Rothoffs museikoloni

Rothoffs museikoloni i koloniområdet runt Citadellet är Sveriges enda museikoloni. I stugan från tidigt 1900-tal, visas en liten utställning om koloniområdets historia och i trädgården odlas ekologiska växter och blommor. Museets butik säljer honung från bikupan i trädgården.

Den lilla stugan med tillhörande kolonilott ligger i det centralt belägna koloniområdet runt det gamla Citadellet. Kolonimuseet går under namnet Rothoffs koloni och här bedrivs en populär verksamhet i Landskrona museums regi.

Rothoffs koloni är till glädje för alla. Välkommen att slå dig ner med kaffekorgen i bersån, titta på växterna och smaka på smultronen. Trädgården fungerar både som en inspirationsplats för dig som är trädgårdsintresserad och som en stilla oas för dig som bara vill njuta en stund i en vacker miljö.

Om kolonin

Familjen Rothoff köpte kolonin på tidigt 1900-tal, eftersom man behövde ett ställe att odla potatis. Den lilla gröna stugan byggdes redan 1903 och bestod från början av endast ett enda rum, 2 x 2,5 m. Stugan fungerar idag som utställningslokal -  möblerad som på 1900-talets början och med en liten utställning om koloniområdets historia.

I trädgården bedriver museet ekologisk museiverksamhet. Här odlas ekologiskt, med perennrabatter och rosor på framsidan och köksland med grönsaker och kryddväxter på baksidan. Landskrona Biodlarförening har hand om den originella bikupan med snickarglädje och den goda kolonihonungen säljs i museets butik.

Framsida av kolonistuga och trädgård med prunkande rabatter

 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Anne-Marie Fäldt