Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Verksamheten ska bedrivas med god kvalitet, vilket ställer stora krav på rättssäkerhet, likvärdighet och tillgänglighet. Omsorgsförvaltningen i Landskrona stad arbetar aktivt med att säkerställa och utveckla kvaliteten inom verksamheterna.
Alla medarbetare inom socialtjänsten arbetar utifrån Landskrona stads gemensamma värdegrund BRA (Bemötande, Resultat och Ansvar). Ett gott bemötande och ett professionellt förhållningssätt är avgörande för att uppnå hög kvalitet i omsorgsförvaltningens verksamheter.
Inom omsorgsförvaltningen arbetar vi på många sätt för att säkerställa kvaliteten och utveckla verksamheterna. En del av kvalitetsarbetet bygger på olika uppföljningssystem som ger underlag för förbättringar och kontinuerlig utveckling.
Vi rapporterar och följer upp alla händelser i verksamheterna som inte stämmer med våra mål och riktlinjer. Exempel på avvikelser kan vara brister i omsorgen och dåligt bemötande. Det kan också handla om händelser som inte är förenliga med en god och säker vård.
Syftet med att rapportera avvikelser är att hitta mönster samt förebygga liknande händelser och därmed förbättra kvaliteten i verksamheterna.
Enligt SOSFS 2011:9, kvalitetsledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, ska verksamheten årligen sammanställa en kvalitetsberättelse.
Kvalitetsrevision innebär en genomlysning av en verksamhet utifrån en rad olika aspekter, till exempel dokumentation, brukarinflytande samt hälso- och sjukvårdsfrågor. Kvalitetsrevisioner sker regelbundet.
Händelser inom hälso- och sjukvård som orsakat en brukare skada, eller som hade kunnat orsaka skada, på grund av fel och brister inom vård och behandling, utreds av MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) och MAR (medicinskt ansvarig för rehabilitering) och anmäls till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
Allvarliga missförhållanden eller uppmärksammade risker om missförhållanden inom omsorgen ska rapporteras enligt lagstiftningen inom såväl LSS som SoL. Samtliga anställda inom omsorgsförvaltningen har anmälningsskyldighet enligt Lex Sarah och utreds av SAS (socialt ansvarig samordnare). Vid allvarliga missförhållande ska omedelbara åtgärder sättas in och ärendet ska anmälas till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
Enligt Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:659) ska nämnden årligen upprätta en patientsäkerhetsberättelse. I denna ska framgå:
Landskrona stad har ett övergripande synpunkts- och klagomålssystem som kallas Synpunkt Landskrona där du som brukare, närstående eller kommuninvånare kan framföra synpunkter och klagomål. Alla synpunkter dokumenteras, åtgärdas och följs upp.
Tillsyn av verksamheter inom omsorgsförvaltningen kan göras oanmält eller planerat. Tillsynen utförs av Landskrona stad eller av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). IVO är tillsynsmyndighet.
Ulrica Strandeus
0418-47 03 70
ulrica.strandeus@landskrona.se
Annika Cederwall
0418-47 39 60
annika.cederwall@landskrona.se
Nina Nilsson
0418-47 04 65
nina.nilsson@landskrona.se
Anna Norrman
0418-47 30 46
anna.norrman@landskrona.se
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Ulf Fredriksson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.