Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Är du orolig eller misstänker att ett barn far illa kan du kontakta oss och berätta vad det är som oroar dig. Du behöver inte ha några konkreta bevis för att ta kontakt med oss. Du kan resonera och få råd om hur du kan gå till väga. Vi lyssnar på dig, även om du inte vill berätta vem du är.
Vad betyder oro?
Här är ett antal exempel på vad som kan skapa oro:
- Föräldrar lämnar barnen ensamma under långa perioder
- Missbruk i hemmet
- Våld inom familjen
- Fysiska skador, t.ex. blåmärken, bränn- eller bitskador
- Hot
- Stora konflikter
- Ett barn verkar inte få tillräckligt med mat, inte ha tillräckliga kläder, t.ex. saknar varma kläder på vintern
- Ett barn ändras i sitt beteende, t.ex. är orolig, osäker, nedstämd eller rädd
Är du orolig att ett barn utsätts för någon typ av våld eller övergrepp, kan det vara nödvändigt att, till en början, inte informera föräldrarna om dina misstankar. Detta för att ge barnet skydd och tillförsäkra barnets säkerhet. Vid misstanke att ett barn far illa kan det för barnet göra hela skillnaden att någon vågar se och stå upp för att barnet inte har det bra. Vi rekommenderar alla som känner oro för ett barn att höra av sig till oss. Då tar du kontakt med mottagningen på sektionen för utredning barn och unga och rådgör med socialsekreterarna. Du är välkommen att ringa och rådgöra med oss på mottagningsgruppen utan att avslöja barnets identitet.
Privatpersoner kan vara anonyma. Om du vill vara anonym ska du inte uppge ditt namn vid kontakt med socialtjänsten. Det bästa är dock om du uppger ditt namn och står för de uppgifter du lämnar.
När en orosanmälan kommer till Individ och familjeförvaltningen görs en skyddsbedömning för att se om barnet har ett omedelbart skyddsbehov. Om det inte finns en akut fara för barnet genomförs en förhandsbedömning. En förhandsbedömning innebär oftast att någon av våra fyra socialsekreterare från vår mottagning tar kontakt med familjen för att ta ställning till om vi behöver titta närmare på hur barnets situation ser ut.
Om bedömningen blir att vi inte öppnar utredning kommer anmälan och förhandsbedömningen inte att finnas i socialtjänstens register.
Om bedömningen blir att vi öppnar utredning lämnar socialsekreterarna från mottagningen över kontakten till socialsekreterare som jobbar i ett av våra fyra utredningsteam. Varje utredningsteam har en nära arbetsledare att rådgöra med.
Syftet är först och främst att utreda vilket behov barnet har och om behoven blir tillgodosedda med hjälp av närstående och eventuellt andra instanser. Om barnets behov är större än vad som blir tillgodosett, utreder vi om individ och familjeförvaltningen är den bästa instans som kan erbjuda stöd. Utredning ska inte göras mer omfattande än nödvändigt.
Socialtjänstlagen bygger på frivillighet och familjer kan tacka ja eller nej till stöd från socialtjänsten. Under utredningens gång får ni veta vilka beslut som är överklagningsbara och hur det går tillväga. I allvarliga situationer kan det bli aktuellt med tvångsvård, men oron har då oftast diskuteras tillsammans med familjen för att åtgärda riskerna för barnet. I regel är familjen och socialtjänsten överens om eventuella åtgärder.
Stark sekretess råder vilket innebär att all personal har tystnadsplikt. Som vårdnadshavare och barn har du rätt att begära ut de handlingar som finns inom utredningssektionen gällande ditt och ditt barns ärende.
Om du är osäker på hur du ska gå tillväga är du välkommen att rådgöra med oss på Mottagningsgruppen, måndag-fredag kl. 10-12 via telefon 0418-47 36 07 eller via e-post mottagningen@landskrona.se.
Du kan vara anonym och du kan även diskutera ett barns situation utan att avslöja barnets identitet.
Om du har fått veta något om en kompis som oroar dig, men som kompisen inte vill att du ska berätta för någon kan vara svårt för dig att bära. Det är viktigt att prata med en vuxen om vad som oroar dig, så att du kan få hjälp med att veta hur du kan gå vidare och för att hjälpa dig till att lägga över ansvaret på en vuxen som kan hjälpa din kompis.
Du har rättigheter! Du har rätt att växa upp i trygghet och har rätt till hjälp om det behövs. Vuxna får inte slå, skada, eller skrämma barn och unga. Vi på socialtjänsten i Landskrona ser till att barn som behöver det får stöd och hjälp. Det viktigaste för socialtjänsten är vad som är bäst för barnet.
