Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
I allmän platsmark utförs grävningar av olika slag. För att få gräva måste du ansöka om grävtillstånd samt upprätta en trafikanordningsplan. Här hittar du mer information hur det fungera vid grävning.
Var ute i god tid med din ansökan om grävtillstånd. Ansökan om tillstånd ska du lämna in senast två veckor innan arbetet ska påbörjas. Handläggningstiden är 14 dagar.
Logga in och ansök via vår e-tjänst >>
Är du en entreprenör och inte tidigare sökt grävtillstånd i Landskrona? Då måste du först skaffa inloggningsuppgifter till e-tjänsten innan du kan ansöka om tillstånd.
Se manual för hur du ansöker i systemet
En trafikanordningsplan (TA-plan) krävs alltid vid ansökan om grävtillstånd eftersom framkomligheten för fordonstrafik, gående, cyklister med flera kan komma att påverkas. TA-planen visar hur arbetet ska utföras säkert för både trafikanter och personal. Trafikanordningsplanen ska upprättas av byggherren själv eller av anlitad entreprenör eller konsult.
Ledningskollen är en gratis webbtjänst som du kan använda för att:
Att ansöka om grävtillstånd och TA-plan är kostnadsfritt.
Stompunkter är de markeringar ute i verkligheten, oftast belagda på kommunal mark, som är bestämda med koordinater N (Northing, x), E (Easting, y) och/eller h (höjd, z) med mycket hög noggrannhet.
Stompunkterna utgör de referenspunkter i det s.k. stomnät som koordinater generellt och kartan bestäms utefter. Markeringarna är för stadigvarande bruk och etablerade på varierande sätt, beroende av tillhörighet i nät (ordning), med allt från rör i mark och skyddande däcksel till speciella spik eller dubbar. Stomnätet är det regelverk som definierar koordinatsystemet och möjliggör geodetisk mätning med millimeterprecision.
En stompunkt är oanvändbar (raserad) när den skadats eller blivit bortplockad. Stomnätet påverkas då negativt vilket i förlängningen medför att den geodetiska kvaliteten och karthållningen inte kan upprätthållas. Vid projekt och arbeten som innefattar någon typ av markåtgärd som till exempel asfaltering, grävning, schaktning etcetera, ska stompunkter värnas så långt det är möjligt.
Vid markåtgärder kombinerat med stompunkter sänds ansökningar om grävningstillstånd i Landskrona på remiss till stadens MBK- och GIS-avdelningar. MBK och GIS bedömer om stompunkter är berörda och signalerar detta. En stompunkt är berörd då den är placerad 2 m eller närmre en markåtgärd.
Berörd stompunkt lägeskontrolleras efter slutförd markåtgärd och belastar projektet ekonomiskt. Har stompunkt skadats eller plockats bort är stompunkten raserad. En raserad stompunkts relevans bedöms utefter stompunktens värde (ingår i 1:a, 2:a, 3:e etc. ordningens nät) samt påverkan av punkttätheten i stomnätet.
Hög relevans (stomnät påverkas) innebär antingenen nyetablering av punkt eller ny bestämning av punkt. I det förra fallet bestäms läge, markeras och beräknas samt utjämnar stomnät på nytt. I det senare fallet behålls rubbad befintlig punkt, bestäms på nytt, beräknas samt utjämnar stomnät på nytt. I bägge fallen svarar sökanden för kostnaderna.
Innan trafikyta efter ledningsarbete återställs ska beläggningen tas bort på en bredd av minst 0,5 m från gravkanten på bägge sidor. Bilning eller sågning ska ske med raka kanter. Diagonala återställningar i asfalt är inte godkända. Kvarvarande remsor av beläggningen smalare än 0,5 m, gäller även fram till närmsta äldre asfaltskarv, ska avlägsnas. Skadad trafikyta ska göras farbar utan dröjsmål.
Om annan överenskommelse inte träffas beträffande återfyllningstjockleken, ska det i kör-, gång- och cykelbanor närmast gatuplanet återställas enligt följande:
Beläggningstjockleken (asfalt) kan avvika från nedanstående alternativ, men då gäller befintlig beläggningstjocklek vid återlagningsbeställning.
