Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Kulturnämnden svarar för det kommunala bidragsstödet till kulturföreningar och studieförbund samt ger stöd till kulturprojekt och kulturarrangemang.
Bidraget avser att stödja och stimulera föreningar som bedriver kontinuerlig verksamhet inom kulturområdet. Verksamheten ska stärka kulturlivet i Landskrona och komma invånarna till godo antingen genom egen medverkan eller som publik/besökare.
Bidragets storlek baseras på redovisad verksamhets omfattning föregående år. Vid beräkning av bidrag tas hänsyn till föreningens totala ekonomi, stöd från andra organisationer samt mått av egenfinansiering vid till exempel arrangemang. Har föreningen ett stort kapital ska det framgå om det finns planer på framtida investeringar. Detta ska beskrivas i verksamhetsplanen.
Bidrag utgår årsvis med det belopp kulturnämnden fastställer vid nämndmöte i maj eller juni månad. Granskning av föreningar utförs kontinuerligt.
Publika arrangemang som i huvudsak inte beaktas är föreningsmöten, gudstjänster, loppmarknader, arrangemang i slutna sällskap och arrangemang utförda i andra kommuner. Publika arrangemang ska vara marknadsförda gentemot allmänheten, bland annat genom kalendern på Landskrona stads hemsida.
Till ansökan ska följande dokument laddas upp; föreningens verksamhetsberättelse, ekonomisk redogörelse (balansrapport och resultatrapport), revisionsberättelse samt genomförda program (Blankett - Genomförda program), budget och verksamhetsplan för ansökningsåret. Föreningen uppger sökt belopp med eventuell motivering.
Förening som ej är antagen sedan tidigare som bidragsberättigad förening av Kulturnämnden kontaktar Kulturförvaltningen för ansökan, se kontaktuppgifter nedan.
Bidragsansökan, med handlingar, ska vara inlämnad till kulturförvaltningen senast den 1 april det år ansökan avser.
Varje enskild individ ska ges möjlighet att välja den form av kulturupplevelse, kulturskapande och kunskapssökande hon eller han vill ta del av. Studieförbundens verksamhet ska öka kunskaps- och bildningsnivån, möjliggöra delaktighet i samhällsutvecklingen samt stärka och utveckla demokratin. Landskrona stad ger genom bidrag stöd till studieförbundens möjligheter att bedriva verksamhet i denna anda. Verksamheten ska vända sig till invånare i Landskrona i olika åldrar och med olika intresseinriktningar.
Verksamhetsbidraget ges till studieförbund, som är godkända av Folkbildningsrådet. Verksamhetsbidraget tilldelas för verksamhet i Landskrona. Bidraget baseras dels på volym, dels på en bedömning av verksamheten.
Verksamhetsbidrag – fördelning efter volym
Detta bidrag grundas på föregående års totala verksamhetsvolym av studietimmar enligt Folkbildningsrådets tilldelning av statsbidrag för studiecirkel- och kulturverksamhet. Bidraget gäller studietimmar i studiecirklar, annan gruppverksamhet samt kulturprogram enligt den beräkningsform som Folkbildningsrådet tillämpar. Bidraget beräknas utifrån varje studieförbunds andel av den samlade volymen i Landskrona.
Verksamhetsbidrag – fördelning efter bedömning
Bidraget beräknas efter en utvärdering av verksamheten i Landskrona, där särskild vikt läggs vid hur verksamheten utvecklats och i vilken utsträckning man når invånarna i Landskrona. De kriterier som huvudsakligen ligger till grund för bedömningen är hur studieförbunden har:
• nått nya grupper med sin verksamhet
• utvecklat den befintliga verksamheten
• förankrat verksamheten lokalt
• deltagit aktivt i det lokala kulturlivet
Bedömning av bidragets storlek sker efter dialogmöte och i förhållande till andra verksamma studieförbund.
Dialogmöte mellan respektive studieförbund och Kulturförvaltningen sker årligen. Dialogmötena ligger till grund för bedömningsdelen av verksamhetsbidraget. Vid detta tillfälle utvärderas verksamhetsåret som gått och verksamhetsplanens utfall. Verksamhetsplanen för kommande år diskuteras. På mötet ska studieförbundet presentera de verksamheter som de vill lyfta fram.