Om du mår dåligt är det viktigt att du berättar för någon vuxen som du litar på. Det kan röra problem i hemmet, skolan eller på fritiden.
Är du orolig för en kompis? Det är bra att fråga din kompis om det som oroar dig. Om det känns svårt kan du prata med en vuxen som du litar på, till exempel dina föräldrar, en lärare, idrottsledare eller någon annan vuxen.
Du är välkommen att kontakta oss, du ser våra telefonnummer och telefontider till höger. Du kan vara anonym och rådfråga oss utan att uppge ditt namn. Andra som du kan berätta för är till exempel Bris eller ungdomsmottagningen i Landskrona.
Ungdomsmottagningen kan ge dig råd och stöd i frågor som rör din kropp, sexualitet, könssjukdomar, preventivmedel, graviditet, övergrepp eller har andra problem som du vill prata med någon om. Telefon: 0418-45 42 44
Besöksadress: Järnvägsgatan 4 (vid sidan om H&M)
Du är välkommen att ringa till Bris om du vill prata med en vuxen om dina tankar och funderingar om vad som helst. Samtalet är helt gratis och syns inte på telefonräkningen. Du kan vara anonym när du ringer. Du kan läsa mer om Barnens hjälptelefon på Bris egen sida, klicka här.
Om du som förälder upplever att ditt barn inte får tillräcklig omsorg av dig har du rätt att få hjälp och stöd av socialtjänsten. Inte tillräcklig omsorg kan vara att du som förälder inte kan uppfylla ditt barns känslomässiga behov av närhet och kärlek, kan inte ge tillräckligt med mat, eller inte vet var barnet är om dagarna, kvällar och nätter, med mera.
Att berätta för någon om sin situation är en början till att kunna göra en förändring. Många är rädda för att kontakta socialtjänsten av rädsla för att bli fråntagen sitt barn. Socialtjänsten ska först och främst utreda vilken typ av hjälp du behöver i ditt föräldraskap och sedan erbjuda sådan hjälp.
BRIS (Barnens Rätt I Samhället) har en tjänst för vuxna som behöver någon att prata med kring frågor och oro som rör barn. Det kan vara allt från svåra problem till mer vardagliga frågor. Du kan ringa oavsett om det gäller dina egna eller andras barn för få stöd samt information om var du kan vända dig för att få ytterligare hjälp. Samtalet kostar som ett vanligt telefonsamtal och om du vill kan du vara anonym.
Ring 0771 - 50 50 50 för att nå vuxentelefonen. Måndag–fredag kl. 9.00–12.00
(stängt helger, klämdagar och röda dagar).
Mer information finner du på Bris hemsida, klicka här.
Du som arbetar i verksamheter som berör barn och ungdom har anmälningsskyldighet enligt lag. Det gäller sådant du får kännedom om i din yrkesroll och ska skiljas ifrån det som du får kännedom av i egenskap av privatperson.
Skulle socialtjänsten bedöma att en anmälan ska göras måste du som omfattas av anmälningsskyldighet dels tala om barnets namn, dels tala om ditt eget namn samt naturligtvis lämna alla relevanta uppgifter om anmälan. Det finns ingen möjlighet att garantera anonymitet. Om det finns risk för exempelvis våld mot dig som anmäler finns dock möjlighet att sekretessbelägga ditt namn och de uppgifter som gör det möjligt att identifiera dig.
Är du orolig att ett barn utsätts för någon typ av övergrepp kan det vara nödvändigt att, till en början, inte informera föräldrarna om dina misstankar. Detta för att ge barnet skydd och tillförsäkra både föräldrar och barn rättsäkerhet.Du kan välkommen att ringa och rådgöra med oss på mottagningsgruppen utan att avslöja barnets identitet.
Socialtjänsten begär alltid en skriftlig anmälan från dig som omfattas av anmälningsplikt. I ett brådskande ärende går det bra att först lämna information muntligt och senare komplettera med en skriftlig anmälan.
Personal inom följande verksamheter är anmälningsskyldiga:
• Hälso- och sjukvården
• Tandvården
• Förskola
• Skola
• Socialtjänst
• Kriminalvården
Hos Socialstyrelsen hittar du mer information, klicka här.
Klicka här så hittar du e-tjänst för orosanmälan
Öppettider:
Telefon: 0418 - 47 36 07
Måndag-fredag kl. 10-12
E-post: mottagningen@landskrona.se
Besöksadress: Kungsgatan 11
Vid ett akut ärende ring socialjouren
Telefon: 112
Chatta med individ- och familjeförvaltningen
Du kan chatta med oss om du har frågor eller vill ha råd och stöd.
Måndagar kl. 10.00-12.00
Torsdagar kl. 14.00-16.00
Senast uppdaterad av Maria Kvist
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.