Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Landskrona är först ut i Skåne i satsningen om en tyst, ren, helelektrifierad stadsbusstrafik som omfattar totalt 19 elbussar och drivs av el märkt Bra Miljöval. Elbussarna ger en ren stadsmiljö med låga bullernivåer.
Elbussarna och teknikskiftet är resultatet av ett trepartssamarbete mellan Skånetrafiken, Nobina och Landskrona stad. Nobina erbjuder ett koncept, från projektledning och laddinfrastruktur till drift, underhåll och trafikledning av de fem linjerna. Redan i dag finns det trådbussar på Linje 3 och från kommande årsskifte kommer all busstrafik i Landskrona att drivas med el.
Svar: Bussarna kommer att börja köra den 19 januari 2019 i Landskrona.
På den publika invigningsdagen lördagen den 19 januari bjuder Skånetrafiken i samarbete med Landskrona Stad och Nobina på resan för alla som vill testa att åka elbuss. Det innebär att kl 11-15 finns Skånetrafiken på plats på Rådhustorget för att fira invigningen. Här bjuds på aktiviteter och information om de nya bussarna.
Svar: Bussarna kommer att drivas med el som uppfyller den Svenska Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval.
Svar: En elmotor har inget avgasrör och genererar därför inga avgaser. Vi kan därför säga att luften blir renare. Vid kalla vinterdagar kan det kopplas på en tilläggsvärmare i elbussarna.
Denna värmare drivs av en liten förbränningsmotor som går på förnybart drivmedel samt tilläggsvärmare genererar en viss mängd avgaser dock ligger värmarens avgasnivå under avgasnivån från bussar med förbränningsmotordrift.
Svar: Elbussar genererar i snitt 5–6 decibel lägre ljudnivå än bussar med förbränningsmotor.
En höjning av 10 decibel upplevs av den mänskliga hörseln som en fördubbling av ljudnivån.
När bussen laddas uppstår ett lite surrande ljud. Det är dock inom ramen för Naturvårdsverkets riktvärden utomhus och är lägre än trafikbuller från bilar.
Svar: Att det blir lägre bullernivå tycker nog alla är bra men när städerna får tystare fordon (elbussar och elbilar) betyder det att var och en som rör sig i stadsmiljön får vara lite mer uppmärksam. Elbussarna är dessutom utrustade med en varningssignal som föraren kan använda när hen närmar sig fotgängare och cyklister. Varningssignalen har ett diskret ljud och låter som en ringklocka. Denna typ av signal finns redan idag på spårvagnar runt om i Sverige.
Svar: De nya elbussarna kommer att nattladdas på Landskronas bussdepå. Det betyder att när elbussen kommer in på kvällen kommer elbussen att laddas upp för att kunna köra dagen efter. Elbussarna kommer även att laddas när förarna kommer till depån för att ta sina raster under dagen. Detta gör att elbussen kommer kunna vara tillräckligt uppladdad för att kunna köra linjetrafiken i Landskrona.
Svar: När man tittar på vilka laddningsalternativ man kan välja måste man ta hänsyn till flera olika parametrar som bland annat vilket området bussen ska köra i, hur mycket elbussarna är ute i trafiken och vilka linjer elbussen ska köra. I Landskronas fall passade det bättre med nattladdnings-system.
Svar: Nej, alla busslinjer kommer att ha samma trafikutbud som idag.
Svar: I avtalet mellan Skånetrafiken och Landskrona stad finns Ven med i fortsatt utbyggnad av elektrifierad busstrafik. Vi har för närvarande en stadsbuss som kör på Ven, men som kör på gas. Ven räknas som en tätort men vi har valt att ha en stadsbuss som kör här.
Nya bussar: De nya elbussarna kommer att ha 27 fasta sittplatser, 4 fällsitsar och 2 utrymme för rullstolar (4 platser för barnvagn/rullator) och cirka 40 ståplatser.
Dagens bussar: Dagens bussar är tre olika modeller vilka är långa bussar som är 12 meter, korta bussar som är 10 meter samt trådbussar. Våra 12-metersbussar har 28–30 sittplatser, 54 ståplatser och 2 utrymme för rullstol (4 platser för barnvagn/rullator). Våra 10-metersbussar har 29 sittplatser, 47 ståplatser och 1 utrymme för rullstol (2 platser för barnvagn/rullator).
Våra trådbussar har 27+3 sittplatser, 28–56 ståendeplatser, 1–2 utrymme för rullstol (2–4 platser för barnvagn/rullator). Trådbussarna kommer fortsätta att rulla tillsammans med de nya elbussarna i Landskrona stadstrafik.
Svar: Efterhand kommer bussarna att säljas eller användas i andra trafikområden.
