Fotoarkiv

Rådhustorget i Landskrona cirka år 1900. Foto.Landskrona museums fotosamling

Grunden till bildarkivet på Landskrona museum är 166 fotografier av fotografen Emil Ragnar Borg Mesch. De deponerades på museet 1910, samma år som verksamheten startade. Borg Mesch fick i uppdrag av stadens borgmästare att dokumentera allt väsentligt i Landskrona kring år 1900. Nu innehåller bildarkivet cirka 700.000 fotografier, varav en stor del är negativ från fotografen Anders Hilding. Han arbetade 1954 till 1992 som pressfotograf i Landskrona.

Museets äldsta fotografier är huvudsakligen porträtt från senare delen av 1800-talet. 1900-talets första decennier är ganska väl representerade, bl. a. genom glasplåtar från fotograferna Carl Christersson och Anton Hagman, med tonvikt på bebyggelse. Museet tar gärna emot bilder ur privata album, som visar hur man bodde och levde till vardags. Man behöver inte skänka dem. Museet kan låna och scanna.

Digitalt museum

Från den 1 juni är Landskrona museums samlingar sökbara på Digitalt museum. Digitalt museum ger tillgång till olika samlingar på museer, föreningar och arkivinstitutioner i både Sverige och Norge. Bara i Sverige är idag 70 museer anslutna. Fotoarkivet på Digitalt Museum

 


Ansvarig för fotosamlingen är Carita Hermansson.


 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakt  
Kontakt

Minnesbanken 
0418-47 31 25

Museets entré
0418-47 31 20

Senast uppdaterad av Anne-Marie Fäldt