Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Välkommen till Landskronas parker, eller stadens gröna lungor som man också kan kalla dem. Parkerna bidrar till en behaglig och vacker stadsmiljö där möjligheter ges till såväl vila som rekreation.
I nästan 600 år har besökare hänförts av Landskrona. Här möts du av lummiga parker, trädgårdar och ett böljande backlandskap med en fantastisk utsikt över Öresund.
Här uppfördes den första stadskyrkan som stod färdig omkring år 1420. Kyrkan fick namnet S:t Johannes Baptistae kyrka.
År 1752 raserades kyrkans torn och år 1780 var hela kyrkan riven. Stadsparken fungerade som kyrkogård fram till 1869 då den blev omlagd till park. Grunden till den gamla stadskyrkan har senare grävts fram och en rekonstruktion av grunden till den gamla kyrkan byggdes under 1930-talet.
Det ursprungliga trädbeståndet som planterades på 1870-1880-talet bestod till cirka 40 % av alm. Dessa har på senare år fallit offer för almsjukan, varför vi har blivit tvungna att fälla dessa. Ur ett antal av stubbarna har skulpturer fått växa fram. Det nya växtbeståndet består av många olika arter och är därför intressant ur botaniskt perspektiv.
Inför 600-årsjubileet, totalrenoverades Gamla kyrkans grund i Stadsparken. Under hösten 2013 och våren 2014 fortsatte upprustningen av Stadsparken med kompletteringar av parkens utformning, vegetation, utrustning och belysning.
Med ombyggnaden av Stadsparken anlades nya planteringsytor med träd, buskar, perenner och vårlök. En ny gång, med sittplatser längs med, anlades i parkens ytterkant för att locka besökarna att gå runt i, och stanna till i parken. Entréerna gjordes mer inbjudande med hjälp av belysning och nya, låga blockstensmurar av granit som både markerar riktningen in i parken och som fungerar som informella sittplatser.
Parkens centralplats med monumentet från 500-årsjubileet 1913, har ramats in med häckar och möblerats med nya soffor. Gången från Eriksgatan fram till centralplatsen, som även är parkens mittaxel, lyfts fram med hällstenar, perennplanteringar och belysning. Stora Norregatan i parkens östra sida som är en av stadens viktigaste cykelstråk, har smalnats av och en ny trädrad kring cykelvägen anlades. Passagen över Skolallén i parkens nordöstra hörn, som används av många skolbarn, har byggts om för att ge ökad trygghet.
Det har anlagts nya träd, häckar och rabatter i parken för att förstärka rumsligheten och för att föryngra träd- och växtbeståndet. På så sätt kommer landskronaborna även i framtiden att ha en stadspark med många stora och vackra träd och med växter som både ger årstidsvariationer och skönhetsvärden.
Belysningen i parken har förnyats. Nya parkstolpar som ger en god allmänbelysning har placerats längs gångstråken. Kyrkogrunden, monumentet och de nya perenn- och buskplanteringarna har fått särskild effektbelysning som lyfter fram dessa platser på kvällen.
För att besökarna ska kunna lära sig mer om livet i Stadsparken och om platsens historia sätts skyltar upp som berättar om kyrkan, parken och om dess växter och djur.
Citadellområdet är en populär mötesplats med liv och rörelse. Här finns servering, konsthantverk, guidade vandringar, fiske, lekplats och gräsytor för spontanidrott och picknick. Det stora utbudet av aktiviteter gör att denna kulturhistoriskt värdefulla plats används och besöks av såväl gamla som unga, turister och lokalbefolkning. De tydliga avgränsningarna - vallgravens vatten och de höga vallar som omgärdar området - ger besökaren en känsla av att komma in i en annan värld.
Citadellområdet har en mycket anrik historia. Redan på 1400-talet instiftade unionskungen Erik av Pommern ett karmeliterkloster på denna plats. Själva slottet med tillhörande försvarsanläggning anlades 1549 av den danske kungen Kristian III. År 1822 avvecklades dock anläggningens försvarsfunktion och slottet kom att användas som fängelse. Mellan 1902 och 1940 var fängelset avsett enbart för kvinnor. Inom området fanns odlingar av medicinalväxter, och även idag finns en kryddgård på Ewerlövska holmen och två små köksträdgårdar i anslutning till cafébyggnaden.
