Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Här kan du läsa om hur Landskrona stad och andra myndigheter arbetar med frågor som rör migration och etablering för nya svenskar och hur processen för att söka asyl i Sverige går till.
Under de tio senaste åren har Sverige tagit emot många nya svenskar även om tillströmningen av asylsökande minskat väsentligt sedan 2016. Ett betydande antal nyanlända personer som beviljats uppehållstillstånd förväntas bosätta sig i Landskrona under de närmaste åren.
Kommunstyrelsen har antagit en genomförandeplan som ska styra det strategiska förbättringsarbete som Landskrona stad ska åstadkomma fram till 2018. Det övergripande målet för stadens åtgärder och insatser är att underlätta snabb etablering och integration för varje nyanländ individ.
Många invånare hör av sig till staden med frågor om hur de kan hjälpa till på olika sätt. Det finns flera saker du kan göra.
Det behövs fler familjehem eller jourhem. Det behövs också personer som kan vara god man för ensamkommande barn.
Staden arbetar inte med insamling eller förmedling av ekonomisk flyktinghjälp. Om du vill arbeta ideellt som volontär eller skänka pengar, kläder eller liknande finns många hjälporganisationer som du kan vända dig till.
För mer information kontakta fritids- och kulturförvaltningen.
Så här fungerar flyktingmottagandet:
Kommunerna i Sverige ansvarar för:
Den 1 mars 2016 trädde den nya anvisningslagen i kraft. Lagen syftar till att Sveriges kommuner ska dela ansvaret för att ta hand om de flyktingar som fått uppehållstillstånd och som idag befinner sig på Migrationsverkets boenden. Enligt det kommuntal för mottagande av nyanlända som Länsstyrelsen i Skåne län har fastställt ska Landskrona stad ta emot cirka 335 personer varav 77 kommer anvisas under 2017.
Individ- och familjeförvaltningen, fritid- och kulturförvaltningen samt utbildningsförvaltningen ska arbeta för att de kommunala insatserna kommer igång så snabbt som möjligt och håller en god kvalitet, så att språkinlärning och kunskap om det svenska samhället underlättar en tidig etablering i arbetsliv och samhällsliv.
Kontakta individ- och familjeförvaltningen
Kontakta fritids- och kulturförvaltningen
Kontakta utbildningsförvaltningen
Migrationsverket ansvarar för uppehälle och boende för flyktingar som kommer till Sverige och söker asyl.
Läs mer på Migrationsverkets webbplats. Här finns bland annat statistik och allmän information om den aktuella flyktingsituationen i Sverige. Du kan också läsa om vilka former av boende som finns för den som söker asyl.
Arbetsförmedlingen ansvarar för att
Läs mer på Arbetsförmedlingens webbplats
Länsstyrelsen driver och deltar i planering, organisering och genomförande av insatser för nyanlända. Detta sker på både nationell, regional och lokal nivå i samverkan med kommuner, statliga myndigheter, företag, organisationer och föreningar.
Läs mer på Länstyrelsens webbplats
Så här fungerar mottagandet av ensamkommande barn:
Sveriges kommuner ansvarar för ensamkommande barns mottagande, omsorg och boende. Ansvaret gäller både asylsökande barn och barn som har fått uppehållstillstånd i Sverige.
Landskrona stad har i dagsläget strax över 100 ensamkommande barn och unga.
Landskrona stad ska arbeta för god kvalitet i boenden – både i familjehem, hem för vård eller boende, HVB, och stödboenden. Det är viktigt att barnen och ungdomarna tas väl om hand och får ett gott liv i gemenskap med andra. Även asylsökande barn och ungdomar har rätt att gå i förskola, grundskola och gymnasieskola.
Viktiga faktorer för att främja integrering och god hälsa är att snabbt få del av skolundervisning, introduktion i det omkringliggande samhället och hjälp att komma igång med fritidssysselsättningar.
I Landskrona stad pågår ett intensivt arbete att förbereda ungdomarna för ett liv i självförsörjning där huvudsyftet är utbildning och arbetsmarknad.
Länsstyrelsen ska verka för att det finns beredskap och kapacitet att ta emot asylsökande ensamkommande barn och ensamkommande barn som har beviljats uppehållstillstånd i kommunerna.
Viktoria Hansson
Etablerings- och migrationsstrateg
Telefon: 0418-47 43 19
viktoria.hansson@landskrona.se
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Malin van 't Wout
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.