Aktuell utställning

Här kan du läsa om aktuella utställningar på Konsthallen.

Signe Persson Melin - 
Tingen måste ha utstrålning! 

Många prylar i våra hem kasseras men inte för att de gått sönder. För att ett föremål ska tåla att tittas på år ut och år in, krävs en utstrålning, en form och ett uttryck vi inte tröttnar på. Med andra ord – estetisk hållbarhet.

Landskrona konsthalls stora sommarutställning presenterar en av vår tids främsta keramiker och formgivare, Signe Persson-Melin. Utställningen innefattar hennes senaste produktion blandat med tidigare verk och synliggör hennes konsekventa process, uttryck och utforskande. I hennes formarbete har vardagens behov av funktion och skönhet haft prioritet. I sitt uttryck söker hon estetisk hållbarhet, utstrålning och attraktionskraft för syn, gom och händer.

Signe Persson-Melin (f.1925) var med och ställde ut redan när Landskrona konsthall invigdes 1963 och nu är hon tillbaka. Hon fick sitt genombrott redan på 1950-talet på H55 i Helsingborg. Hon var då en av de första keramikerna i landet att driva egen verkstad, och på 1970- och 1980-talen blev hon ledande formgivare för företag som Höganäs, Boda Nova och Rörstrand. 1985 utnämndes hon till Sveriges första professor i keramik- och glasformgivning.

Utställningen pågår från 3 juli till 3 oktober 2021.

IMG_5571.JPG2021

Utställningen är inte kronologiskt uppbyggd utan indelad i olika teman som har präglat hennes 70-åriga karriär: utforskandet av hur yta får liv genom reliefmönster och stämpling, intresset för olika material, samt hennes unika formspråk.

Det första avsnittet utgår från henne intresse för olika material och i synnerhet lera. Här visas hennes nydanande arbete för att framhäva lerans skönhet och taktilitet genom att skapa kontrast mellan glaserade och oglaserade ytor.

Det andra avsnittet lyfter fram Persson-Melins utforskande av ytan. Hur hon arbetat med att ge liv åt lerans yta genom att skapa reliefmönster. Hon har successivt tagit denna metod vidare till andra material – alltifrån stengods och porslin till tenn, aluminium och rostfritt stål.

Avsnitt tre fokuserar på hennes starka former och linjer. Magnifik enkelhet och monumentalitet definierar formspråket.  Kvadraten, rektangeln eller hexagonen återkommer i alltifrån förvaringskärl och tekannor till servettringar och odlingskärl.

Utställningen är producerad av Vandalorum och formgiven av TAF. Tack till Eriwood för allt trä till utställningen.

Svensk Form 1963.jpg1963

 

 

 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakt  
Kontakt

Besöksadress
Slottsgatan
Citadellområdet

Konsthallens entré
0418-47 31 15

Öppettider

Kalender konsthall 
Kalender konsthall

Händer idag:

Inga evenemang idag Visa alla

Senast uppdaterad av Caroline Larsson