I slutet av 1800-talet utgjordes området av ständigt översvämmade fuktiga ängsmarker. Efter dränering av området, anlades här Landskronas första koloniområde. År 1920 ersattes koloniområdet av en park och flera ovanliga träd planterades.
I anslutning till parken uppfördes senare Landskrona högre allmänna läroverk. På grund av nödvändig gallring och utbyggnad av skolan, har en del av artrikedomen försvunnit, men fortfarande kan man hitta rariteter här.
Nyligen gjordes en förändring av Dammhagsparken för att skapa en attraktiv och funktionell park som lockar till sig fler besökare. Parkmiljön ska också vara en trygg och säker plats att vistas i.
Innan dödsstraffet avskaffades i Sverige, fungerade Granet som avrättningsplats. Den sista avrättningen verkställdes här 1872. År 1888 planterades området med olika sorters granar. Tyvärr har många av dessa inte klarat konkurrensen med lövträden, vilket resulterat i att granarna efterhand ersatts av björk, bok och ek. Dock finns här ännu åldrande barrträd.
I Granet finns en stor, spännande lekplats och många naturliga lekmiljöer i den bevarade vildmarken.
I Adolf Fredriks kasern från 1750-talet, alldeles vid Rådhustorget, ligger Landskrona museum. Som ansvarig för muséet stod slottsarkitekt Carl Hårleman (1700-1753), även delaktig i formgivandet av det Kungliga slottet i Stockholm.
Kasernplan användes längre tillbaka i tiden som uppställningsplats för militära övningar, men i takt med att de militära institutionerna avvecklades förändrades också ytans funktion. Platsen fick successivt en mer parkliknande karaktär med välklippta gräsmattor, vattenspeglar och blomsterarrangemang. Lindarna planterades på 1920-talet.
De gröna inslagen utgörs av det relativt nyanlagda området som angränsar till Slottsparken. Blomstergatan med sina perennplanteringar och vårblommande lökar är ett mycket uppskattat inslag i stadsmiljön. Informationstavlor berättar om de olika blommorna som pryder rabatterna.
Från Kasernplan och Blomstergatan nås Citadellet, Nyhamn och även Slottsparken.
Kyrkan, som är döpt efter Gustav III:s syster prinsessan Sofia Albertina, invigdes 1788.
Kyrkan är ritad av arkitekten Carl Hårleman (1700-1753) och uppfördes av fortifikationen för att ersätta den tidigare kyrkan som revs i samband med fästningsvallarnas utbyggnad.
På 1860-talet planterades lindar runt kyrkan. Detta blev stadens andra offentliga plantering efter Karlslundsparken. Parken omlades år 1951.
Rådhusgården restaurerades med ny markbeläggning och nya planteringar 1984. Unikt är ett duvträd som flyttades hit från en annan del av staden. Vid flytten uppgick stammens omkrets vid förgreningen till 95 cm och trädet var drygt 7 meter högt. Trädet blommade på sin nya växtplats 1985. Duvträdet blommar sedan dess ymnigt varje försommar.
Slottsparken med strandpromenaden utmed sundet anlades år 1880. En magnifik lindallé leder från strandpromenaden via Slottsparken till Slottscaféet.
Parken ligger idylliskt i anslutning till Sveriges äldsta koloniområde och Citadellets unika vallgravssystem. Sträckan längs med havet, i folkmun kallad för Linjen, är Landskronas populäraste promenadstråk med utsikt mot Ven och Danmark.
I parkens lummiga grönska ligger stadens konsthall, uppförd till festivalen 1963 i samband med stadens 550-årsjubileum. Konsthallen ritades av Sten Samuelson och Fritz Jaenecke och är ett renodlat exempel på en svensk modernistisk efterkrigsarkitektur. Vid konsthallen finns sedan 1997 en permanent skulptursamling, Kaptensgårdens skulpturpark, med ett 20-tal skulpturer av bland annat Ulla Viotti, Bertil Herlow Svensson, Claes Hake, Staffan Nihlén, Lena Lervik, Jan Janczak, Bie Norling, Lone Larsen och Pål Svensson.
