Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Det kan vara svårt att vara ung. Man kan ha många frågor eller råka ut för problem som är svåra att lösa på egen hand. Men det finns hjälp och stöd att få. Nedan kan du få svar på vanliga frågor och se vart du kan vända dig om du behöver hjälp eller bara någon att prata med.
Det är vanligt att elever från och till känner sig pressat i skolan. Det är viktigt att tänka på att det finns många utbildningsmöjligheter och många vägar till ett bra liv. Du kan prata med Team Tidiga Insatser eller kontakta studie- och yrkesvägledningen på din skola om du vill veta mer om dina framtidsmöjligheter. Har du svårt i skolan finns det stöd och hjälp att få genom att kontakta elevhälsan.
Börja med att fråga dig själv; “Vad är en vän?”. Är det någon som lämnar dig när du inte gör som hen vill? Eller är det någon som accepterar dig för den du är och de val du väljer att göra? En bra vänskap kan hantera motgångar, svårigheter och konflikter och oftast blir vänskapen starkare när båda personerna vågar vara sig själva. Om dina vänner trots det försvinner så kanske vänskapen inte var särskilt stark från första början. Då är det läge att bygga nya vänskaper med nya vänner.
Det här är en fråga om moral – det vill säga vad du tycker är “rätt” och “fel”. Ibland krockar ens egna moral med ens vänners moral och då kan man bli orolig över att förlora sina vänner. Du behöver då göra ett val; står jag upp för det jag tycker är rätt eller ska jag anpassa mig efter vad mina vänner tycker? En sak är säker; människor beundrar andra människor som vågar stå upp för sig själva och står emot grupptryck. Du behöver aldrig ångra att du vågar stå upp för dig själv, däremot är det många som ångrar att de aldrig sade ifrån när de hade chansen.
Vi människor vill gärna tro på sådant som vi ser på TV eller på sociala medier som facebook, snapchat och instagram. Våra hjärnor inbillar oss att det finns magiska lösningar och att allting vore perfekt om vi bara hade mer pengar, större muskler eller större bröst. Sanningen är att bakom en tillsynes vacker yta finns ofta stora tomrum och dåligt psykiskt mående. Ju mer vi söker bekräftelse från andra människor genom exempelvis “likes”, desto mer blir vi beroende av andras åsikter och vi slutar lyssna på oss själva. Vi börjar också tro att vi bara duger om vi ser perfekta ut eller om vi har alla de dyraste grejerna. Kom ihåg; det är enkelt att få någonting att se bra ut på bild, men sann lycka kan man inte köpa för pengar. Den kommer inifrån.
En bra kärleksrelation är bland det mest fantastiska en människa kan uppleva under sin livstid. Men det är en del som aldrig får uppleva det, trots att de har haft många kärleksrelationer. Detta beror på att vi luras att söka efter fel saker i vår partner. Pengar, prylar, sex, makt, karriär och status är exempel på saker som vi tror är betydelsefulla och som gör oss till bättre eller sämre partners. I själva verket handlar kärlek om betydligt mer känslomässiga saker; Får hen mig att skratta? Lyssnar hen på mig när jag pratar? Stöttar hen mig när jag känner mig svag? Litar jag på att hen vill mitt bästa? Om svaret på dessa fyra frågor är “ja” så finns det en stark grund att bygga på och då är chanserna goda att du kommer få uppleva den där fantastiska kärleksrelationen!
Sex och samlevnad är fortfarande ämnen som kan kännas svåra att prata om med föräldrar, syskon och vänner. Därför lär sig de flesta om sex och samlevnad genom filmer, böcker och musik. Problemet är att man sällan får en sanningsenlig beskrivning av sex och samlevnad genom dessa medier och allra värst är porrindustrin, som ger en extremt felaktig bild av normalt sexliv. Vi inbillas att man ska vilja ha sex hela tiden och att man måste vara “bra på sex” för att någon ska vilja vara tillsammans med en. Faktum är att känslor spelar en avgörande roll i sexlivet. Det bästa sex och samlivet får du när du känner dig trygg med din partner, när ni kan prata om hur ni känner och vad ni vill, när ni visar hänsyn mot varandra och tar det i er egen takt. Om du vill prata med någon utomstående så är både ungdomsmottagningen och skolsköterskan/skolkuratorn på din skola utmärkta att gå till.
