Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Om du ska anordna en offentlig tillställning eller ett tillfälligt arrangemang behöver du söka tillstånd för detta. Detsamma gäller om vill nyttja offentlig platsmark för exempelvis uteserveringar.
Tillstånd söker du hos Polismyndigheten men börja med att kontakta Landskrona stads teknik- och fritidsförvaltning för en första bedömning. När de har godkänt utformningen och medgett markupplåtelse görs en formell ansökan hos Polismyndigheten. Polisen prövar ansökan och beviljar sedan tillstånd alternativt avslår ansökan. Först sedan Polismyndigheten godkänt tillståndet kan uteserveringen iordningställas. Det krävs en beskrivning av verksamheten, en ritning och en skriftlig ansökan för att få tillstånd att bedriva uteservering. Det finns även riktlinjer för möbler, markiser,
Ansökan skickas på remiss till teknik- och fritidsförvaltningen som är markupplåtare och som därmed tillåter en upplåtelse. Tillstånd beviljas normalt för en säsong i taget.
Serveringstillstånd krävs enligt alkohollagen för att få servera starköl, sprit, vin och andra alkoholhaltiga drycker mot ersättning. Verksamhet är uppdelad i två delar, i en ansöknings- och utredningsdel och en tillsynsdel där rådgivning och service till branschen ingår.
Tillståndsenheten ansvarar för utredning av serveringstillstånd. Handläggningstiden för ett serveringstillstånd är ca 4-8 veckor och kostanden är mellan cirka 2 500-7 000 kronor beroende av vilken typ av verksamhet och tillstånd som avses.
För att få bedriva försäljning av folköl (2,25 – 3,5 volymprocent) och tobak krävs att du som näringsidkare anmäler försäljningen till Landskrona stad som har register över försäljningsställena och utövar tillsyn över dessa.
Lagen om brandfarlig och explosiv vara (LBE) beskrivs vilka tillstånd och utbildningar som krävs för att få sälja eller handha brandfarliga och/eller explosiva ämnen. När man pratar brandfarlig vara så är mängden viktig för vilket tillstånd och vilka åtgärder man måste göra. Krav på tillstånd beror också på vilken verksamhet som bedrivs.
Kringresande matvagnar som under en kort tidsperiod hanterar maximalt 60 liter gasol åt gången inte behöver söka något tillstånd. Samma sak gäller om man använder ett öppet tält till matlagning, ungefär som ett gatukök. Däremot är det viktigt att kunderna inte får gå in i tältet
Tillstånd söker du hos räddningstjänsten i Landskrona.
Enligt lagen om skydd mot olyckor ska alla arbetsplatser bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete, SBA. Ytterst ansvarig för brandskyddet är vd:n och/eller ägaren av butiksverksamheten.
När du vill bygga om, bygga till eller bygga nytt krävs ofta bygglov. Det krävs bygglov för att:
Ibland krävs inte bygglov, men en anmälan behövs för att säkerställa att den planerade åtgärden uppfyller samhällets krav. Det innebär till exempel säkerhet om det börjar brinna, skydd mot buller och energihushållning.
Anmälan krävs bland annat för:
Hör alltid med vår stadsarkitektavdelning innan du påbörjar arbetet, om åtgärden kräver bygglov eller anmälan.
Innan du börjar sälja folköl ska du anmäla detta till tillståndsenheten. Med folköl menas att alkoholhalten är högre än 2,25 men lägre än 3,5 volymprocent.
Försäljning av folköl tillåts under förutsättning att det också säljs mat. Servering av folköl kräver att det serveras mat och lättdrycker under hela serveringstiden. I båda fallen måste verksamheten vara registrerad som livsmedelsverksamhet hos Miljöförvaltningen. Tillståndsenheten utövar tillsyn av alla som bedriver försäljning och tar ut en tillsynsavgift för detta. Läs mer
För försäljning av tobak gäller den nya tobakslagen som trädde i kraft den 1 juli 2019. Denna innebär att man måste göra en ansökan om att få sälja tobaksvaror. Läs mer om vad detta innebär här.
Lagen om brandfarlig och explosiv vara (LBE) beskrivs vilka tillstånd och utbildningar som krävs för att få sälja eller handha brandfarliga och/eller explosiva ämnen. När man pratar brandfarlig vara så är mängden viktig för vilket tillstånd och vilka åtgärder man måste göra. Krav på tillstånd beror också på vilken verksamhet som bedrivs.
Tillstånd söker du hos räddningstjänsten i Landskrona.
Här finner du information gällande skyltning och vägvisning till företag.
Musikbuller
På många ställen i samhället utsätts vi för höga ljudnivåer som kan vara skadliga för våra öron. Det är ofta ställen som vi frivilligt besöker som till exempel konserter (både inomhus och utomhus), diskotek, gym och biografer - Men vi vill inte att det ska resultera i hörselskador.
