Mer samarbete ska utveckla måltidsupplevelsen i Landskrona

food evolution webb.jpg

Den 23 oktober anordnade organisationen Food Evolution en nätverksträff för mat- och dryckesbranschen i Landskrona. Ett 50-tal personer samlades på Erikstorps kungsgård för att diskutera hur man tillsammans kan utveckla den lokala måltidsupplevelsen.

Programmet inleddes med en lunch producerad av lokala råvaror. Därefter anordnades en frågestund under ledning av matprofilen och journalisten Jesper Aspegren, själv uppvuxen i Landskrona. Deltagarna fick bland annat lyssna till Landskrona stads tillväxt- och näringslivschef Anna Classon som lovordade engagemanget hos de deltagande företagen.

Nätverksträffen i Landskrona är en del av ett EU-projekt för landsbygdsutveckling där den ideella föreningen Food Evolution besöker tio nordvästskånska kommuner under 2017. Syftet är sammanföra aktörer från alla led i mat- och dryckesbranschen för att lära och inspireras av varandra.

– Tillsammans kan vi utveckla måltidsupplevelsen och skapa nya affärsmöjligheter, säger Christer Paulsson, ordförande i Food Evolution.

Bland deltagarna syntes lokala matproducenter, krögare och representanter från besöksnäringen. Till exempel P-G Hansson, grundare av Villman & Co som startade sin livsmedelsproduktion i Landskrona 2016 och idag har 15 anställda. Företaget tillverkar produkter av svenska råvaror utan konserveringsmedel, kemiska tillsatser eller färgmedel.

Varför etablerade ni er i Landskrona?

– Jag hittade en ledig fabrik och har fått ett fantastiskt bemötande av Landskrona stad på alla nivåer, säger han.

En annan deltagare var Linda Hallberg från Ekofisk, vars fisk (tilapia) odlas med hjälp av spillvärme från Boliden Bergsöe i Landskrona och numera finns att köpa i fiskdisken hos City Gross. Ven var också representerat genom Niclas Robertsson som under vintern smygöppnar restaurangen Bread on Wine i Hamnkrogens gamla lokaler.  

Dagen avslutades med en workshop där deltagarna fick diskutera olika frågeställningar kopplade till exempelvis kompetensförsörjning, digitalisering, hälsa och hållbarhet.

Food Evolutions turné knyts samman under evenemanget Food Talks i Helsingborg den 6 december.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Maria André