Svar: Elbussar har flera fördelar, de bidrar till renare luft, är tystare och är
Klimatsmarta. Dock har de har en begränsning jämfört med biogasbussar i det att de inte kan köra lika långt som en biogasbuss utan att ladda batterierna. En biogasbuss kan rulla 350–400 km när den har blivit fulltankad medan en elbuss av den typen som kommer att rulla i Landskrona, har en maxsträcka på cirka 200 kilometer mellan laddningstillfällena. Elbussarna är jämfört med dagens biogasbussar mycket tystare.
Svar: Om någon eller några av laddstationerna av någon anledning inte fungerar finns en färdig plan för vad som ska göras. Målsättningen är att kunderna inte ska påverkas om tekniken inte fungerar.
Svar: Landskronas bussdepå förbereds för att ta emot elbussarna. Bussdepån går igenom en omvandling till att få laddstationer för bussarna vilket kommer att behöva byggas för 14 bussar. När de första bussarna anländer kommer samtliga av Landskronas bussförare genomgå en utbildning för att kunna hantera elbussen i trafik, parkera samt koppla upp bussen på laddstationen på bussdepån. Kort därefter sätts samtliga 14 elbussar i trafik.
Svar: Om en dieselbuss kan köra 12,5 km på 5 liter diesel kan en elbuss köra 30 km på motsvarande mängd energi (50 kWh). Medan en biogasbuss bara kan köra 8 km på motsvarande mängd energi (5 Nm3). Genom att köra elbuss sparar Skånetrafiken cirka 60 procent av energin jämfört med gasdrift.
Svar: Elbussarna i Landskrona som körs på Bra Miljövalsel sparar cirka 95 procent av klimatutsläppen jämfört med bussar som körs på det förnybara drivmedlet biogas.
Svar: Nej, Norrtälje var Sveriges första stad med endast elbussar i stadstrafiken. Däremot är Landskrona först i Skåne att få en helt elektrifierad stadstrafik.
Svar: Nej, elbussar finns på flera orter i Sverige och den stad där det finns flest elbussar i trafik är Eskilstuna. I Skåne finns det sedan tidigare elbussar i Malmö och Ängelholm men också i Landskrona. Trådbussarna på linje 3 är en typ av elbuss som drivs med el genom elkabeln som trådbussen är kopplad till som laddar bussens batterier.
Svar: För att uppnå Landskrona stad och Skånetrafikens miljömål krävs ett resurseffektivt kollektivtrafiksystem som drivs med förnybara energikällor. Genom att införa elbussar utvecklar vi dagens kollektivtrafik i Landskrona till att bli tystare, renare, klimatsmartare och mer energieffektiv genom att vi går från biogas till eldrift.
Svar: Än så länge utgör elbussarna bara en ytterst liten del av den totala trafiken, men det kommer förmodligen inte att ta så lång tid innan elbusstrafiken kommer igång i större skala.Utifrån de studier som finns inom området talar mycket för att elbussar är framtiden i stadstrafik.
Svar: Elektromagnetiska fält finns överallt i vår omgivning, men är osynliga för ögat. Jorden har ett naturligt magnetfält som skyddar jordytan mot strålningen från solen. Med elbussarna uppstår elektromagnetiska fält i huvudsak vid två källor, vid själva bussen och i anslutning till likriktarstationerna vid laddpelarna.
Bussarna drivs med likström som huvudsakligen genererar statiska magnetfält av samma typ som jordens magnetfält. Komponenterna i bussarna följer EU kraven enligt EMC (ElectroMagnetic Compatibility) och elektromagnetiska fält enligt Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer.
Svar: Det går visserligen åt naturresurser att tillverka ett batteri men miljöbelastningen kompenseras rejält av mindre utsläpp under bussens livslängd.
Tillverkning av batterier har en miljöpåverkan genom koldioxidutsläpp i tillverkningsprocessen. IVL Svenska miljöinstitutet har på uppdrag av Trafikverket och Energimyndigheten undersökt litium-jonbatteriers klimatpåverkan sett ur ett livscykelperspektiv. Rapporten visar att batteriproduktionen ger upphov till utsläpp av 150–200 kilo koldioxidekvivalenter per kilowattimme producerat batteri. I en elbuss motsvarar detta en mycket liten del av koldioxidutsläppet som en dieselbuss producerar under sin livstid.
Innehållet i batteriet bestäms av vilken typ av kemi batteriet har. Det pågår en snabb utveckling av batterier globalt, batterierna som används i elbussarna är av litium-jontyp där det ingår kobolt och litium men detta kommer att ändra sig över tiden och det pågår ett kontinuerligt arbete med att minska andelen kobolt i batterierna samt nya möjligheter att producera litium.
Senast uppdaterad av Anette Drivmo
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.