Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
På denna sida hittar du information om stadens stöd med anledning av spridningen av coronaviruset covid-19.
Spridningen av coronaviruset har på ett märkbart sätt drabbat stadens kulturaktörer. Restriktionerna har bl.a. inneburit flertalet inställda arrangemang, minskad kontakt med målgrupperna och minskade intäkter.
Genom en enkät har vi under våren tagit pulsen på stadens kulturaktörer och utifrån enkät-underlaget tagit vissa åtgärder för att stötta och underlätta situationen.
Behov inom tre huvudområden har identifieras:
Utifrån behoven har Kulturnämnden beslutat att öronmärka medel i årets budget för att stärka kulturlivet.
Nedan hittar ni exempel på stöd som är aktuella.
Coronapandemin har påverkat många föreningar negativt. Föreningslivet betyder mycket för staden och Landskronaborna, därför har Landskrona stad beslutat att stödja föreningarna ekonomiskt så deras verksamheter kan fortsätta.
En metod som vi kommer att använda för fortsatt dialog och samarbete med er under hösten är nätverkande. Sammanhang där olika verksamheter, kulturaktörer och organisationer kan utväxla erfarenheter och skapa samarbeten.
Under hösten kommer vi att bjuda in er till nätverksmöten, digitala eller fysiska beroende på omständigheterna, utifrån olika teman och verksamhetsområden. Har du redan idag förslag på ämnen eller infallsvinklar, hör då av dig till oss. Kontakta oss på kulturstod@landskrona.se
Utbildningar
Några av de mest förekommande svaren i enkäten var behovet av kompetensutvecklande insatser för att kunna bli mer digitalt tillgängliga. Marknadsföring, digitalt arbete och kompetens för att kunna filma och streama för att nå ut ännu mer, var tydliga exempel.
Under hösten 2020 anordnade vi utbildningar för att kunna höja kompetensen hos intresserade aktörer med dessa behov.
Missade du kurserna som anordnades under hösten?
Hör av dig till kulturstod@landskrona.se så kan du få tillgång till kursinnehållet.
Här följer en sammanställning på relevanta stöd för kulturaktörer, föreningar och civilsamhället under pandemiperioden. Stöden är både i form av monotära medel men även i form av guider, verktyg och kunskap för organisationer som vill kunna ställa om sina verksamheter.
Myndighet för ungdoms-och civilsamhällesfrågor
(samlad information, sidan uppdateras löpande) LÄNK
Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet. De flesta av åtgärderna är även stöd till aktörer inom civilsamhället.
Åtgärderna ska ge ökad trygghet för de som drabbas under krisen genom att begränsa smittspridningen, motverka konsekvenserna för arbetsgivare samt ge möjlighet till ekonomisk trygghet och omställning för de som nu blir arbetslösa. Dessutom ska de skapa förutsättningar för återhämtning efter krisen.
Region Skåne (samlad information) LÄNK
Syfte
Främja utveckling enligt de mål och värderingar som kommer till uttryck i Regional kulturplan för Skåne. Stimulera och stödja Skånes kulturliv och bidra till ett brett kulturutbud för invånare och besökare.
Vem kan söka?
Ideella eller ekonomiska föreningar, organisationer, kommuner, bolag, stiftelser. Barn och unga är en prioriterad målgrupp.
När söker man?
Bidraget går att söka två gånger om året:
Våren 2020, från den 2 januari till den 3 februari.
Hösten 2020, från den 20 augusti till den 15 september.
Syfte
Ge arrangörsstöd och subventioner till teater-, dans- och nycirkusföreställningar inom förskolan, grundskolan och gymnasieskolan.
Vem kan söka?
Förskolor, skolor, teaterföreningar och andra arrangörer.
Summa
Mellan 27-50 procent av kostnaden för gaget, dock högst 25 000 kronor
Utdelning
Löpande under året
Kulturrådet
Här hittar du Kulturrådets samlade bidrag. Här finns många olika bidrag. Sidan uppdateras löpande. LÄNK
Avsfonden stöd för att bryta den psykiska ohälsan LÄNK
Projektstödet handlar om att ta fram en nyskapande eller utvecklande metod eller nya sätt att arbeta med barn och unga. Arvsfondens projektstöd kan till exempel handla om att stärka barns och ungas psykiska hälsa genom att motverka mobbning, att motverka ensamhet och isolering eller att utveckla fysiska eller digitala mötesplatser.
Lokalstöd innebär att man gör en om-, till- eller nybyggnation av lokal eller anläggning för att möjliggöra ny verksamhet för barn och unga. Arvsfondens lokalstöd kan till exempel handla om att bygga en skejtpark, padelbana eller teaterscen för att ny verksamhet för barn och unga ska kunna starta upp på orten.
Skatteverkets information för företag, föreningar och offentliga aktörer LÄNK
Ideella föreningar, stiftelser och registrerade trossamfund kan få stöd med bland annat sänkta arbetsgivaravgifter, korttidsarbete, sjuklönekostnader, skjuta på betalning av skatt genom anstånd, etc.
STÄLLA OM
Verktyg och råd för digitala möten och aktiviteter
På den här sidan har vi samlat guider, material, tips och inspiration för att hjälpa ABFare och andra folkbildare att ställa om arbetet med exempelvis studiecirklar, arrangemang och möten i samband med coronakrisen.
en plats för att stötta de vi samarbetar med att ta steget till digital folkbildning på distans. Vår verktygslåda är fylld till bredden med material som stöttar dig i den digitala omställningen.
Det finns en mängd metoder, verktyg och inspiration kring vuxnas lärande, folkbildning och olika ämnesområden. Under inspirationssidorna kommer vi att samla både pedagogiska tips och goda exempel från SVs verksamhet som kan inspirera till nya arbetssätt och nya cirklar.
Tips, råd och guider för att ha verksamhet på distans
Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället (NOD) får i uppgift att bistå i samordning av civilsamhällets insatser med anledning av det nya coronaviruset. NOD ska bland annat hjälpa till med samordning av civilsamhällets insatser och ta fram en lägesrapport varje vecka över civilsamhällets behov och initiativ. NOD ska också ge stöd i dialog och samverkan mellan civilsamhället och Regeringskansliet och statliga myndigheter, i frågor som behöver lösas med anledning av det nya coronavirusets spridning.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Josefin Garpvall
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.