Studieförbund skall för att erhålla bidrag årligen lämna verksamhetsberättelse, ekonomisk berättelse och bokslut, verksamhetsplan samt redovisning av de studiecirklar och kulturprogram som utförts i Landskrona. Verksamhetsplanen ska tydligt visa på mål samt de effekter studieförbundet vill uppnå med verksamheten i Landskrona.
Redovisningen ska innehålla titel på cirkel/program, datum, medverkande, plats, publikantal och eventuell medarrangör. Bidraget betalas ut i juli. Bidragsansökan, med handlingar, ska vara inlämnad till Kulturförvaltningen senast den 25 april det år ansökan avser.
Stödet ska uppmuntra kreativa idéer, kulturprojekt och kulturella arrangemang som äger rum i Landskrona och som kommer invånarna i Landskrona till del. De kan vara på amatörnivå såväl som på professionell nivå.
Arrangemang/projekt är tidsbegränsat och stöd ges för ett år i taget. Återkommande projekt ska göra en ny ansökan varje år. För arrangemang som sträcker sig över mer än ett år finns projektbidraget som ett stöd för uppstart av arrangemanget. Stödet kommer att succesivt att trappas ned med inriktningen att arrangemanget efter något/några år skall hitta sin egen finansiering och att projektstöd kan då ges till andra, nya arrangemang
Arrangemanget ska vara öppet för allmänheten och marknadsföras bland annat genom Landskrona stads kommunikationskanaler. I marknadsföringen ska det framgå att projektet stöds av Landskrona stads kulturnämnd.
Kulturprojektstöd kan i första hand sökas av föreningar och studieförbund. Men även grupper, individer och enskild firma eller bolag kan söka stöd efter särskild överenskommelse.
Ni kan få stöd för kostnader som är specifika för projektet eller arrangemanget. Det kan vara kostnader för:
• arvoden
• hyror för tillfällig lokal och utrustning
• marknadsföring
• STIM-avgifter
• transporter och övernattning
• Kostnader som ingår i den ordinarie verksamheten
• Egen konstnärlig verksamhet eller interna föreningsaktiviteter
• Utbildning (föreningar kan söka Utvecklingsbidrag)
• Projekt/arrangemang med övervägande religiös, politisk eller social inriktning.
• Projekt/arrangemang med vinstsyfte eller där eventuella överskott är avsedda för välgörande ändamål
Ansökan sker löpande under året, dock minst tre månader före projektet/arrangemangets genomförande. Redovisning sker senast tre månader efter avslutat projekt.
Ansök här om Kulturprojekt- och arrangemangsstöd
När vi bedömer ansökan utgår vi från olika bedömningskriterier. Ansökningar på belopp under 50 000 kronor beslutas av tjänstemän på Kulturförvaltningen. Projektansökningar på
belopp över 50 000 kronor beslutas av nämnden. Stödet kan vara i form av ekonomiskt stöd, hyresbidrag till kommunal lokal, stipendium, förlustgaranti eller i annan form.
Projektet ska redovisas skriftligt senast tre månader efter genomförandet. I redovisningen ska det framgå hur projektet genomförts med en ekonomisk redovisning och en utvärdering av projektet. Projektstöd som inte använts ska återbetalas om inget annat beslutas.
Snabba Cash är det snabba stöd du kan få av oss i form av hjälp på vägen. Det är råd och tips för att du ska komma igång. Det är tillgång till ett stort nätverk av människor, till lokaler, coachning från dag ett, till förverkligande och bidrag till dina projektkostnader.
Din idé kan handla om allt inom kultur och fritid. Det kan vara ett arrangemang, en utställning, något med musik, film, dans, en turnering eller vad du nu går och drömmer om att göra.
Landskrona stads kulturstipendium
Varje år delar Landskrona stad ut ett eller flera kulturstipendium till kulturutövare med anknytning till Landskrona. Stipendiet kan ses som en uppmuntran till pågående verksamhet eller som ett stöd vid vid utbildning eller forskning inom kulturområdet. Stipendiet kan även ges som ett kulturpris som uppskattning för insatser i stadens kulturliv.
Kulturstipendium 2021
Emeli Zeilon
0418-47 31 21
bidrag.kultur@landskrona.se
Senast uppdaterad av Josefin Garpvall
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.