Samtycke betyder att man är överens om vad som ska hända härnäst. Oftast pratar vi om samtycke när det handlar om sex. Då innebär det att båda två är överens om att de vill ha sex med varandra och detta är ett krav för att sex ska vara lagligt. Här är några viktiga saker att känna till om samtycke: man får inte tvinga, pressa, manipulera eller hota fram samtycke. Man får inte “köpa” samtycke genom att erbjuda någon form av gentjänst eller pengar. Det är ditt ansvar att se till att den andre har samtyckt innan ni har sex. Man kan inte samtycka till sex om man är under 15 år, vare sig man vill eller inte. Bryter man mot någon av dessa punkter och har sex utan samtycke begår man sexualbrott och kan dömas till fängelse. Har man sex med någon under 15 år begår man våldtäkt mot barn, oavsett vad den som var under 15 år ville.
Alla människor har en inre styrka att genomföra fantastiska saker, men ibland tappar vi tron på att vi faktiskt har den styrkan. Det kan bero på att man har försökt många gånger utan att lyckas och då blir självförtroendet lidande. Till slut förväntar man sig bara misslyckanden och då är det lätt att ge upp. Men precis som att det är ett val att ge upp så är det ett val att fortsätta kämpa! Det är bara de som ger upp som misslyckas. De som fortsätter kämpa och försöker skapa förändring i sitt liv kommer till slut att lyckas. Ibland kan man behöva prata med någon som kan stötta en och ge en mod och energi att fortsätta kämpa. Det kan vara en förälder, ett syskon, en vän eller någon annan i ens närhet som vill en väl. Om man inte har en sådan person i sin närhet så kan man kontakta Team Tidiga Insatser för råd, stöd och motivation.
Team Tidiga Insatser
Team Tidiga Insatser är en kommunal stödverksamhet för alla barn, ungdomar och föräldrar i Landskrona stad. Här kan man få råd, stöd och vägledning gällande allt som handlar om barndom, tonår och föräldraskap. Kontakten med Team Tidiga Insatser är kostnadsfri och sker under sekretess. Telefon: 0418-473305. Mail: tidigainsatser@landskrona.se
Skolans elevhälsa
På alla skolor i Landskrona stad finns något som heter elevhälsa. Det är ett team som brukar bestå av en skolkurator och en skolsköterska. Det finns oftast även tillgång till skolläkare och skolpsykolog. Tillsammans utgör dessa personer ett stöd för alla elever på skolan som kan vara i behov av någon att prata med eller mer anpassning i skolan för att klara studierna. Vill du få kontakt med någon i elevhälsan men inte vet hur, så kan du prata med din lärare, kurator eller rektor.
Första Linjen & BUP
Första Linjen är en del av Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Landskrona. Hit kan man vända sig om man mår psykiskt dåligt; exempelvis om man ofta känner sig nedstämd, att livet känns meningslöst, om man har tankar på att skada sig själv eller om man misstänker att man har någon form av diagnos (exempelvis AD/HD eller autism). Om man behöver en mer långvarig kontakt så slussar Första Linjen vidare till Barn- och ungdomspsykiatrin. För att få kontakt med Första Linjen eller Barn- och ungdomspsykiatrin kontaktar man något som heter En Väg In på telefon 020-512020 eller via hemsidan.
Ungdomsmottagningen
På ungdomsmottagningen i Landskrona kan du som ungdom mellan 12-22 år få stöd och hjälp med frågor som rör kroppen, sex och relationer, skydd mot graviditet och könssjukdomar och stöd om du mår dåligt. Kontakten sker under sekretess och du kan enkelt söka stöd via antingen telefon eller hemsidan. Telefon: 0771-120202.
BRIS
BRIS står för Barnens Rätt I Samhället och är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer. BRIS har lång erfarenhet av att kämpa för alla barn i Sverige och de försöker varje dag att göra Sverige till ett bättre land för barn att växa upp i. Hit kan man vända sig om man vill prata med någon helt anonym, antingen via chatt eller telefon. Telefon: 116111.
KAA
KAA står för det Kommunala Aktivitetsansvaret och det är en kommunal verksamhet som syftar till att stötta alla ungdomar i gymnasieålder som inte har en sysselsättning, det vill säga de som inte går i gymnasiet eller arbetar. Läs mer här.
Psykisk hälsa i kristid
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19. Här finns råd och länkar anpassade för olika åldersgrupper och behov. Läs mer här.
Senast uppdaterad av Nathalie Asp Andersson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.