myndighetsenheten. De insatser du har rätt till beviljas enligt socialtjänstlagen (SoL).
När du fått din ansökan beviljad erbjuder din handläggare dig en ledig lägenhet på ett äldreboende. Du kan alltid lämna önskemål om var du vill bo, men det är inte säkert det finns plats där du önskar.
Det kan hända att du inte erbjuds plats på det boende du önskat. Väljer du att tacka nej till ditt erbjudande kan det påverka dina möjligheter att få ytterligare förslag. Vid dessa tillfällen informerar din handläggare dig om dina möjligheter. Om du flyttat in på ett äldreboende och av någon anledning skulle vilja byta kontaktar du din handläggare.
Anhörigcentrum finns för dig som är anhörig till någon som har en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, är långvarigt sjuk eller äldre. Här kan du få information, råd och stöd som hjälper dig i din roll som anhörig och få möjlighet att träffa andra som befinner sig i liknande situation. Det kostar inget för dig att besöka Anhörigcentrum.
Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?
Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen. En enkel tumregel är att du som är ensamstående och har en månadsinkomst omkring, eller lägre än, 15 000 kronor efter skatt, bör kontrollera om du kan ha rätt till bostadstillägg.
För gifta gäller andra belopp.
Du som är nära anhörig till någon som inte längre själv kan ha hand om sina ekonomiska angelägenheter, kan ansöka om bostadstillägg för din närståendes räkning via pensionsmyndigheten.se
Områdeschef
Eva-Lotta Nydahl
0418-47 03 35
eva-lotta.nydahl@landskrona.se
På äldreboendenas sidor hittar du deras respektive kontaktuppgifter.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Corinna Reitzig
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.