Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Större delen av materialet är från mitten av 1900-talet och framåt.
Här finns allt från originalmaterial till färdiga produktioner, intervjumaterial och arbetsredskap. Samlingen består idag framförallt av annonser, affischer, Tv- & radioreklam, grafisk formgivning i form av förpackningar, böcker, m.m.
Reklamarkivet har två typer av samlingar och ett referensbibliotek:
Allt material tas om hand på samma sätt. Materialet monteras, vid behov, av från pannå eller dylikt. Det skannas och digitalfotograferas och skrivs in i en databas med alla uppgifter som finns om objektet. Därefter placeras materialet i lämplig miljö och förpackning i arkivet med inskrivningsnummer noterat. Det är viktigt att allt detta sker så att grundmaterialet kan förbli orört eftersom detta i många fall är mycket skört.
Kontakta oss om du är intresserad av att donera eller deponera material till reklamarkivet.
I reklamarkivet finns reklam och designhistoriskt material från ett sextiotal donationer och depositioner. Dessa kommer från enskilda kreatörer så som till exempel formgivare, illustratörer, fotografer, art directors och projektledare, men också från reklambyråer, företag och organisationer i Sverige.
För att en donation/deposition skall kunna tas emot måste dess innehåll överensstämma med Rum för Reklams verksamhet, dvs. bevarande och tillgängliggörande av den svenska reklamens historia. Materialet ska bestå av svensk reklam eller dess närbesläktade ämnesområden så som till exempel reklamfotografi, copywriting, illustration och grafisk formgivning. Det är viktigt att reklammaterialet är representativt för svensk reklam vad avser ett eller flera följande områden; personligt livsverk, allmän kännedom/spridning, verkshöjd/originalitet, hantverksmässiga kvaliteter och reklambranschens historia.
Välkommen att kontakta oss om du är intresserad av att donera material till reklamarkivet.
100 Wattaren startade 1990. Det är en tävling som premierar kreativa reklamkampanjer som gett effekt, som med sitt budskap varit betydelsefullt för målgruppen. Byråer och/eller annonsörer som lämnar in bidrag måste kunna presentera bevis på kampanjens uppnådda effekt. Detta innebär att kampanjens syfte ska vara definierat och resultatet mätt. Att påvisa effekt handlar om att kunna visa att målgruppen påverkats av kampanjen på ett eller flera sätt. Få reklamkampanjer kan uppvisa resultat i alla effektmått, men alla kampanjer kan bedömas och utvärderas genom resultat i något eller flera av effektmåtten som till exempel kommunikationseffekter eller beteendeeffekter. Ett annat kriterium för tävlingen är att kampanjen ska hålla kreativ höjd. En kampanj kan vara kreativ på flera sätt. Det kan till exempel handla om en kreativ utformning, kreativa strategier eller kreativa medieval.
Tävlingen arrangeras av Sveriges Annonsörer och Dagens Industri. I 100-wattstävlingen finns klasserna 100-wattaren och Långsiktig varumärkesvård. En 100-wattare delas ut i flera olika tävlingskategorier. Utöver det kan en eller flera kampanjer belönas med 75-wattare eller 50-wattare.
100-wattaren belönar både svenska och internationella kampanjer. Men de tävlande kampanjerna får inte tidigare har belönats i 100-wattaren
För ytterligare info, kontakta:
Elisabeth Thörnsten, Projektledare 100-wattaren. Tel: 08-545 252 34
Du kan läsa mer om 100-wattaren på: www.100wattaren.com
Guldägget startade 1961. Det är en reklamtävling med syftet att ” lyfta fram Sveriges bästa reklam och föra svensk reklam framåt. Den kreativa standarden ska höjas. Det ska inspirera och ge mod till en hel bransch. Reklamskapare ska vilja anstränga sig ännu mer och näringslivet ska uppleva den avgörande betydelsen av god kommunikation.” En kampanj kan tävla i följande kategorier: PR, design, direktreklam, integrerad kampanj, Internetreklam, media, radioreklam, reklamfilm, tidningsannonsering och utomhusreklam.
Utmärkelserna Guldägg, Silverägg och Diplom delas ut till både uppdragsgivare och reklamskapare. Alla i Sverige producerade alster inom området reklam kan delta.
Juryns uppgift är att bedöma och rangordna de alster som publicerats i Sverige under föregående år, inte att bedöma en årsproduktions standard och betydelse i reklamhistorien. Juryn tar hänsyn till följande kriterier vid bedömningen av tävlingsbidragen:
* Idéhöjd – Att med en stark och tydlig idé lyckas nå ut och beröra. Skapa intresse och initial förståelse för budskapet.
* Tydlighet – Att få fram ett budskap.
* Relevans – Att budskapet är relevant för både avsändaren och mottagaren.
* Hantverk – Hantering av bild, text, form och typografi.
* Omdöme – Att ej bryta mot god etik
Tävlingen ägs och arrangeras av Sveriges Reklamförbund.
För ytterligare info, kontakta:
info@guldagget.se
Du kan läsa mer om Guldägget på: www.guldagget.se
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Caroline Larsson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.