Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Du som har en omfattande funktionsnedsättning kan få personlig assistans om du behöver hjälp med det som kallas grundläggande behov. För att få personlig assistans behöver du vara yngre än 65 år. Syftet med assistansen är att du ska kunna leva så självständigt som möjligt och på det sätt du vill.
Personlig assistans innebär att ett antal personer hjälper dig med sådant som du inte kan göra själv. Assistenterna hjälper dig med det som kallas grundläggande behov. Det kan vara att du behöver hjälp med att tvätta dig, äta, klä av dig och klä på dig, andas och gå på toaletten. Till grundläggande behov räknas också att kunna kommunicera med andra och att få hjälp med sondmatning.
Du kan även ha rätt till personlig assistans för andra personliga behov i vardagen om du behöver hjälp med de grundläggande behoven. Det kan till exempel vara att ta hand om ditt hem, förflytta dig eller att delta i olika aktiviteter.
Assistansen ska vara utformad efter dig och det du behöver. Du ska själv får välja vem som ska vara din assistent och hur stödet ska se ut, så långt som det är möjligt.
Du ansöker om personlig assistans antingen hos din kommun eller hos Försäkringskassan. Om du behöver hjälp med de grundläggande behoven i mindre än 20 timmar i veckan så ansvarar kommunen för beslutet. Kommunen beviljar i sådant fall personlig assistans enligt 9 § 2p lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Om du behöver hjälp med de grundläggande behoven i mer än 20 timmar i veckan så ansvarar Försäkringskassan för beslutet. Försäkringskassan beviljar i sådant fall assistansersättning vilket är reglerat i socialförsäkringsbalken (SFB).
Du måste ansöka om personlig assistans senast dagen innan du fyller 65 år.
Du som har fått assistans får behålla den även efter att du har fyllt 65 år, om du inte bor i en gruppbostad, vårdas på sjukhus eller liknande.
Du som är över 65 år och inte har rätt till personlig assistans kan i stället få stöd genom äldreomsorgen i din kommun.
Senast uppdaterad av My Erdfelt
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.