Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Verksamhetsutövare behöver vidta åtgärder för att förhindra spridningen av covid-19. Här presenterar vi information från Folkhälsomyndigheten om gällande regler samt förslag på åtgärder. Landskrona stad följer utvecklingen noga och gör allt vi kan för att underlätta. I samarbete med olika aktörer erbjuds olika former av stöd som presenteras nedan.
Sedan januari 2021 finns nya regler för butiker, gym- och sportanläggningar, badhus och dylika verksamheter för att förhindra spridningen av covid-19.
Maxantal för antal personer i lokaler
Beräkna det maximala antalet kunder som får vistas i verksamhetens lokaler inomhus samtidigt. Maxantalet räknas utifrån den fria yta i lokalen, dvs man räknar bort hyllor, klädställningar mm. Den fria golvytan ska vara dimensionerad så man inte överstiger en person per 10 kvadratmeter. Dessutom ska man kunna hålla två meters distans till varandra.
Maxantalet och hur beräkningen enligt har gjorts ska dokumenteras och tydligt anslås i lokalen och du ska säkerställa så att maxantalet inte överskrids.
Information till kunder
Du ska informera kunder och besökare om hur smittspridning kan
undvikas samt erbjuda möjlighet att tvätta händerna
med tvål och vatten eller erbjuda handdesinfektion.
Krav på dokumentation och uppföljning
Du ska skriftligt dokumentera de övriga smittskyddsåtgärder som verksamheten har vidtagit samt följa upp de vidtagna smittskyddsåtgärderna. Vidare ska du hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.
Åtgärderna ska göras för varje avgränsat utrymme i verksamhetslokaler inomhus där människor uppehåller sig.
Reglerna innebär att du har skyldighet att se till att det inte skapas trängsel i något sammanhang i eller utanför lokalen. Tänk på följande:
Armlängds avstånd
Dina gäster ska kunna hålla lite mer än armlängds avstånd till varandra och ta sig till och från sin plats utan att behöva trängas. Detta gäller både inne på restaurangen och på uteserveringen.
Bordsservering
Dina gäster ska i första hand äta och dricka sittandes vid ett bord och du ska servera dina gäster vid bordet. Gäster kan sitta på en stol vid en bardisk och du kan få ta emot beställningar och räcka över mat vid en disk – om det inte blir trängsel. Det ska dessutom finnas möjlighet att hålla avstånd till varandra vid bordet.
Bufféer
Du får servera buffé, men du måste se till att dina gäster kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel. Gäster som hämtar mat måste också kunna stå minst en meter från närmast sittande gäster.
Hämtmat
Du måste se till att det inte uppstår trängsel i kön för avhämtning och betalning av hämtmat, detta gäller både inne i lokalerna och utanför dörren. Gäster som hämtar mat måste också kunna stå minst en meter från närmast sittande gäster.
Sällskap vid samma bord
Ett sällskap får inte vara större än fyra personer och det ska finnas möjlighet för dem att sitta med avstånd till varandra.
Totalt antal gäster
Du får ta emot fler än 50 gäster om du har tillräckligt stor lokal eller uteservering, men du måste se till att det inte uppstår trängsel och det finns möjlighet för dina gäster att hålla avstånd mellan varandra.
Läs mer om vad som räknas som serveringsställe på Polisens webbplats.
Öppettider
Alkoholservering tillåten fram till klockan 20.00. Restaurangen ska vara utrymd senast klockan 20.30. Från och med den 1 mars gäller denna stängningstid samtliga serveringsställen, även de som inte serverar alkohol. Restriktionerna ska gälla tills vidare. Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Rutiner för minskad smittspridning
Du som ansvarar för verksamheten ska enligt Folkhälsomyndigheten också ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt. Hos Folkhälsomyndigheten finns mer information.
Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda de verksamheter som inte uppfyller kraven.