Parkens växtbestånd lär till vissa delar härstamma från en park i Köpenhamn, vilken skulle falla offer för en gatureglering. Under 1980-talet flyttades även växter hit från Weibullsholms växtsortiment. Tack vare dessa omständigheter kan Slottsparken uppvisa en hel del botaniska rariteter.
Slottscaféet, som kan sägas vara en förlängning av Slottsparken, är en artrik och blomstrande plats med lummig karaktär. Här erbjuds aktiviteter och evenemang vid utomhusscenen. Slottscaféet är en plats för både stillhet och social samvaro.
I området finns många olika planteringar. I den södra delen som kallas Dalen finns växter som trivs i skuggan av trädens kronor. Den norra delen har en mer kulturell prägel med sommarblommor och en damm kantad med fuktälskande växter. En mäktig hängbok är en av parkens rariteter.
Området har tidigare varit en privat trädgård som tillhörde konsul Carl Fredrik Fritsche.
I maj 1998 invigdes Kaptensgårdens Skulpturpark i Landskrona. Tanken på en skulpturpark var inte ny, redan 1991 togs de första initiativen och två skulpturer placerades ut i parken av Stiftelsen Landskrona försköning.
Sommaren 1997 presenterade Stiftelsen Kaptensgårdens samlingar utställningen Konst vid hallen. I Slottsparken visades skulpturer och i konsthallen visades konst ur Stiftelsens samlingar.
Skulpturerna i Slottsparken köptes in med hjälp av ekonomiskt stöd från företag, privatpersoner och myndigheter och blev till en permanent skulpturpark. Vid millennieskiftet blev Skulpturparken komplett och består nu av 20 skulpturer. Stiftelsen Kaptensgårdens Samlingar bildades 1983 av konstsamlare Sture Andersson och Arne Sundberg som tillsammans donerade en stor samling konst till stiftelsen. En viktig ambition med donationen var att konstverken ska vara tillgängliga för allmänheten – detta infriades genom skapandet av Kaptensgårdens Skulpturpark.
S:t Olovs sjö är en rofylld promenadpark belägen i den östra delen av stadens centrum. Fågeldammens stora vattenspegel skapar rymd och vackra vyer för såväl besökare som närboende. I fonden ligger Landskronas gamla vattentorn.
Björk och kaskadpil är några av karaktärsträden som växer i strandkanten. Längre upp i terrängen finns grova exemplar av hästkastanj och andra mer exotiska träd.
År 1908, tog rådman Karl Lindquist initiativ till anläggandet av en fågeldamm. Två vita svanar, en gåva från Malmö, blev de första fåglarna i dammen. Åren gick och nya fågelpar donerades, bl.a. ett par indiska ankor. Med tiden fick Landskrona riksrykte för fågellivet i och kring dammarna. Fåglar kom att säljas till andra parker, en försäljning som bidrog till driften av anläggningen. Idag domineras dammarna av ett naturligt fågelbestånd.
Teaterparken har sitt ursprung i en gammal trädgård som staden förvärvade av grosshandlare F. Nees och år 1898 omvandlade till allmän mark.
Genom den då nyligen bildade planteringsföreningen tillkom flera av de träd som idag pryder parken. Däribland bokar, gigantiska hästkastanjer, robinia, valnöt samt de lindar som avgränsar mot gatorna.
Av särskilt intresse i dagens trädbestånd kan nämnas hängask, kaskadpil, naverlönn och valnöt.
I parkens östra del, inbäddad i grönska, finns en handikappanpassad lekplats.
Parken anlades 1931 i anslutning till en befintlig vattensamling. Dammen är en rest av en vallgrav som i slutet av 1500-talet omgav Landskrona.
Efter en omfattande renovering för ett par år sedan, skapades de ingredienser som ofta förknippas med en park; en lekplats, en rofylld perennplantering med sittplatser, närkontakt med dammen samt en öppen yta för lek och rekreation. Parken är därför uppskattad av besökare i alla åldersgrupper.
KUNDTJÄNST TEKNISKA AVDELNINGEN
Telefontid
Måndag-fredag kl. 08.00-12.00
0418-47 04 00
För alla frågor gällande vägar,
trafik, tillstånd, parkering, parker,
stränder, offentliga toaletter och
vandringsleder.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Marie Håkansson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.