Planerar du att starta en livsmedelsverksamhet?

?? familjenhelsingborg_┬®lisawikstrand_027-1200px.jpg

Om du planerar att starta eller ta över en livsmedelsverksamhet finns det en hel del att tänka på. Bland annat måste du registrera verksamheten hos miljöförvaltningen.

Sedan 1 januari 2019 finns en ny lag som syftar till att ge säkrare livsmedel för konsumenter och dessutom bidra till en rättvisare konkurrens mellan livsmedelsföretag. Den nya lagen innebär att du kan få en sanktionsavgift om du inte registrerar din livsmedelsverksamhet hos miljöförvaltningen. Tänk på att detta även gäller vid ägarbyte och ändring av organisationsnummer och att anmälan ska göras innan ändringarna genomförs.

Livsmedelsföretagaren ska också se till att myndigheten alltid har aktuell information om företagets anläggningar och lämna uppgift om betydande ändringar i verksamheten.

Enligt den nya lagstiftningen beslutar miljönämnden om en sanktionsavgift för utebliven registrering eller utebliven anmälan om ägarbyte. Sanktionsavgiften är beroende av årsomsättningen.

Mer information om att starta livsmedelsverksamhet

Blanketter för registrering och riskklassning (under livsmedelshantering)

Du kan också boka ett möte med vår företagslots där du kan få svar på alla dina frågor som rör de tillstånd, anmälningar och registreringar som krävs. Här kan du läsa mer och boka tid för ett lotsmöte.

 

 

 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.