Tillfälliga utställningar

Garagefynd 20 mars - 22 maj

Utställningen visar motorcyklar tillverkade mellan 1908 och 1972. De ägs av privata samlare, är nästan alla utan undantag värda en mindre förmögenhet - och de har hämtats från världens alla hörn till garage (och finrum) i Landskrona-trakten. 

Tack vare stora kontaktnät, mycket jagande efter originaldelar och oräkneliga timmars kärleksfullt renoverande rullar motorcyklarna fortfarande på de skånska vägarna och på veteranrallyn både på hemmaplan och utomlands. 

Även om dessa lite till åren komna motorcyklar inte når upp ens i närheten av de hastigheter som moderna kraftpaket erbjuder, har kombinationen av fart/kraft/estetik en oemotståndlig lockelse på samlarna. 

Det är ofta svårt att förklara varför människor har ett brinnande intresse för något särskilt, men gemensamt för ägarna av dessa motorcyklar är viljan att bevara dem i så nära originalskick som möjligt - och att kunna köra dem. Som rullande kulturarv. 

Motorcykel av märket Norton

 

FRAGMENT

29 mars 2020 - 

Välkommen till en ovanligt fantasieggande utställning.

I museets samlingar och magasin har museets personal identifierat ca 250 sällan skådade föremål. Allt från magnifika pjäser till ringaktat krafs; här dolde sig en hisnande mix av sandsäckar från ingenjör Andrées ballongfärd över Arktis 1897 och p-pillerkartor från sextiotalets kärlekssomrar.

Utställningen väcker frågor om vad människan värderade i det förflutna och vad hon nonchalerar i samtiden. Och tvärtom. Skratt – ja. Eftertanke – definitivt. 

Föremål från museets samlingar. Foto.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakt  
Kontakt

0418-47 31 20
entre.museum@landskrona.se

Slottsgatan, 261 31 Landskrona
Ingång från Kasernplan.
Museet har även ingång från gatuplan, som leder direkt till hiss. 

Fri entré.

Öppettider

 

 

Kalender museum 
Kalender museum

Senast uppdaterad av Anne-Marie Fäldt