Så klarade cityhandeln i Landskrona pandemiåret 2020

Köp.jpeg

Under pandemiåret 2020 minskade Landskronas stadskärna sin totala omsättning med 8,5 procent. Trots ett tufft år med restriktioner klarade sig Landskronas stadskärna ganska bra och följer ungefär snittet för jämförbara städer. Det visar rapporten Cityindex som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna.

I snitt minskade de medelstora städerna sin omsättning i stadskärnan med 8,2 procent. Här följer Landskronas stadskärna snittet med ett tapp på 8,5 procent. Den bransch som klarade sig bäst i Landskrona var dagligvaruhandeln som ökade med 5,9 procent.

Störst utmaning upplevde modehandeln vilket till viss del förklaras av minskad efterfrågan till följd av att människor inte kunde träffas och sociala tillställningar ställdes in. Modehandeln minskade med 28,4 procent, vilket är mer än snittet för jämförbara städer. Försäljningen av hem- och fritidsvaror, där även guldsmeder och optiker ingår, tappade 18,4 procent av sin omsättning.

Coronapandemin medförde även utmaningar för hotell- och restaurangnäringen som tappade 13,9 procent, men här klarade sig stadskärnan i Landskrona bättre än snittet.

– Under pandemin visade många företagare en kreativitet och omställningsförmåga som jag tror bidrog till att framför allt restaurangnäringen i Landskrona klarade sig bättre än snittet i Sverige. Nu märker vi att människor utanför Landskrona, som tidigare valt större städer och köpcentra, har upptäckt vår stad och värdesätter den personliga handeln i vår vackra stadskärna, säger Anna Classon, tillväxtchef i Landskrona.

Om Cityindex

Cityindex är en objektiv, heltäckande och mellan stadskärnor helt jämförbar kartläggning av den kommersiella utvecklingen i samtliga Sveriges 107 stadskärnor. Cityindex är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI.

Stadskärnan utgörs av ett geografiskt område med hög tätheten av boende och verksamheter. Vissa stadsdelar och gator i centrala Landskrona faller utanför området som mäts exempelvis Stadshuskajen med Hotel Öresund och Teaterparken med Landskrona teater. 

Läs mer om Cityindex här.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Nina Persson Kerr