Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Uppdatering fredag 11 december 2020
För att minska smittspridningen av Covid-19 kommer flera Landskronas kultur- och fritidsverksamheter att fortsätta hålla tillfälligt stängt. Landskrona teater håller stängt till och med den 10 januari, då nytt beslut kommer att fattas. Läs mer om varför vi stänger här
Om Landskrona teater
Landskrona teater förvaltas av Landskrona stad och drivs av Kulturförvaltningen. Olika
samarbetsparters, som Landskrona Musik & Teater och Musik i Syd hyr in sig med scenkonstföreställningar och konserter. Teatern kan även hyras för konferenser och specialkomponerade program.
Landskrona Musik & Teater är en ideell förening. Medlemskap kostar 160:- per år och 80:- för familjemedlem på samma adress. Som medlem stödjer du Landskronas kulturliv och får samtidigt rabatt på föreställningar, både i Landskrona och på scener runt om i Sverige. Du får dessutom kontinuerlig information om föreningens verksamhet, tidningen "Scenpass" fyra gånger om året och blir inbjuden till speciella medlemsaktiviteter.
Föreställningarna visas på Landskrona teater, om inget annat anges.
Biljetter köps via Tickster, på Landskrona museum och i biljettkassan på teatern en timme före föreställningen. Biljettpriserna inkluderar garderobsavgift, men serviceavgift tillkommer. Medlemmar får vanligtvis cirka femtio kronor rabatt på biljettpriser och ungdomar under 26 år får upp till femtio procent rabatt mot uppvisande av legitimation.
Kontakt:
Cecilia Kraitiss, landskrona@riksteatern.se
Mer information: Landskrona Musik & Teater
Medlemskap: Bli medlem
Sedan 2020 huserar Matscenen i teaterrestaurangen.
Teatersittning
Matscenen rekommenderar att förlänga teaterbesöket med en noggrant framtagen meny innan föreställningen börjar.
Pausservering
Under pausen mellan akterna erbjuds flera olika drycker och tilltugg i övre foajén utanför salongen. Njut av förfriskningar i denna fantastiska sal i fransk barockstil.
Om Matscenen
Ödet slog samman landskronasonen Tobias och stockholmspågen Elias en regnig julafton 2017. Deras stora intresse för matkultur och champagne lade grunden till deras nästa projekt: Matscenen. Med stort engagemang och mycket kreativitet söker de perfektionen i enkelheten. Smakerna släpps fria och råvaran får visa sig från sin bästa sida.
Välkomna alla livsnjutare till teaterbistron belägen i Landskronas hjärta.
Landskrona teater har 254 platser, fördelade på 127 på parkett och 127 på balkong, och klassas som mellanstor scen enligt Riksteaterns norm.
Se salongsöversikt.
Teaterbyggnaden är tillgänglighetsanpassad.
Salongen är utrustad med hörslinga. För att kunna nyttja din hörapparat på teatern behöver du en mottagare som finns att låna i biljettluckan. Den förstärker signalen till din hörapparat. Fråga personalen så hjälper de dig.
Från mitten av 1800-talet hade Landskrona Stadshotell fått tjänstgöra som spelplats för de turnerande teatersällskap som besökte staden. När så den scen man använt i det sk Festivitetshuset revs omkring 1890, blev det uppenbart att lokalfrågan måste få en bättre lösning. Landskrona var då en stad i stark ekonomisk utveckling och byggandet av en teater blev en av formerna för att manifestera det självmedvetande som skapats. En teaterfond bildades och genom basarer och insamlingar hade efter några år 25.000 kronor samlats in. Fondens styresmän beräknade då att en teaterbyggnad skulle kosta cirka 60.000 kronor att förverkliga. Man var således en god bit på väg mot målet och staden beslöt att för sin del anslå 20.000 kronor till projektet.
Med denna finansiella styrka i ryggen blev nu planerna allt mer konkreta. Med tanke på de diskussioner som varit i Landskrona de senaste 10 åren kring placeringen av biblioteket, så är det kanske inte så förvånande att frågan om teaterns placering väckte en intensiv debatt 100 år tidigare. Först planerades byggnationen till kvarteret Havsörnen nere vid hamnen. Därefter var en tomt bredvid Stadshotellet aktuell innan förslaget slutligen dök upp att man skulle inköpa den sk Neesska trädgården vid Järnvägsgatan. Den 29:e mars 1899 beslöt så stadsfullmäktige med siffrorna 20 mot 10 att teatern skulle få denna placering och staden skänkte tomten till projektet.
Uppdraget att rita den nya teaterbyggnaden gavs till arkitekterna Alfred Arwidius och Fredrik Sundbärg. (Sundbärg blev kort tid därefter stadsarkitekt i Landskrona). Ambitionen för den nya teatern hade uppenbarligen vuxit för nu slutade kostnadsberäkningen på nästan exakt det dubbla jämfört med den som gjorts några år tidigare. även det mönstret kan väl kännas igen från senare projekt. Hösten 1901 var teaterbyggnaden färdig för invigning. Kung Oscar den II skulle den 21:a och 22:a september besöka Ven för sin årliga harjakt. Det tillfället ville stadens styresmän inte försitta och en förfrågan sändes till hovet. Byggnaden var inte riktigt färdiginredd, men eftersom kungen accepterade inbjudan kom det att bli så att teatern invigdes den 22:a september.
Invigningen blev en stor händelse för staden. Det var mer än 25 år sedan man senast haft ett officiellt kungabesök. Hela staden smyckades för att Landskrona skulle visas upp från sin finaste sida.
För att driva teatern bildades ett Teater Aktiebolag. Det dröjde ända till 1948 innan staden köpte in byggnaden och övertog driftsansvaret. Köpeskillingen var då bara 115.000 kronor. Några mer omfattande ombyggnationer har inte skett av teatern. Teknik och stolar har bytts ut, men i stort sett har teatern den utformning som arkitekterna Arwidius och Sundbärg ursprungligen gav den. Verksamheten i teaterbyggnaden har varit desto mer skiftande. Under dess första decennium spelades mycket dramatisk teater med August Strindbergs pjäser som de dominerande på repertoaren. Det mest kända teatersällskapet som spelade på Landskronas nya teater var Selanders Teatersällskap, som också hade sin bas i Landskrona genom att makarna Selander köpt en villa på Strandvägen. Under första världskriget dominerade revyerna utbudet och man spelade ofta för utsålda hus. Under mellankrigstiden gick verksamheten ner kraftigt och periodvis var användningen mycket ringa. I tidningen kunde man läsa om frågeställningar som om teatern skall bli Ókonsttempel eller spannmålsmagasinÓ.
Efter andra världskriget började Helsingborgs- och Malmö Stadsteatrar att ge föreställningar i Landskrona. En teaterförening bildades för att organisera gästspelen från dessa teatrar och andra. Ofta dock dessvärre med rätt lågt visat intresse från Landskronapubliken. En ny storhetstid för Landskrona teater kom i och med att Skånska Teatern genom ett avtal med kommunen fick den som sin fasta scen. Mot slutet av 1970-talet var Skånska Teatern en av landets mest uppmärksammade ensembler och Landskrona teater en av de viktigaste scenerna.
Uthyrning och program
teater@landskrona.se
Biljettkassa
0418-47 05 79
Biljettkassan är öppen en timme innan föreställningen.
Järnvägsgatan 2, 261 31 Landskrona. Sceningång från Östergatan.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Caroline Larsson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.