All återfyllning ska ske i lagertjocklekar om högst 30 cm med användning av vibrerande komprimeringsmaskin och högst 20 cm vid användning av annan komprimeringsmaskin. Angivna lagertjocklekar ska hållas efter färdig komprimering. Befintlig överbyggnad kan, efter överenskommelse med gatudriften, användas men klassas då ner ett steg i kvalitetshänseende. Till exempel uppgrävt bärlager till förstärkningslager, förstärkningslager till resterande fyllning.
Där schaktmassor upplagts på kör- eller gångbana ska dessa omedelbart rengöras, sedan återfyllning skett. Rännstensbrunnar inom arbetsområdet ska tömmas och rensas.
Upptar schakten inklusive renskärning av schaktkant i belagd gång- och cykelväg >60% av bredden, ska hela bredden återlagas. Om återlagningssträckan blir >30 lpm, utgår inte ersättning för framtida underhåll. Vid grävning och återlagning utmed trådbusslinjen, Kolonigatan samt på Ven, gäller speciella bestämmelser.
Gatsten, kantsten och plattor etcetera ska rensas från sand och läggas upp, sorterade efter färg och storlek, på anvisad plats. Märkning med namn, plats och ursprung (varifrån den upptagits) ska finnas.
Asfaltskärare ska användas vid arbete i asfalterade ytor.
Inom Landskrona stad finns många trottoarer som är belagda med äldre markklinker som inte går att ersätta med nya när de går sönder. Det är därför av stor vikt att utföra schakt- och återställningsarbeten på ett sådant sätt att markklinkern inte skadas i onödan. Därför ska:
I gräs- och buskageytor ska återfyllningen med matjord vara 10 cm respektive 40 cm.
Observera att åtgärder som behöver vidtagas om återställningsbestämmelserna inte följts, debiteras till självkostnadspris.
Gatu- och parkenheten övertar ansvaret för underhållet omedelbart efter godkänd gemensam besiktning.
För grusunderhåll samt för det slutliga återställningsarbetet i gatu- och parkmark gäller aktuell prislista. Priserna inkluderar även framtida underhåll. Kontakta tekniska avdelningen för priser.
Vid all slags ledningsarbete ska speciell hänsyn tas till träd och annan växtlighet. Nyschakt tillåts inte innanför trädets droppzon eller närmare än 5 m från stam från smalkroniga och nyplanterade träd. Om schaktning är påtvingad och om rötter grävs av ska dessa alltid kapas med vass såg eller sekatör så att snittet blir rent. Frilagda rötter ska omedelbart skyddas mot uttorkning; rötterna vattnas och fuktig säckväv eller geotextil läggs över rötterna. Om det finns risk för frostskador ska rötterna skyddas genom att täckas med cirka 30 cm torvblandad jord.
Ledningarna ska läggas med en dragning och läge i mark som tar hänsyn till befintlig växtlighet och som möjliggör framtida trädplanteringar i stads-, park- och naturmiljö. Ledningar ska i första hand läggas under hårdgjord yta och samlas i ledningsstråk.
Planteringsytor och marken under träd och annan ska skyddas mot komprimering. Transporter och upplag får inte förekomma under träd om detta kan undvikas, i annat fall ska marken skyddas mot komprimering. Gatu- och parkenheten ska återställa beläggning, grönytor och stensättning om inget annat är överenskommet.
Vid återställning av parkmark ska sökande grovplanera parkytan. Återställningsarbeten i form av finplanering, sådd, plantering och skötsel av ytan utförs av gatu- och parkenheten. Sökande ska efter utförd slutbesiktning lämna rekvisition till gatu- och parkenheten för återställningsarbetena.
KUNDTJÄNST TEKNISKA AVDELNINGEN
Telefontid
Måndag-fredag kl. 08.00-12.00
0418-47 04 00
För alla frågor gällande vägar,
trafik, tillstånd, parkering, parker,
stränder, offentliga toaletter, bad-
och idrottsanläggningar samt
vandringsleder.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Louise Jönsson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.