Tillfälliga utställningar

Kelim – Mindre Asiens mönstrade mattor 

19 juni - 10 oktober 2021

I denna utställning möter du en mångfald av färger och mönster i ett hantverk som är antikt men fortfarande levande. Kelimmattor har vävts i Mindre Asien i över tvåtusen år och har spridits över världen och fascinerat och förfört i århundraden.

Kelimvävnaderna som visas kommer från en privat samling och är främst vävda under 1800-talet. De flesta har sitt ursprung i olika delar av Turkiet, men även vävnader från Syrien, Georgien, Ryssland, Armenien och Azerbajdzjan är representerade.

Kelimer är en naturlig del av vardagen i Mindre Asien, där de används som såväl bruksföremål som utsmyckning. De vävs på samma sätt idag som de alltid har vävts och med mönster som har ärvts i generationer. En levande historia.

KELIM1 LORES.jpg

Kelim-inspiration på Hemslöjden

Hemslöjden i Landskrona visar utställningen Textila mönstervandringar under perioden 27/2-29/5 med skånska vävnader i vilka det går att skönja Kelim-mönster. Liksom människorna har ju även mönstren vandrat.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakt  
Kontakt

Museets entré
0418-47 31 20
entre.museum@landskrona.se

Besöksadress
Slottsgatan, 261 31 Landskrona
Ingång från Kasernplan.
Museet har även ingång från gatuplan, som leder direkt till hiss. 

Fri entré.

Öppettider

 

 

Kalender museum 
Kalender museum

Senast uppdaterad av Caroline Larsson