Musikbuller utomhus bedöms oftast på samma sätt som buller från industrier och liknande som kan störa omgivningen. Avgörande är när på dygnet och när i veckan som ljudet hörs. Man mäter oftast vid bostadens fasad eller uteplats där bullret stör som mest.
På diskotek, pubar och restauranger är det ägaren som har det yttersta ansvaret för att se till att Folkhälsomyndighetens riktvärde för höga ljudnivåer inte överskrids, även om det ofta finns en discjockey som sköter musikanläggningen. Musikbuller kan bestå av så höga ljudnivåer att hörseln riskerar att skadas. Barnens hörsel är känsligare än vuxnas och det har Folkhälsomyndigheten tagit hänsyn till vid bedömningen
Musik innehåller ofta lågfrekvent basljud. Det lågfrekventa basljudet sprider sig lätt långa sträckor i en fastighet och kan därför upplevas som störande av många. Boende som utsätts för musikbuller uppger ofta att de är störda redan vid låga ljudnivåer. Riktvärden som bör tillämpas vid bedömningen av om olägenhet för människors hälsa föreligger redovisas i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus.
Miljönämnden i Landskrona har 2003 tagit fram bullerriktlinjer för utomhusevenemang. Där anges bl.a. att alla utomhusevenemang som kan medföra risk för störningar av närboende ska installera ljudnivåvakter. I de fall miljöförvaltningen gör bedömningen att ett utomhus evenemang kan medföra olägenhet för närboende, kan vi därmed besluta om att ljudnivåvakt ska installeras.
Folkhälsomyndigheten har mer information om höga ljudnivåer i inomhus miljö och på allmänna platser på sin hemsida.
Registrering
Tillfälliga verksamheter och mobila verksamheter som reser runt ska vara registrerade hos miljöförvaltningen om de hanterar livsmedel t.ex. matvagnar, marknadsstånd, korvgrillning, restaurangtält och redan registrerade verksamheter som tillfälligt utökar sin verksamhet utanför sin lokal. Om du ska registrera dig för stadigvarande verksamhet finns det två blanketter som ska fyllas i och skickas till oss. Ska du bara registrera dig för ett evenemang under några dagar räcker det att du fyller i blanketten ”anmälan om registrering”. Du ska registrera din verksamhet hos oss 2 veckor innan du startar. Blanketterna hittar du i vår e-serviceportal, under "Näringsliv och arbete" och sedan under "Livsmedelshantering".
Registrering från en annan kommun
Har du en mobil registrering från en annan kommun gäller den även i Landskrona. Registreringen måste gälla den vagn/ tält eller liknande som du har på platsen. Om registreringen är tidsbegränsad gäller den bara inom de angivna datumen.
Registreringen ska alltid finnas på plast och kunna visas upp för kontrollmyndigheten.
Avgift
När ni registrerar er för ett evenemang tar vi ut en avgift för hantering av er anmälan. Registrerar du dig för stadigvarande verksamhet tar vi även ut en årlig avgift för våra kontroller. Hur stor årsavgiften blir beror bland annat på vilka livsmedel ni hanterar, hur stor verksamheten är och under hur lång tid verksamheten är igång. Läs mer
Egenkontroll
Ni måste ha en egenkontroll för verksamheten med rutiner för hur ni kontrollerar verksamheten för att den ska följa lagstiftningen. Egenkontrollen ska vara anpassad till verksamheten. Läs mer på livsmedelsverkets hemsida.
Lokalen
Det finns krav på hur en tillfällig eller mobil livsmedelslokal ska se ut. Bland annat ska det vara hela och släta ytor som är lätta att rengöra. Det ska finnas handtvättställ intill den plats där man hanterar oförpackade livsmedel. Personalen ska ha tillgång till en egen toalett som inte används av allmänheten. Läs mer på livsmedelsverkets hemsida.
Om ni bereder livsmedel och inte använder kommunalt vatten i er verksamhet måste ni även registrera brunnen där ni tar vatten ifrån. Vattnet ska analyseras och måste uppfylla vissa krav. Kontakta miljöförvaltningen för mer information. Om du använder vatten som förvaras i dunk ska du se till att vattenkvaliteten är bra.
Ägaren ska se till att byggnaden är säker, sett ur ett brandskyddsperspektiv. Hyresgästen, till exempel festarrangören, ska se till att verksamheten sker på ett säkert sett. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att det systematiska brandskyddsarbetet görs. Ägaren ska också se till att hyresgästen, som hyr lokalen, har vissa uppgifter tillgängliga:
Det är viktigt att tänka på att ett bra brandskydd går ut på att alla parter - oavsett om man äger lokalen eller hyr den - tar sitt ansvar för att verksamheten ska bedrivas på ett bra och säkert sätt.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Annika Rundblad
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.