Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Landskrona museum, inrymt i en militärkasern från 1700-talets mitt vid Rådhustorget, ger utställningar kring olika händelser och personer i Landskronas historia och Sveriges reklamhistoria.
I museets faktarum Minnesbanken finns stadens minnen och dess historia samlad.
Under vår och höst erbjuds ett varierat program med visningar, föredrag, musikunderhållning, debatter och mer. Barnen tar stor plats på museet. Samarbetet med skolan är omfattande, och nya upplevelser och övningar erbjuds ständigt. I den västra delen av museet finns museets kansli.
Museet har ingång från gatuplan, som leder direkt till hiss till alla våningar. Byggnaden är tillgänglighetsanpassad. Museets filmsal är utrustad med hörslinga.
Appen ”Reklam!” är speciellt framtagen till Landskrona museums reklamhistoriska utställning. Här finns tillgång till mer material ur samlingen, audioguider och ett syntolkningsspår. Den går att ladda ned i App store och blir inom kort även tillgänglig i Google Play. Det går också att låna en läsplatta i museets entré.
Busshållplatsen Rådhuset stannar utanför Landskrona museum. Kommer du från Stationen är linje 3 mot Skeppsbron det rekommenderade alternativet.
Landskrona museum är en InfoPoint. En InfoPoint är en enklare turistinformation där besökaren kan hämta kartor och broschyrer, samt få svar på frågor om destinationen. Här kan du även köpa biljetter från tickster.com till föreställningar på Landskrona teater samt en del av stadens övriga evenemang.
Fler InfoPoints i Landskrona: Mötesplats Borstahusen, Why Not Café, Hotel Öresund, Hotell Chaplin samt Landskronabåten.
InfoPoints på Ven: Café Bäckviken, Tycho Brahe-museet, Kiosken i Kyrkbacken, Spirit of Hven Backafallsbyn.
Museets välsorterade butik säljer designade bruksting i nya och traditionella material. Landskrona museum satsar på trygghet. Därför är museets butik kontantfri och tar endast emot kortbetalning.
Kasernen byggdes 1751-60 efter ritningar av Carl Hårleman, kung Adolf Fredriks arkitekt. Kasernen ingick i den befästningsplan som påbörjades 1749 som bland annat innebar att staden skulle flyttas ut mot hamnränna. Ny mark skulle utvinnas ur havet och ytterligare ett citadell skulle anläggas.
Planen genomfördes bara delvis, bland annat byggdes bara en av sex planerade kaserner.(se utställningen Nya Staden)
Olika truppförband har avlöst varandra i Landskrona:
1742-1752 Överste Gustav David Hamiltons värvade regemente
1752-1766 Kronprins Gustavs regemente
1766-1798 Överste Johan Wilhelm Sprengportens regemente
1798-1829 Konungens eget värvade regemente
1829-1831 Garnisonskompaniet
1752-1897 Artilleri
1830-1897 Delar av Wendes Artilleriregemente
1897-1908 Wendes trängbataljon
1908-1926 Skånska husarregementets andra bataljon.
1933 köpte Landskrona stad kasernen och inrymde under många år olika föreningars verksamheter. 1934 flyttade Landskrona museum in i de övre våningar och sedan 1976 i hela byggnaden. Adolf Fredriks Kasern är förklarat som Byggnadsminne.
0418-47 31 20
entre.museum@landskrona.se
Slottsgatan, 261 31 Landskrona
Ingång från Kasernplan.
Museet har även ingång från gatuplan, som leder direkt till hiss.
Fri entré.
Senast uppdaterad av Anne-Marie Fäldt
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.