Regeringen har fattat beslut om att begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Som allmänna sammankomster räknas bland annat demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teater- och biografföreställningar samt konserter.Som offentliga tillställningar räknas bland annat idrottsevenemang, danstillställningar, marknader och mässor.Miljöförvaltningen
Tfn: 0418-47 06 00
E-post: miljo@landskrona.se
Tillväxt och kommunikation
Tfn: 0418-47 08 90 eller 0709-47 04 16
E-post:naringsliv@landskrona.se
På Verksamt.se finns samlad information från myndigheter om coronaviruset som är viktig för dig som företagare att känna till som exempelvis skattefrågor, korttidspermittering, finansiellt stöd från Riksbanken mm.
Landskrona stad erbjuder möjlighet att få anstånd med betalning av fakturor som avser avgifter och beställda tjänster och produkter. Landskrona stad kan även påskynda betalningar till sina leverantörer. Kontakta oss på redovisning@landskrona.se så har vi en dialog och gör vårt bästa för att vara behjälpliga.
Det erbjuds möjlighet att skjuta på VA fakturor om du som kund begär anstånd. Kontakta NSVA på 010-490 97 00 eller mejla kundservice@nsva.se.
De större kommersiella fastighetsägarna i Landskrona för en löpande dialog med sina hyresgäster inom handel och restaurang om hur de kan underlätta. Individuella lösningar sker i dialog med din fastighetsägare.
Under rådande omständigheter vill vi bidra till ett fortsatt starkt näringsliv i Landskrona och hjälper till att matcha arbetsgivare med övertalighet med arbetsgivare med arbetskraftsbrist.
Är du som arbetsgivare intresserad av det kostnadsfria matchningsstödet?
Regeringen har lanserat flera stödpaket med åtgärder för att mildra de ekonomiska effekterna av coronavirusutbrottet. Korttidspermittering och omsättningsstöd är delar i detta.
Samlad information om åtgärder från Regeringskansliet
Här finner du information från regionen med anledning av coronaviruset covid-19.
Region Skåne har även inrättat en företagsakut där företag i kris kan vända sig till med frågor om finansiellt stöd. Företagsakuten nås vardagar 9-16 på telefon 040-675 34 80 eller via skane.se/foretagsakuten.
Nyföretagarcentrum har upprättat en service för småföretag med frågor om just corona. Linjen med nummer 0418-40 30 50 öppen vardagar mellan 8.30 – 12.00.
Nu finns det möjlighet för företag i Familjen Helsingborg att få kostnadsfri coachning för att ta sig igenom dagens situation och komma stärkta ut på andra sidan. Det handlar om traditionell rådgivning och affärscoachning men även stöd för att gå igenom din affärsplan, lyfta blicken, tänka ”utanför boxen” och eventuellt förbättra ditt arbetssätt. Läs mer
CoSkill är ett initiativ i coronakrisens spår som erbjuder verktyg för företag att arbeta strategiskt med kompetensutveckling. Utbildningarna spänner från baskunskaper inom ex digital marknadsföring och e-handel till till AI-kunskaper och affärsmodeller inom industrin.
Coskill finansieras av Europeiska socialfonden och Region Skåne/Region Blekinge. Läs mer
Företagarna Syd erbjuder kostnadsfri affärsutveckling till dig som har din verksamhet i Skåne. De vänder sig till dig som behöver hjälp att utveckla ditt företag med anledning av rådande kris. Läs mer
Ofta missas märkningen av kemiska produkter i varubutiker och livsmedelsbutiker. Särskilt nu under Corona-tider har det uppmärksammats att olika produkter som saluförs som handsprit ofta saknar kännbar varningsmärkning. Det innebär att man måste betala en sanktionsavgift på 5.000 kr, vilket är en stor summa för mindre butiker. Läs mer om korrekt märkning av handsprit
Om en person med konstaterad covid-19 har varit i din verksamhet under smittsam period har du som chef en nyckelfunktion för att kunna informera andra som varit utsatta för risk om detta. Det är bra att sätta sig in i detta innan det händer för att vara förberedd på vilka åtgärder som ska vidtas.
Information från Smittskydd Skåne om smittspårning för chefer.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Annika Rundblad
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.