Information till företag med anledning av covid-19

Verksamhetsutövare behöver vidta åtgärder för att förhindra spridningen av covid-19. Här presenterar vi information från Folkhälsomyndigheten om gällande regler samt förslag på åtgärder. Landskrona stad följer utvecklingen noga och gör allt vi kan för att underlätta. I samarbete med olika aktörer erbjuds olika former av stöd som presenteras nedan.

Informationen är uppdaterad 1 juni. Mer information finns på Folkhälsomyndighetens hemsida

Regler för restauranger och krogar

Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, nattklubbar och andra verksamheter som serverar mat eller dryck till allmänheten. Reglerna innebär att du har skyldighet att se till att det inte skapas trängsel i något sammanhang i eller utanför lokalen. Tänk på följande:
Öppettider
Alkoholservering tillåten fram till klockan 22.00. Restaurangen ska vara utrymd senast klockan 22.30. 

Armlängds avstånd
Dina gäster ska kunna hålla lite mer än armlängds avstånd till varandra och ta sig till och från sin plats utan att behöva trängas. Detta gäller både inne på restaurangen och på uteserveringen.

Bordsservering
Dina gäster ska i första hand äta och dricka sittandes vid ett bord och du ska servera dina gäster vid bordet. Gäster kan sitta på en stol vid en bardisk och du kan få ta emot beställningar och räcka över mat vid en disk – om det inte blir trängsel. Det ska dessutom finnas möjlighet att hålla avstånd till varandra vid bordet.

Bufféer
Du får servera buffé, men du måste se till att dina gäster kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel. Gäster som hämtar mat måste också kunna stå minst en meter från närmast sittande gäster.

Hämtmat
Du måste se till att det inte uppstår trängsel i kön för avhämtning och betalning av hämtmat, detta gäller både inne i lokalerna och utanför dörren. Gäster som hämtar mat måste också kunna stå minst en meter från närmast sittande gäster.

Sällskap vid samma bord
Ett sällskap får inte vara större än fyra personer och det ska finnas möjlighet för dem att sitta med avstånd till varandra.

Totalt antal gäster
Du får ta emot fler än 50 gäster om du har tillräckligt stor lokal eller uteservering, men du måste se till att det inte uppstår trängsel och det finns möjlighet för dina gäster att hålla avstånd mellan varandra.

Rutiner för minskad smittspridning
Du som ansvarar för verksamheten ska enligt Folkhälsomyndigheten också ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt.

Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda de verksamheter som inte uppfyller kraven

Regler för kultur, nöje samt idrottsevenemang

Nöjesparker och marknader
Från 1 juni är det möjligt att besöka nöjesparker och marknader i större utsträckning. Kravet på smittskyddsåtgärder ligger dock kvar för verksamhetsutövaren.

Evenemang
Fler personer än tidigare kan delta i evenemang såsom gudstjänster, teater och fotbollsmatcher inom ramen för det som gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställning. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats. Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas.

Lokaluthyrning
Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än 8 personer är även fortsättningsvis otillåtna.

Max antal deltagare i olika lokaler
Max antal deltagare i sammankomster och i olika lokaler fån 1 juni

Välkommen att kontakta oss om du har frågor

Miljöförvaltningen
Tfn: 0418-47 06 00
E-post: miljo@landskrona.se

Tillväxt och kommunikation
Tfn: 0418-47 08 90 eller 0709-47 04 16
E-post:naringsliv@landskrona.se

 

Övrig viktig information för företag

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Annika Rundblad